Näringsliv
Orkla Foods lämnade Eslöv för Malmö
Nu är det ett år sedan Orkla Foods Sverige flyttade huvudkontoret från Eslöv till Malmö tillsammans med 250 av de anställda. Idag har det aktivitetsbaserade kontoret en restaurang där gästerna serveras mat från egna varumärken vid sidan av provköket där nya rätter ser dagens ljus.
Efter 77 år i Eslöv gick flyttlasset för Orkla Foods Sveriges huvudkontor till Västra hamnen i Malmö den 8 mars 2016. Ett år senare har man kommit igång med en egen servering kallad Mitt kök och som erbjuder frukost, lunch och fika baserat på de egna produkterna.
Det tre våningar höga kontoret är aktivitetsbaserat och indelat efter zonerna vatten, jord, eld och luft som alla är anpassade efter olika arbetsbehov. I elddelen är det fartfyllt och högljutt och det finns flera pingisbord som vetter ut mot havet. I luftdelen, som är inredd med ljusa färger och moln i taket, är det däremot tyst och här finns det möjlighet att få ett eget rum för dagens arbete.
– Det har fallit väldigt bra ut bland personalen och mer än 80 procent har sagt att de är väldigt nöjda med det nya arbetssättet. Nu jobbar vi mer över gränserna samtidigt som det bidrar till hemkänslan som passar bra ihop med att vi faktiskt gör mat till vardagen. Det är också en del i att gå över till ett digitalt kontor med så lite papper som möjligt, vilket är en del av vårt hållbarhetstänk, säger Margareta Lantz som är presschef på Orkla Foods Sverige.
När huvudkontoret flyttades följde 250 medarbetare med till Malmö, men en del av produktionen finns fortfarande kvar i Eslöv, där 285 anställda finns kvar. Dessutom är drygt 100 säljare knutna till huvudkontoret men ute på fältet över hela Sverige.
– När vi flyttade till Malmö förändrades arbetssättet väldigt mycket men verksamheten har förblivit densamma. Vi strävar fortfarande efter att förse svenska folket med hälsosam och bra mat, säger Margareta Lantz.
Procordia, Abba Seafood och Frödinge gick samman 2013 i ett gemensamt matföretag och året efter grundades Orkla Foods Sverige som blev en del av den norska koncernen Orkla. Koncernen har totalt 13 000 anställda och Orkla Foods Sverige har totalt 1 500 medarbetare över hela Sverige.
Idag har Orkla Foods Sverige 26 varumärken och bland de mest välkända finns Abba, Felix, Frödinge, Grandiosa och Kalles. Trots att huvudkontoret nu finns i Malmö är produktionen fortfarande utspridd över Sverige. I Skåne finns produktion i Eslöv där man lagar färdigrätter, i Tollarp där Bobs sylt kokas och i Simrishamn där de veganska produkterna tillagas. Produktionen är även förlagd i Fågelmara, Frödinge, Kungshamn, Örebro, Kumla och Vansbro.
Även en stor del av provköket flyttade med till Malmö och idag jobbar runt 20-30 på innovationsavdelningen med att ta fram nya storsäljare. Från serveringen Mitt kök, som ligger i entrén till kontoret, kan man se in i det experimentella köket där det är full aktivitet under dagarna. För att få inspiration till att skapa nya maträtter och produkter gäller det att hålla koll på trenderna, som oftast växer fram i Kalifornien.
– Trendspaningen är väldigt viktig. Oftast börjar det i Kalifornien för att ta sig till New York. Sedan kommer det ofta till Europa genom Berlin för att sedan ta sig till Stockholm och till sist Skåne, säger Margareta Lantz.
Ett exempel är så kallade bowls, som ska ätas ur skålar och kan innehålla det mesta, som nu Felix har gjort vegetariska alternativ utifrån. Just den vegetariska trenden är också stor just nu och enligt Orklabarometern äter 50 procent mer vege- tarisk mat idag jämfört med för ett år sedan. – Både vegetariskt och fisk är populärt nu. Generellt är det fler som vill vara mer hälsosamma idag, vilket vi bemöter med produkter från flera av våra varumärken, säger Margareta Lantz.
Det är inte bara Orkla Foods Sverige som valt att placera sitt huvudkontor i Malmö. I december förra året flyttade Ikea Foods till Hjälmarekajen i centrala Malmö och i januari i år flyttade Findus in några hundra meter bort när de flyttade sitt huvudkontor från Bjuv. Dessutom finns Oatly i Västra hamnen sedan 2014.
– I Skåne finns det många matföretag och tillsammans bidrar vi till att föra den skånska mattraditionen vidare både i Sverige och utomlands, säger Margareta Lantz.
(News Øresund – Sofi Eriksson)
-
Danmark1 månad sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna