Danmark
Nya farleder och stora naturresurser drar stormakterna till Grönland
Danmark och Grönland har hamnat i världens blickfång. Då Donald Trumps försök att köpa Grönland avvisades av den danska regeringen ställde Trump in det planerade statsbesöket till Danmark. Smältande isar har öppnat nya farleder kring Arktis, och ön är med sina naturresurser både säkerhetspolitiskt och ekonomiskt intressant. USA planerar för nya flottbaser och Kina har försökt flytta fram sina positioner och få en permanent närvaro på Grönland.
Isarna runt Arktis smälter i allt större utsträckning, vilket gör att nya strategiska farleder öppnar upp sig i Atlantens nordligaste delar. Detta placerar Grönland allt högre på stormakternas agenda, men det finns redan internationell närvaro på ön. USA och Danmark har sedan 1951 ett avtal om ett gemensamt försvar av Grönland. På ön finns därför en amerikansk militärbas placerad, Thule. Amerikanerna planerar dessutom för närvarande att anlägga en eller flera flottbaser på Grönland. USA har också visat intresse för Grönland tidigare, 1946 ville president Truman köpa ön. Men USA är inte den enda stormakten som haft ögonen på Grönland. Efter att det utökade självstyret 2009 infördes har Kina investerat i Grönland. Den kinesiska gruvindustrin har ökat sin närvaro på ön, och kinesiska investerare har även velat bygga flygplatser på Grönland, men fått nej.
Idag är Grönland en självstyrande autonom del av den danska riksgemenskapen, som utöver Danmark och Grönland även omfattar Färöarna. År 2008 genomfördes en folkomröstning där grönländarna röstade för utökat självstyre. Det betyder i praktiken att Grönland successivt ska ta över kontrollen av fler myndigheter och funktioner såsom polis, rättsväsende, finansiell reglering och tillsyn, luftfart och naturtillgångar. Danmark ansvarar fortfarande för utrikes-, penning- och säkerhetspolitik.
Trots att Grönland är världens största ö (som inte är en kontinent) har den endast 56 000 invånare. 18 000 av dessa bor i Grönlands största stad, Nuuk. Grönland är inte en del av EU, men har flera avtal med unionen. Grönland har ett eget parlament, Inatsisartut eller landstinget, och regeringschefen heter sedan 2014 Kim Kielsen. Danmark har ingen representation i det grönländska parlamentet, men i Folketinget i Köpenhamn sitter två grönländska ledamöter. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen