Politik
På lördagen hängdes valplakaten upp inför höstens kommun- och regionval i Danmark


Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen tittar fram från ett valplakat som är på väg att hängas upp. Foto: News Øresund – Sofie Paisley
På lördagen bytte Köpenhamn skepnad. Det är drygt tre veckor till valet i Danmarks fem regioner och 98 kommuner. På lördagen blev det tillåtet att hänga valplakat upp runt om i Danmarks kommuner och valkampen inför den 21 november kan börja för allvar. News Øresunds Sofie Paisley vandrade runt i Köpenhamn och fotograferade arbetet med att hänga upp partiernas olika valplakat. News Øresund kommer löpande att bevaka det danska kommun- och regionvalet och börjar idag med en bildkavalkad och fakta om valet.
Läs mer:
Borgmästare för arbetsmarknad och integration i Köpenhamn avgår efter kritik
Två tredjedelar av kandidaterna i danska lokalvalet är män
Fler kandidater att rösta på i danska kommunalvalet
Fakta om region- och kommunvalet i Danmark
Till skillnad från Folketingsvalet som blir utlyst av statsministern, finns det en bestämd valdag för valet till Danmarks fem regioner och 98 kommuner. Det är den tredje tisdagen i november vart fjärde år. Politikerna tillträder 1 januari året därefter och sitter i fyra år. I år hålls valet den 21 november.
Kommunernas högsta beslutande organ kallas Byråd eller Kommunalbestyrelse och består av minst 9 och högst 31 folkvalda politiker. Det politiska arbetet organiseras genom olika utskott som har var sin ordförande. Borgmästaren är ordförande för finansutskottet och översta administrativa ledare för hela administrationen samt även den enda heltidspolitikern.
I Köpenhamn kallas Byrådet för Borgerrepresentationen och i denna sitter 55 medlemmar. Särskilt för Köpenhamn är också att det politiska arbetet organiseras i ett så kallat ”mellemformstyre”, med delad administrativ ledning. Här benämns ordföranden för utskotten som borgmästare medan den högsta politikern, ordförande för Borgerrepresentationen och Finansutskottet, kallas överborgmästare. Alla borgmästare är heltidspolitiker.
Regionernas högsta beslutande organ kallas Regionsrådet och det har 41 folkvalda medlemmar. Det politiska arbetet organiseras i ett ”forretningsudvalg” och flera utskott eller forum, exempelvis Vårdutskottet eller Utskottet för Näringslivsutveckling. Den högsta politiska posten är ordförande för Regionsrådet och hen är den enda heltidspolitikern.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen