Kultur
Ny utredning: Fortsatt brett public service-uppdrag i Sverige
Public service-bolagen ska jobba brett, men fokus ska vara på ljud och rörlig bild och inte att göra webbtidningar. De finansiella medel som bolagen får kommer gradvis att minska under kommande år. Det föreslås i den utredning som i måndags överlämnades till kulturminister Parisa Liljestrand (M) och tagits fram av public service-kommittén med representanter från alla riksdagspartierna.
Kommitténs uppdrag har varit att föreslå hur public service-uppdraget ska regleras och vad som ska ingå i uppdraget under åren 2026–2033.
– Kommittén anser att public service även fortsättningsvis bör vara ett brett formulerat innehållsuppdrag. Bolagen ska kunna erbjuda ett mångsidigt programutbud som omfattar allt från det breda till det smala, sade ordförande Göran Hägglund vid pressträffen i måndags.
Public service-bolagens uppdrag ska utföras genom ljud och rörlig bild, sade han. Exempelvis har bolagen inte i uppdrag att bedriva webbtidningar, men uppdraget är inte detaljreglerat framhöll Göran Hägglund. I betänkandet framgår att anslagen till de svenska public service-företagen ska höjas med 3 procent 2026, 2 procent mellan åren 2027–2030 och därefter med 1 procent 2031–2033. Det är mindre än vad bolagen har äskat, uppger SVT Nyheter.
Göran Hägglund berättade att det finns reservationer till betänkandet, men att kommittén har varit överens i stora och viktiga delar. Bland annat skriver kommitténs ledamöter från Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i en gemensam reservation att ”vår bedömning är att kommittén borde ha landat i en högre medelstilldelning än vad majoriteten av kommittén föreslår”. Enligt ledamöternas reservation har det sent i utredningsarbetet uppstått grundläggande skillnader. Hanna Stjerne, vd på SVT, har uttalat sig kritiskt om oenigheten. ”Det är häpnadsväckande och faktiskt unikt i modern tid att kommittén inte lyckats komma överens”, säger hon i en kommentar.
Den parlamentariska kommittén tillsattes i februari förra året och har bestått av en ledamot från vardera riksdagsparti samt ordförande Göran Hägglund, tidigare socialminister och partiledare för Kristdemokraterna. Nu ska förslagen på remiss och om ungefär ett år väntas en proposition att presenteras. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen