Danmark
Oppositionspartierna lämnar danska medieförhandlingar
De fem oppositionspartierna – Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti – vill inte acceptera en 20-procentig nedskärning av Danmarks Radio (DR) och att delar av TV2 säljs – två av huvudpunkterna i regeringens medieuppgörelse med Dansk Folkeparti. Därmed är de inte längre välkomna vid förhandlingsbordet när detaljerna i medieavtalet för de kommande fem åren ska mejslas ut.
I april presenterade regeringen och Folkeparti sitt medieavtal, som bland annat innebär att resurserna till de statliga public service-bolagen inom tv och radio minskar, samtidigt som privata medieaktörer stärks. För att komma överens om detaljerna i avtalet har övriga partier bjudits in, men i veckan ställde regeringen som ultimatum att de måste acceptera neddragningarna på DR och den delvisa försäljningen av TV2. Då valde Enhedslisten, Alternativet och Radikale Venstre självmant att lämna processen.
– Vi behöver stärka public service och den oberoende pressen – inte svika den. Oavsett vilka nya åtgärder regeringen vidtar, med bland annat en public service-pott, är det samlade resultatet en gigantisk besparing och det kan vi inte gå med på, säger Søren Søndergaard, Enhedslistens talesperson i mediefrågor, till DR Nyheder.
Regeringen menar å sin sida att förhandlingarna ska handla om fördelningen av pengarna inom de ekonomiska ramar som har satts upp, inte om de ekonomiska ramarna i sig. Dock har regeringen, enligt Venstres politiska ordförande Britt Bager, ökat pengarna i den så kallade public service-potten, jämfört med den ursprungliga uppgörelsen med Dansk Folkeparti. Det har enligt henne varit ett försök att gå Socialdemokratiet till mötes.
Men inte heller Socialdemokratiet och Socialistisk Folkeparti har velat acceptera de förutsättningar som regeringen och Dansk Folkeparti satt upp för förhandlingarna. De ville trots det fortsätta förhandlingarna, men kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) meddelade på onsdagen att regeringen och Dansk Folkeparti fortsätter själva.
– Det papper som ligger på bordet, det kan vi inte acceptera. Det tillmötesgår inte vår önskan om att det inte ska genomföras massiva besparingar på public service och danskt innehåll, säger Mogens Jensen, Socialdemokratiets talesperson i mediefrågor, till DR Nyheder. (News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen