Politik
På lördagen hängdes valplakaten upp inför höstens kommun- och regionval i Danmark


Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen tittar fram från ett valplakat som är på väg att hängas upp. Foto: News Øresund – Sofie Paisley
På lördagen bytte Köpenhamn skepnad. Det är drygt tre veckor till valet i Danmarks fem regioner och 98 kommuner. På lördagen blev det tillåtet att hänga valplakat upp runt om i Danmarks kommuner och valkampen inför den 21 november kan börja för allvar. News Øresunds Sofie Paisley vandrade runt i Köpenhamn och fotograferade arbetet med att hänga upp partiernas olika valplakat. News Øresund kommer löpande att bevaka det danska kommun- och regionvalet och börjar idag med en bildkavalkad och fakta om valet.
Läs mer:
Borgmästare för arbetsmarknad och integration i Köpenhamn avgår efter kritik
Två tredjedelar av kandidaterna i danska lokalvalet är män
Fler kandidater att rösta på i danska kommunalvalet
Fakta om region- och kommunvalet i Danmark
Till skillnad från Folketingsvalet som blir utlyst av statsministern, finns det en bestämd valdag för valet till Danmarks fem regioner och 98 kommuner. Det är den tredje tisdagen i november vart fjärde år. Politikerna tillträder 1 januari året därefter och sitter i fyra år. I år hålls valet den 21 november.
Kommunernas högsta beslutande organ kallas Byråd eller Kommunalbestyrelse och består av minst 9 och högst 31 folkvalda politiker. Det politiska arbetet organiseras genom olika utskott som har var sin ordförande. Borgmästaren är ordförande för finansutskottet och översta administrativa ledare för hela administrationen samt även den enda heltidspolitikern.
I Köpenhamn kallas Byrådet för Borgerrepresentationen och i denna sitter 55 medlemmar. Särskilt för Köpenhamn är också att det politiska arbetet organiseras i ett så kallat ”mellemformstyre”, med delad administrativ ledning. Här benämns ordföranden för utskotten som borgmästare medan den högsta politikern, ordförande för Borgerrepresentationen och Finansutskottet, kallas överborgmästare. Alla borgmästare är heltidspolitiker.
Regionernas högsta beslutande organ kallas Regionsrådet och det har 41 folkvalda medlemmar. Det politiska arbetet organiseras i ett ”forretningsudvalg” och flera utskott eller forum, exempelvis Vårdutskottet eller Utskottet för Näringslivsutveckling. Den högsta politiska posten är ordförande för Regionsrådet och hen är den enda heltidspolitikern.
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat