Näringsliv
Olika byggregler ger dyrare exportpriser

Samma byggstandarder i de nordiska länderna hade öppnat upp marknaden för företagen, menar personer i branschen. Men samtidigt lyfts farhågor om att miljön skulle bli en förlorare.
Det nordiska ministerrådet arbetar för att skapa gemensamma standarder på byggmarknaden i Norden.
Läs mer: Nordenminister vill minska byggkrångel
Modulhusföretaget Hjältevadshus är främst aktivt på den svenska marknaden, men säljer även en del till Norge.
– Det som är standard i Sverige blir en speciallösning i Norge. Vi får göra ändringar och det innebär en del byråkrati för att få tekniskt godkännande, tar tid och trycker upp priserna på exportvarorna. Gemensamma byggstandarder i Norden skulle bli en förenkling för oss, säger företagets teknikansvarige Gunnar Sand till News Øresund.
För konkurrenten Svensk Husproduktion, med huvudkontor i Bromölla, har byggreglerna bidragit till bolaget stannat helt i Sverige. Det krävs utökad kompetens för att sätta sig in i de skilda standarderna för allt från materialval till takstolar, menar bolagets vd Stefan Holmberg.
– Om reglerna varit mer harmonierade hade förutsättningarna för att jobba på export varit större. Men det finns även andra anledningar till att vi valt att bara fokusera på Sverige, säger han.
Större tveksamhet inför gemensamma nordiska byggstandarder finns hos den nyligen börsnoterade fönster- och dörrtillverkaren Inwido, med tillverkning och försäljning i samtliga nordiska länder utom Island.
– Vi menar att standardisering inte alltid är bra för konsumenten. Man måste ta hänsyn till den kultur och de traditioner som finns på respektive marknad, säger bolagets kommunikationsansvariga Jonna Opitz.
Visserligen menar hon att en harmonisering skulle vara till fördel för Inwido rent effektivitetsmässigt, inte minst i större projekt. Men det vore inte säkert att klimatet vann på en sådan förändring.
– Vi har valt att ha produktion i de olika nordiska länderna. Det finns även miljöskäl till det, eftersom det blir kortare transporter. Med samma standard i alla länder vore risken att väldigt mycket produktion skulle läggas i låglöneländerna och det skulle ju få en annan inverkan, säger hon. (News Øresund – Anna Palmehag)
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur10 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan