Politik
Dansk-svensk enighet om att bilda The Greater Copenhagen & Skåne Committee
Öresundskomiteens verkställande utskott kom under onsdagen överens om att arbeta vidare för att ombilda verksamheten till The Greater Copenhagen & Skåne Committee. Det uppger Region Skånes ordförande Henrik Fritzon (S).
Enligt Henrik Fritzon är man inom det verkställande utskottet överens om att ombilda det nuvarande politiska samarbetet i Öresundskomiteen till The Greater Copenhagen & Skåne Committee.
– Namnet är klart och en tidsplan för ombildning den 1 januari 2016, säger Henrik Fritzon till News Øresund men betonar att de formella besluten att ombilda verksamheten kommer att tas vid möten i Öresundskomiteen den 19 oktober och 4 november.
– Exakt hur många som ska sitta i styrelsen är inte klart men det finns ett förslag om att ha sju styrelseledamöter från varje sida Öresund. Alla de 33 skånska kommunerna kommer sedan att bli erbjudna att vara med i samarbetet och det är vår förhoppning att alla vill vara med.
Enligt Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund, återstår nu ett arbete med att ta fram nya stadgar, budget och verksamhetsplan för The Greater Copenhagen & Skåne Committee.
– Det är viktigt att ta fram en verksamhetsplan som beskriver vad vi tar på oss, vad vi ska göra och vad vi inte ska göra, säger Anders Almgren till News Øresund.
Från dansk sida finns en tydlig ambition att få med Region Skåne och de 33 skånska kommunerna i ett gemensamt samarbete. Efter onsdagens möte i Öresundskomiteens verkställande utskott sände Region Hovedstaden ut ett pressmeddelande där planerna presenterades.
– Det är ett banbrytande samarbete, som jag är stolt över att vara en del av. The Greater Copenhagen & Skåne Committee är den rätta vägen framåt om vi ska klara oss i den hårda globala konkurrensen om tillväxt och arbetsplatser. Därför är jag mycket glad över att de skånska politikerna delar vår vision om att konkurrera med de stora internationella metropolerna, säger Region Hovedstadens ordförande Sophie Hæstorp Andersen (S) i en kommentar.
Hon nämner tre exempel på nya verksamheter som redan har startats inom det nuvarande danska Greater Copenhagensamarbetet:
- En gemensam investerarportal som visar samtliga större byggprojekt i regionen.
- En gemensam mottagningsorganisation för utländska företag som är intresserade av att etablera sig i regionen, ett så kallat One Point Entry.
- Ett internationellt hus som ska hjälpa internationella medarbetare och deras familjer med bosättning i Greater Copenhagen.
På dansk sida har man kommit längre med de nya samarbetsplanerna. Den 14 augusti 2014 beslutade borgmästarna i 46 danska kommuner att bilda det nya samarbetet Greater Copenhagen tillsammans med Region Hovedstaden och Region Sjælland. En inbjudan om samarbete hade även sänts till Region Skåne och de 33 skånska kommunerna.
De dansk-svenska förhandlingarna om att byta varumärke från Öresund till Greater Copenhagen har gått trögt och bland annat Malmö och Lund har tidigare uttalat sig om att de varit ovilliga att övergå till ett renodlat danskt namn på regionen och samarbetsorganisationen. Nu är man på väg mot en lösning där den gemensamma organisationen får ett namn som täcker in båda länderna.
Den 22 juni ska representanter från tre regioner och 79 kommuner i Skåne och Östdanmark träffas vid ett toppmöte i Kristianstad som handlar om The Greater Copenhagen & Skåne Committee. Den 23 september ska Öresundskomiteens verkställande utskott ha ett färdigt förslag som sedan kan beslutas vid två på varandra följande möten i Öresundskomiteen den 19 oktober och den 4 november. (News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna