Danmark
Nytt initiativ för fler kvinnor i nordiska styrelser

En ny digital rekryteringsplattform ska synliggöra danska, norska och svenska kvinnliga kandidater till styrelsearbeten i hela Norden. Initiativet SelectionF startade i Danmark där över hälften av styrelserna har enbart manliga medlemmar, enligt ett white paper från AIMS International Danmark. På måndagskvällen presenterades SelectionF vid ett möte hos Sydsvenska Handelskammaren.
– Att sitta och vänta på att någon kommer och frågar om man vill vara med i en styrelse, det är en dålig idé, säger Mie Krog, professionell styrelseledamot och en av grundarna till SelectionF.
Det är en kall novemberkväll och Mie Krog håller ett föredrag hos Sydsvenska Handelskammaren i Malmö. Omkring tjugo speciellt inbjudna danska och svenska kvinnor har kommit för att höra mer om möjligheterna för styrelsearbete på andra sidan av Öresund.
För några år sedan gjorde Mie Krog ett inlägg på LinkedIn där hon skrev att hon var tillgänglig för fler styrelseposter, och efter sex månader hade hon kontaktats av 10–15 styrelser som letade nya ledamöter.
– Typiskt sett har man rekryterat genom sitt nätverk. Man har frågat på golfklubben, jaktklubben eller segelklubben när man velat rekrytera nya styrelsemedlemmar. Fler och fler företag börjar inse att man behöver gå ut och leta ny kompetens på andra platser, berättar Mie Krog på mötet på Sydsvenska Handelskammaren.
Hon såg behovet för att synliggöra fler kvinnliga styrelsekandidater och har varit med om att starta fem grupper i Danmark med 25–30 kvinnor i var och en av dem. Totalt har de fått omkring 300 styrelseposter under loppet av ett par år. Nu lanseras en ny plattform online, SelectionF, där det är möjligt att söka ny kompetens till styrelser.
– Det ska vara lika lätt som Tinder, säger Mie Krog med ett leende och fortsätter:
– Men utan bilder och ålder. Det viktiga är kompetensen. Man ska kunna söka själv och hitta ny kompetens till sin styrelse.
79 procent av alla styrelseposter i Danmark besitts av män. 54 procent av styrelserna består av enbart män, och i sju av tio styrelser som har kvinnliga medlemmar finns bara en kvinna, enligt Mie Krog. Siffrorna kommer från ett white paper från AIMS International Danmark, som kartlagt de danska styrelserna.
Mie Krog menar att mångfald kommit på dagordningen i Danmark, men att det fortfarande är lång väg kvar. Det handlar inte enbart om en bättre könsfördelning, men även om att få fler kulturer in i styrelserna. Det är en av anledningarna till att SelectionF också ska innehålla kandidater från Sverige och Norge. Enligt Mie Krogs uppskattning finns bara runt 10 000 aktiva kvinnliga styrelsemedlemmar i hela Norden.
– Vi kan se att det krävs många poster om vi ska förändra den bilden, säger hon.
Därför menar Mie Krog att det är viktigt att synliggöra fler kompetenta kvinnor. Med den digitala rekryteringsplattformen ska det bli lättare att få mer spridning i styrelserna. Det finns redan 200 kandidater i databasen, och i början av nästa år kommer arbetet intensifieras. Bakom initiativet står även bland annat den tidigare danska stadsministern Helle Thorning Schmidt, som nu arbetar som professionell styrelseledamot.
Handelskammaren har tagit initiativ till den så kallade 100-listan med kvinnliga potentiella styrelse- och advisory board-ledamöter i Sydsverige, och mötet riktade sig bland annat till dessa kvinnor. Medarrangör till mötet var också Helle Ahlenius Pallesen, vd för Øresundsadvokater, som talade om skillnaden på styrelsearbete i Danmark och Sverige. En analys av det tvärgående styrelsearbetet, som Øresundsadvokater gjort i samarbete med Øresundsinstituttet, visar att det redan finns en del danskar i svenska styrelser och vice versa, men hon ser att det finns ett stort behov av att få fler externa personer in i styrelserna på båda sidor sundet.
– Danska och svenska kvinnor ska se varandra som möjliga dörröppnare till poster på den andra sidan Öresund, säger Helle Ahlenius Pallesen.
(News Øresund – Thea Wiborg)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen