Danmark
Olika regler och affärsmodeller gör det svårt att harmonisera biljettsystemen över sundet

Bättre överföring av trafikinformation mellan Skånetrafiken och DSB är troligen att vänta, men att fullt ut skapa ett sammanhängande biljettsystem i Öresundsregionen vore svårt. Det framgick vid ett seminarium som anordnades av interregprojektet ”Ett sammanhängande transportsystem i Greater Copenhagen” i veckan.
Både hos danska DSB och svenska Skånetrafiken pågår ett arbete för att göra det enklare för resenärerna att resa mellan länderna. Den som kommit längst på området är Skånetrafiken, där kunderna enligt försäljningschefen Camilla Bunke kan köpa biljett till i stort sett hela den danska sidan av Öresundsregionen.
– Nu väntar vi spänt på att det även ska fungera åt andra hållet, sade hon under seminariet.
DSB har hittills prioriterat den interna danska trafiken eftersom den är betydligt mer omfattande, men vill nu också underlätta för Öresundsresenärerna som blir allt fler, menade Aske Mastrup Wieth-Knudsen, underdirektör på DSB.
– Vi saknas på biljettsidan och den digitala sidan. Att vi i Danmark inte har en så fin app som ni på Skånetrafiken är inte helt optimalt. Vi ska längre på mobilen, sade han.
Aktörerna har också som mål att bättre kunna utbyta trafikinformation med varandra, så att kunderna får samma information oavsett vilken app de använder. Förutsättningarna finns eftersom både Skånetrafiken och DSB är villiga att dela med sig av uppgifterna, men än så länge saknas en fungerande teknisk lösning.
– Vi försöker få de danska och svenska kommunikationssystemen att fungera tillsammans, men det är svårt, sade Patrik Engfors, pris- och affärsansvarig på Skånetrafiken.
Utöver de tekniska svårigheterna finns också många andra skillnader mellan det svenska och danska biljettsystemet. Det handlar om allt från olika åldersgränser för när en person räknas som ungdom eller vuxen, till att en hund åker gratis med Skånetrafiken men måste ha biljett på DSB:s tåg, till olika regler för ersättning vid förseningar. Ytterligare en skillnad är att Skånetrafikens månadsbiljett går att låna ut, medan DSB:s motsvarighet är personlig. Dessa skillnader gör det än svårare att harmonisera biljettsystemen, menade Camilla Bunke på Skånetrafiken.
– Man kan nog lösa det mesta med tekniken, men att komma överens om affärsregler och biljettsortimentet är svårare. Det finns ju en flora av olika biljettyper, sade hon.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Interregprojektet ”Ett sammanhängande transportsystem i Greater Copenhagen”
– Målet med projektet är att ”främja tillgängligheten med hållbara transportformer inom Greater Copenhagen och stärka regionen som knutpunkt inom det transeuropeiska transportnätverket TEN-T”.
– Deltagare är Region Skåne (lead partner), Region Huvudstaden (koordinerande partner), Region Själland, Helsingör kommun, Köpenhamns kommun, Malmö stad, Helsingborgs stad, Kristianstads kommun, Aalborg universitet och Lunds universitet.
– Projektet pågår från 2018 till 2021 och har en budget på lite drygt tre miljoner euro.
Läs mer: Resenärer saknar gemensamt söksystem för resor över Öresund
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan