Näringsliv
Olika byggregler ger dyrare exportpriser
Samma byggstandarder i de nordiska länderna hade öppnat upp marknaden för företagen, menar personer i branschen. Men samtidigt lyfts farhågor om att miljön skulle bli en förlorare.
Det nordiska ministerrådet arbetar för att skapa gemensamma standarder på byggmarknaden i Norden.
Läs mer: Nordenminister vill minska byggkrångel
Modulhusföretaget Hjältevadshus är främst aktivt på den svenska marknaden, men säljer även en del till Norge.
– Det som är standard i Sverige blir en speciallösning i Norge. Vi får göra ändringar och det innebär en del byråkrati för att få tekniskt godkännande, tar tid och trycker upp priserna på exportvarorna. Gemensamma byggstandarder i Norden skulle bli en förenkling för oss, säger företagets teknikansvarige Gunnar Sand till News Øresund.
För konkurrenten Svensk Husproduktion, med huvudkontor i Bromölla, har byggreglerna bidragit till bolaget stannat helt i Sverige. Det krävs utökad kompetens för att sätta sig in i de skilda standarderna för allt från materialval till takstolar, menar bolagets vd Stefan Holmberg.
– Om reglerna varit mer harmonierade hade förutsättningarna för att jobba på export varit större. Men det finns även andra anledningar till att vi valt att bara fokusera på Sverige, säger han.
Större tveksamhet inför gemensamma nordiska byggstandarder finns hos den nyligen börsnoterade fönster- och dörrtillverkaren Inwido, med tillverkning och försäljning i samtliga nordiska länder utom Island.
– Vi menar att standardisering inte alltid är bra för konsumenten. Man måste ta hänsyn till den kultur och de traditioner som finns på respektive marknad, säger bolagets kommunikationsansvariga Jonna Opitz.
Visserligen menar hon att en harmonisering skulle vara till fördel för Inwido rent effektivitetsmässigt, inte minst i större projekt. Men det vore inte säkert att klimatet vann på en sådan förändring.
– Vi har valt att ha produktion i de olika nordiska länderna. Det finns även miljöskäl till det, eftersom det blir kortare transporter. Med samma standard i alla länder vore risken att väldigt mycket produktion skulle läggas i låglöneländerna och det skulle ju få en annan inverkan, säger hon. (News Øresund – Anna Palmehag)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen