Danmark
Stort danskt museiprojekt närmar sig byggstart – ny lag ska skynda på byggandet
Bygget av Statens Naturhistoriske Museum har varit omdebatterat, och nu har den danska regeringen infört en anläggningslag som står över den kommunala detaljplanen. Därmed kan varken Köpenhamns kommun eller invånarna sätta stopp för projektet som man hoppas ska stå färdigt 2022.
Det nya museet, som är en av Danmarks största museisatsningar genom tiderna, blir en sammanslagning av Zoologisk Museum, Geologisk Museum och Botanisk Museum och kommer att ligga i Botanisk Have.
Bakom det gigantiska muséet står Köpenhamns Universitet, den danska staten och privata aktörer. Det nya muséet beräknas kosta 950 miljoner kronor att bygga och har tecknats av arkitektbyrån Lundgaard & Tranberg Arkitekter och Claus Pryds. En stor del av muséet kommer att byggas under jorden och byggas samman med de existerande byggnaderna i Botanisk Have.
En stor del av muséet kommer att byggas under jorden. Illustration: Claus Pryds og Lundgaard & Tranberg Arkitekter
För att förhindra att projektet blir försenat och därmed dyrare än planerat har den danska regeringen beslutat om en anläggningslag som står över kommunens detaljplan och därmed gör det omöjligt för invånare och Köpenhamns kommun att komma med invändningar mot byggandet. Det har mötts med hård kritik från Köpenhamns kommun.
– Det är beskyddande för både grannar och generellt sett att det är en oberoende myndighet som kontrollerar stora byggprojekt, säger teknik- och miljöborgmästaren i Köpenhamn Morten Kabel (EL) till Politiken.
Samtidigt menar den danska transport- och byggministern Ole Birk Olesen (LA) att klagomål kan försena projektet med upp till ett år.
– Förseningar i ett projekt som Statens Naturhistoriska Museum kan i värsta fall innebära merkostnader på 400 000–500 000 kronor om dagen, skriver han i ett svar till Folketingets transport, byggnads- och bostadsutskott. Det uppger Politiken.
Om allt går enligt planen ska byggstarten gå i maj 2018, och dörrarna ska öppnas upp för allmänheten 2022.
Mycket på gång i Östdanmark
I Östdanmark växer en rad nya stora turistattraktioner fram, ofta med finansiell hjälp från olika fonder och med spännande arkitektur. Under 2016 invigdes exempelvis musikmuséet Ragnarock i Roskilde och i början av 2017 hade Experimentarium nyinvigning efter en stor renovering. Dessutom öppnade både akvariet Den Blå Planet i Kastrup och M/S Museet for Søfart i Helsingør under 2013.
Framöver kan danska besökare se fram emot Aquapark Møn i Vordingborgs kommun, som ska bli ett kustnära semester- och upplevelsecenter med vattenrutschbanor inne i betongsilos från ett nedlagt sockerbruk, och New Nordic Coast, en ny strandpir och strandhotell som ska byggas i Gilleleje på norra Själland.
Dessutom får Köpenhamns Zoo en ny attraktion under 2018, då två kinesiska pandor flyttar in i ett ying- och yanginspirerat område som designats av arkitektbyrån BIG med stjärnarkitekten Bjarne Ingels i spetsen. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen