Danmark
Nytt danskt högerparti klart till val – Nye Borgerlige har samlat in mer än 20 000 namnunderskrifter
Nästa gång danskarna går till folketingsval har de ett nytt högerparti att rösta på. Ett parti som bland annat vill avbryta all hantering av asylansökningar. I en intervju med danska TV2 meddelade Nye Borgeliges ena grundare och ordförande Pernille Vermund på onsdagskvällen att de fått in mer än de 20109 underskrifter som krävs för att få ställa upp i nästa val.
Genom det nya elektroniska systemet för att samla in namnunderskrifter, så kallade vælgererklæringer, har det gått relativt snabbt för Nye Borgerlige att bli redo för att få delta i ett val till folketinget.
– Vi har samlat in mer än de 20109 underskrifter som behövdes. Så vi har nått målet och nu är vi klara till val. Jag är både glad och lättad, säger Pernille Vermund till TV2.
Under den kommande veckan ska hon besöka Social- och Inrikesministeriet för att hantera formalia och då kommer hon att ansöka om att få partibokstaven D. För att väljas in i folketinget krävs minst 2 procent av rösterna och enligt Pernille Vermund är det ingen omöjlighet. Hon pekar bland annat på att partiet redan har fått 2000 medlemmar.
Pernille Vermund har en bakgrund som folketingskandidat för Konservative och grundade Nye Borgerlige tillsammans med Peter Seier Christensen under hösten 2015. Vid det danska politikermötet, Folkemødet, på Bornholm fanns partiet på plats i juni i år. En rad kommunpolitiker runt om i Danmark har gått med i det nya partiet liksom debattören och islamkritikern Lars Hedegaard.
Till TV2 sammanfattar Pernille Vermund Ny Borgerliges politik så här:
– Stramare utlänningspolitik, lägre skatter och ut ur EU.
Även om Nye Borgerlige ligger nära Dansk Folkeparti när det gäller kraven på en stramare invandringspolitik så menar Pernielle Vermund att det finns en stor skillnad mellan partierna – den ekonomiska politiken. Där anser hon att Dansk Folkeparti för en socialdemokratisk politik medan Nye Borgerlige definitivt hör till det borgerliga blå blocket i dansk politik.
Dansk rikspolitik är under snabb förnyelse. Dansk Folkeparti har växt fram till det näst största partiet med 21,1 procent av rösterna vid valet 2015. Då kom även det nya partiet Alternativet in i folketinget. Partiet leds av Uffe Elbæk med en bakgrund som kulturminister och rektor för utbildningen Kaospiloterna. Han lämnade Radikale Venstre för att bilda Alternativet som i danska medier bland annat definierats som den kreativa klassens nya parti. Uffe Elbæk startade Alternativet tillsammans med Josephine Fock i november 2013 och bland partiets valfrågor fanns klimat-, empati- och systemkrisen. Partiets politik har utvecklats via politiska idélaboratorier. I våras anslöt sig den tidigare ministerkollegan från Radikale Venstre, Manu Sareen, till Alternativet och motiverade sitt beslut så här i en intervju med altinget.dk.
– Jag gillar Alternativets inställning till politik. Jag gillar deras ärlighet och så beundrar jag deras mod att se annorlunda på saker och ting. Vi står med enorma utmaningar där vi kan välja att göra som vi brukar eller se saker på ett nytt sätt”. (News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år