Samhälle
OECD efterfrågar mer samarbete i Öresundsregionen
Öresundsintegrationen går åt fel håll. Samarbetsorganisationer har lagts ner, den nationella nivån har svagt intresse för det gränsöverskridande samarbetet och en växande regional obalans mellan kärna och periferi i regionen är några av de svagheter som OECD pekar på i en ny rapport om Öresundsregionen som presenterades i Köpenhamn under onsdagen.
De nationella politikerna behöver engageras mer för att få fart på integrationen föreslår OECD. Till exempel kan samarbetsorganisationer som Öresundskomiteen få stöd av representanter från den nationella nivån.
– Vi ska bli bättre på att få med nationella myndigheter, sade Pia Kinhult (M), regionstyrelsens ordförande under konferensen och noterade att det nationella engagemanget i regionen fanns när Öresundsbron invigdes men att det sedan försvunnit.
Öresundsregionen har passerat stadiet då den kunde betecknas som nybildad och det ställer nya krav noterar OECD.
– Tiden har kommit för ett nytt kapitel för Öresundssamarbetet efter bron. Framöver ska vi utnyttja de möjligheter vi ännu inte sett, sade Claire Neuwelaers, politisk analytiker i OECD på seminariet som Region Skåne och Medicon Valley Alliance i dag arrangerade i Folketingets lokaler på Christiansborg i Köpenhamn. (News Øresund).
FAKTABOX 69 procent av de danska life science företagen känner inte till ESS
48 procent av de tyngsta företagen inom life science klustret i Danmark har aktiviteter i Skåne och 42 procent är eniga i att de har ett starkt samarbete med aktörer i Öresundsregionen. Ändå känner enbart var sjunde bolag till den kommande forskningsanläggningen ESS i Lund med datacenter i Köpenhamn. Det visar en ny rapport gjord av Analyse Danmark för Region Skåne och klusterorganisationen Medicon Valley Alliance.
46 procent av de tillfrågade danska företagen känner till Lunds universitet och fyra av tio av dessa företag använder sig av universitetet. Däremot är kännedomen om MAX IV låg, 80 procent känner inte alls till forskningsanläggningen. 69 procent känner till ESS, men av dessa anser enbart 28 procent att det kommer att bli aktuellt att använda anläggningen.
49 procent av de danska företagen anser att det skulle vara bra för företagens tillväxt med ett starkare samarbete med aktörer i Skåne, men samtidigt förväntar få företag att öka sina aktiviteter på andra sidan Sundet inom de närmsta två åren. (News Øresund).
Fotnot: Undersökningen är genomfört av Analyse Danmark A/S. 100 CATI-intervjuer har genomförts med direktörer i life science företag i Öresundsregionen under perioden 13 februari till 6 mars.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen