Samhälle
Folkfest i Halmstad när Stena Line invigde nya färjelinjen till Grenå
HALMSTAD – GRENÅ. Närmare 8 000 personer samlades i Halmstads hamn när Stena Lines färja Stena Nautica vid 13-tiden på lördagen anlöpte efter premiärturen från danska Grenå för att tre timmar göra en andra premiärtur med drygt 200 inbjudna gäster i andra riktningen. Optimismen är stor. Stena Line hoppas på en fördubbling av frakt- och passagerarvolymen på fem år. Norddjurs kommun (Grenå) och Halmstads kommun bildade i höstas Kattegattalliansen för ett visionsarbete kring turism, näringsliv, utbildning, sport och kultur.
Danmarks transportminister Benny Engelbrecht (S) följde med på premiärturen från Grenå och mötte i Halmstad sin svenska kollega, infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), för invigningstal tillsammans med Hallands landshövding Lena Sommestad och Stena Lines ägare Dan Sten Olsson.
– Gyllene tider för sjöfarten och Halmstad! När vi nu inviger den nya färjelinjen mellan Halmstad och Grenå betyder det mycket för besöksnäringen, godstransporter och klimatsmart utbyte mellan Sverige och Danmark, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Det är inte en helt ny färjelinje som skapats. Den dansk-svenska färjerutten bytte i helgen svensk hemmahamn från Varberg till Halmstad men har fortsatt Grenå i Norddjurs kommun strax norr om Aarhus på Jylland som dansk hemmahamn. Färjan Stena Nautica är densamma som tidigare. Stena Nautica har ett danskt förflutet. Nakskov Skibsværft i Danmark byggde fartyget som 1985 levererades till danska DSB under namnet Niels Klim. 1991 tog Stena Line över fartyget som döptes om till Stena Nautica.
Med Halmstad som ny bas på svenska sidan räknar Stena Line med en ökad fraktvolym från näringslivet i Småland till Jylland och ett ökat passagerarunderlag. Inom fem år hoppas företaget kunna fördubbla både frakt- och passagerarvolymen vilket skulle kunna göra det aktuellt att sätta in en andra färja på rutten.
På dansk sida har det byggts en spårvägslinje, letbane, mellan Aarhus och Grenå vilket gör det lättare för passagerarna på färjan mellan Halmstad och Grenå att komma vidare till Danmarks näst största stad. I Halmstad bussas passagerarna från centralstationen till färjeläget. I höstas skrev Norddjurs kommun, där Grenå ingår, under ett samarbetsavtal med Halmstad som döpts till Kattegattalliansen och som omfattar ett visionsarbete för att utveckla kontakterna mellan orterna när det gäller besöksnäring, näringsliv, utbildning, sport och kultur. Det innebär att Halmstad nu deltar i två dansk-svenska politiska samarbeten – Greater Copenhagen och Kattegattalliansen.
– Den nya färjelinjen förstärker logistiknätverket mellan länderna och kommer att leda till ökad lastbilstrafik framförallt från Jylland till Sverige. Men den kommer också att i hög grad att gagna turismen och tillsammans med destinationsbolagen och aktörer inom besöksindustrin på både den svenska och danska sidan ska Stena Line skapa nya reseupplevelser för många människor i många år framöver, sa Tony Michaelsen, ansvarig för Stena Lines Danmarkslinjer, innan han välkomnade de drygt 200 inbjudna gästerna ombord på Stena Nautica för dagens andra premiärtur. (News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen