Samhälle
Öresundsdebatten vecka 45: omförhandlingen av Öresundsavtalet och svag svensk krona som gör svenska bostäder billiga för danskar och som får dansk export till Sverige att minska
Danmarks och Sveriges omförhandling av Öresundsavtalet för arbetspendlingen mellan länderna, dansk kritik mot långsamma svenska vindkraftsbeslut och en dansk oro för att exporten till Sverige minskar genom den svaga svenska kronkursen och som även kan leda till rea på svenska bostäder för danskar och kompetensflykt över sundet när danska löner blir mer värda för pendlare som bor i Sverige. Det är några rubriker från den senaste tidens Öresundsdebatt. News Øresund följer och sammanställer regelbundet aktuella debattartiklar och krönikor samt fördjupande reportage och intervjuer med fokus på Öresundsregionen, Danmark och Sverige.
Dagens Industri 8 november 2023: Danmark var vinnare på avtalet – nu förhandlas det om
“Öresundsavtalet reglerar hur skatter från pendlare ska skickas mellan Sverige och Danmark. Historiskt har Danmark ansetts vara den klara vinnaren av avtalet, som nu håller på att förhandlas om”, skriver Dagens Industri. Tidningen noterar att en grundbult i det dansk-svenska skatteavtalet, Öresundsavtalet, är att människor ska betala skatt i det land de arbetar i och inte där de bor. Därför behövs ett skatteavtal som reglerar att arbetslandet sänder tillbaka skattepengar till bostadslandet som bär kostnader för välfärdstjänster och samhällsservice. “För 2022 handlade det om 1.563 miljoner kronor som skickades från Danmark till Sverige och 406 miljoner kronor som skickades andra vägen. Sverige är alltså tydlig nettovinnare i kronor och ören”, skriver tidningen och noterar att mer än 90 procent av gränspendlarna över Öresund bor i Sverige och jobbar i Danmark. Nu förhandlas avtalet om för att bland annat bli enklare för arbetsgivare och arbetstagare, kunna hantera hemarbete och utökas till att även omfatta offentliganställda gränspendlare.
Sydsvenskan 3 november 2023: Danskar frustrerade över segdragna svenska vindkraftsbeslut
Sex år har gått och flera hundra miljoner kronor har lagts ner på planerna på att bygga en stor vindkraftspark i havet söder om Ystad och som skulle bidra till att minska den skånska effektbristen på el. Trots de omfattande förberedelserna har det börsnoterade och av danska staten majoritetsägda energiföretaget Ørsted ännu inte fått besked från den svenska regeringen om de får bygga Skåne Havsvindpark, en av sex stora anläggningar som bolaget vill bygga längs Sveriges kuster. Ørsted uppger till Sydsvenskan att de är störst i världen på att bygga havsbaserad vindkraft och har planer på att investera hundratals miljarder i svensk havsbaserad vindkraft samt bygger i dagsläget Europas första storskaliga fabrik för grön metanol i Örnsköldsvik i norra Sverige. Ørsteds Sverigechef Sebastian Hald Buhl säger till Sydsvenskan att de oklara svenska spelreglerna för utbyggnaden av vindkraft gör att Sverige riskerar att hamna sist i kön hos tillverkarna av vindkraftverk vilket kan försena utbyggnaden av den svenska energiproduktionen. “I Danmark och alla andra länder tar det sju-tio år från start till mål att bygga en havsbaserad vindkraftspark. Men bara vår tillståndsprocess i Sverige har redan tagit sex år. Våra verk kan vara i drift tidigast 2029-30. Det är lång tid”, säger Sebastian Hald Buhl till Sydsvenskan.
Sydsvenskan 2 november 2023: Nu driver de utrikes födda på sysselsättningen
Siffrorna talar enligt Sydsvenskan ett tydligt språk när det gäller en ny trend som innebär att allt fler utrikesfödda får jobb i Sverige. För män födda i Afghanistan var sysselsättningsgraden i Sverige förra året 78 procent, bara två procentenheter lägre än för svenskfödda män. SCB noterade nyligen i en rapport att ”utrikes födda står för i stort sett hela ökningen av antalet sysselsatta”.
Sydsvenskan 31 oktober 2023: Rea för danskar på svenska bostäder
“För en dansk råder det reapris på svenska bostäder tack vare den svaga svenska kronan. Det kommer att leda till en ny flyttrend över sundet spår fastighetsrådgivaren Croisette”. Det skriver Sydsvenskan i en intervju med fastighetsrådgivaren Croisettes grundare och vd Per Svensson. Croisette satsar nu i Danmark och menar att de fortsatt höga bostadspriserna i Köpenhamn på nytt kan skapa en dansk köpvåg i Skåne. Det syns redan fler danskar på skånska hus- och lägenhetsvisningar i Skåne och Per Svensson är övertygad om att det bara är början.
Politiken 30 oktober 2023: Frisk nøgletal er skidt nyt for Sverige – og for Danmark
Att Sveriges BNP föll med 0,5 procent under september drabbar inte bara svenskarnas ekonomi skriver Politiken. Dåliga nyheter för Sverige är också dåliga nyheter för Danmark. Det handlar om att Sverige är Danmarks tredje största exportmarknad. “Den svaga svenska kronan och den uteblivna tillväxten i Sverige har också påverkat den danska exporten. Vår export till Sverige är nästan fem procent lägre än för ett år sedan. Det är framför allt varuexporten som har fallit under det senaste året. Sverige är en av de viktigaste marknaderna för danska exportföretag”, skriver Dansk Industris chefekonom Allan Sørensen i en kommentar till Politiken.
Dagens Industri 30 oktober 2023: Kronkollapsen orsakar kompetensflykt från Sverige
I Öresundsregionen gör den svaga kronan att svenska arbetsgivare har svårt om att locka till sig dansk arbetskraft medan danska arbetgivare kan locka med löner som multipliceras med 1,56 när de omräknas från danska till svenska kronor. Det gör att kampen mellan Danmark och Sverige om eftersökta grupper som programmerare, ingenjörer, kockar och läkare har hårdnat skriver Dagens Industri. ”Valutakursen gör det omöjligt att konkurrera med danska löner. Risken är att Sverige förlorar kompetent arbetskraft”, säger Malin Dahl på informationstjänsten Øresunddirekt till tidningen.
Danmarks Radio 25 oktober 2023: Den kollektive trafik bliver dyrere og dårligere. I Sverige er historien en anden
En dödsspiral. Så beskriver flera politiker och experter utvecklingen för kollektivtrafiken i Danmark med högre priser, färre avgångar och nedlagda busslinjer. Det skriver Danmarks Radio och pekar på Sverige som förebild: “För i Sverige använder en mycket större andel av befolkningen kollektivtrafiken jämfört med Danmark, och det har gjorts massiva investeringar på området under flera år, säger Svend Tøfting, transportexpert på IDA, den danska ingenjörsföreningen”.
TT/Omni 21 oktober 2023: Dansk gängforskare: Sverige glömmer viktig åtgärd
När statsminister Ulf Kristersson säger att han vill ha “danska straff för svenska brott” tycker krimnologen Davud Sausdal att regeringen även borde studera Danmarks förebyggande åtgärder om ska lyckas bryta utvecklingen. “Danmark ligger lång före” säger han till TT.
Berlingske 21 oktober 2023: Nattens hærgen viser endnu en gang, at havet er Danmarks største fare – men vi står ikke godt rustet mod truslen
“Det råder ingen tvekan om saken. Havet kommer att stiga obönhörligt under de kommande årtiondena – med risk för mycket större katastrofer än den som inträffade i går kväll. Och ändå fortsätter vi att göra ingenting och placera fler och fler dyra, prestigefyllda byggnader på strandpromenaden. Varför är det så”, frågar sig Berlingske.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen