Arbetsmarknad
Olika nationella corona-strategier sätter Öresundspendlare i kläm

UPPDATERAD 200316. Sveriges och Danmarks olika sätt att hantera corona-pandemin försätter Öresundspendlare i svåra och oklara situationer. Personer som bor i Danmark men arbetar i Sverige kan exempelvis tvingas ta ut semester eller tjänstledigt för att ta hand om sina barn eftersom de danska skolorna stängt. Myndigheterna kan ännu inte heller ge besked om huruvida danska arbetsgivare måste börja betala svenska arbetsgivaravgifter när de anställda som bor i Sverige tvingas jobba hemifrån på heltid.
Ett känt gränshinder i Öresundsregionen rör socialförsäkringstillhörigheten när en Öresundspendlare arbetar i både Danmark och Sverige, vare sig det handlar om att personen har två olika jobb eller delvis arbetar hemifrån. Kort sagt innebär det om att om en person som bor i Sverige och jobbar i Danmark arbetar minst 25 procent av sin arbetstid i Sverige tvingas den danska arbetsgivaren att betala svenska arbetsgivargifter. Det finns dock undantag – se fotnoten.
För närvarande har offentliga institutioner i Danmark stängt och även många privata företag har valt att låta sina anställda arbeta hemifrån. Men vad detta kommer att betyda för de berörda Öresundspendlarnas socialförsäkringstillhörighet och därmed arbetsgivaravgifterna är ännu oklart.
– Vi vet att det pågår samtal mellan Udbetaling Danmark och Försäkringskassan, men vi har inte fått några besked än. Vi uppmanar pendlarna att hålla koll på myndigheternas hemsidor, säger Emelie Reimers, utredare på Försäkringskassan och handläggare på Øresunddirekt, till News Øresund.
Även föräldrar som bor i Danmark men arbetar i Sverige har hört av sig med frågor till Øresunddirekt, berättar hon.
– De hamnar i en konstig situation, för om man jobbar i Sverige måste man jobba, även om skolorna är stängda i Danmark. Vi har inte så mycket information mer än att de vanliga reglerna gäller. Det betyder att man inte får ta ut smittbärarpenning och inte vab, vilket kan ställa till det mycket för en vanlig familj, säger hon.
I stället hänvisas Öresundspendlarna till att diskutera saken med sina svenska arbetsgivare. Emelie Reimers lyfter fram möjligheter som att ta ut föräldrapenning, tjänstledigt eller semester.
Ett positivt besked kom dock under fredagen till de Öresundspendlare som måste stanna hemma och därmed inte kommer att utnyttja sina månadskort till tågen. Redan tidigare har DSB meddelat att det går att få pengarna tillbaka för danska periodkort som inte utnyttjas under hela perioden. Samma besked kom idag från Skånetrafiken efter ett beslut i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.
(News Øresund – Anna Palmehag)
Fotnot: Förutom 25-procentregeln kan det i varje enskilt fall finnas andra faktorer och omständigheter som de danska och svenska myndigheterna tar hänsyn till när de beslutar vilket lands socialförsäkring pendlaren tillhör. Det finns också stora skillnader i reglerna vad gäller privata eller offentliga arbetsgivare.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen