Arbetsmarknad
Ny rapport visar på konjunkturavmattning i Skåne
Konjunkturavmattningen har nått Skåne, även om kurvorna inte pekar neråt. Arbetslösheten har planat ut runt nio procent, och även om det fortsatt skapas jobb i det skånska näringslivet är tillväxttakten långsammare än under de senaste åren. Det visar rapporten Skånsk konjunktur, som Øresundsinstituttet tagit fram på uppdrag av Sparbanken Skåne.
Mellan november 2018 och september 2019 skapades 7 500 jobb i Skånes privata och offentliga näringsliv, en ökning motsvarande 1,3 procent. Mellan 2014 och 2018 var den genomsnittliga tillväxttakten 2,0 procent per år, och det är framförallt i storstadsregionerna längs Öresundskusten som tillväxttakten nu bromsats in. I delområdet Nordöstra Skåne, som omfattar Kristianstad med omnejd, har fler nya jobb skapats än tidigare.
Arbetslösheten var 9,3 procent i Skåne i september 2019, precis som i september 2018. Det är en markant högre arbetslöshet än i riket i stort, och högre än i Stockholms och Västra Götalands län. Den strukturella arbetslösheten är högre nu än under den förra konjunkturtoppen 2008.
– Arbetslösheten har planat ut på en hög nivå. Detta är en utmaning, speciellt som att problemen med kompetensförsörjning i företagen fortsätter. Skånes näringslivsstruktur skiljer sig från exempelvis Stockholms och att matchningen fungerar på arbetsmarknaden är en framgångsfaktor för utvecklingen framöver, säger Rasmus Roos, bankchef på Sparbanken Skåne, i ett pressmeddelande.
Rapporten visar också att såväl antalet bostadsförsäljningar som priserna på bostadsmarknaden återigen ökat i Skåne, efter att kurvorna visat tecken på stagnation under våren 2019. Bostadsbyggandet i Skåne faller precis som i resten av Sverige. Såväl under 2019 som 2020 väntas bostadsbyggandet att minska. Senast antalet påbörjade lägenheter sjönk två år i rad var under krisåren 2008 och 2009.
Temat för höstupplagan av Skånsk konjunktur är pendling. Rapporten visar att skåningarna blivit allt rörligare, och att pendlingen mellan de skånska kommunerna ökat mellan 2007 och 2017.
– Mest har pendlingen till Malmö ökat och Skånes informella centrum för arbete har förskjutits mot sydväst. Detta bidrar till den tudelade bilden av Malmö. Just nu domineras nyhetsflödet av oroligheter, men bakom finns staden som fortsatt är Skånes mesta jobbskapare, trots viss avmattning, säger Rasmus Roos.
(News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen