Connect with us

Näringsliv

Ny rapport: Skånes näringsliv har klarat pandemin bättre än Stockholm och Västra Götaland

Publicerad

den

Foto: News Øresund Sammanställning fakta: Øresundsinstituttet

Vissa delar av näringslivet i Skåne har drabbats hårt under coronapandemin, men vissa branscher har dragit nytta av den nya situationen, och det diversifierade näringslivet i Skåne har varit en styrka. Det visar en analys av omsättningsutvecklingen i skånska företag som presenteras i rapporten Skånsk konjunktur från Sparbanken Skåne, som är framtagen i samarbete med Øresundsinstituttet. Rapporten släpps i sin helhet den 25 maj.

Utvecklingen i näringslivet var inte bara negativ under förra året. I fem av elva branscher, som ingår i SCB:s regionala omsättningsstatistik, ökade omsättningen förra året i Skåne.
• Fastighet
• Information och kommunikation
• Jordbruk, skogsbruk och fiske
• Handel
• Byggverksamhet

Det visar den årliga rapport om skånsk konjunktur som är framtagen av Øresundsinstituttet på uppdrag av Sparbanken Skåne.

Skåne klarade sig lindrigast av storstadsregionerna
När alla branscher sammanräknas minskade dock omsättningen i Skåne med 0,5 procent, att jämföra med minus 3 procent i Stockholm och minus 4,7 procent i Västra Götaland. I riket som helhet minskade omsättningen med 3,2 procent. Siffrorna som har tagits fram i rapporten visar att Skåne har klarat sig relativt lindrigt undan krisen.

– Det har funnits indikationer på vilken typ av företag som drabbats hårt under pandemin och vilka som klarat sig bättre. När vi nu summerar första året med covid-19 i samhället kan vi se svart på vitt också i vilken omfattning branscherna påverkats, säger Rasmus Roos, VD på Sparbanken Skåne, i ett pressmeddelande.

Allra värst gick det för hotell- och restaurangbranschen i Skåne som under 2020 tappade drygt 20 procent av omsättningen jämfört med 2019. I Stockholm minskade intäkterna med knappt 34 procent och i Västra Götaland med knappt 28 procent. Branschen kulturella och personliga tjänster minskade näst mest, procentuellt sett. I Skåne med minus 10,7 procent.

– Coronakrisen har inte slagit jämnt över näringslivet. Många har tvingats till både permitteringar och uppsägningar, medan andra kunnat dra fördel av omställningen. Totalt sett har det skånska näringslivet ändå visat motståndskraft. Under pandemin har det varit en tillgång för Skåne att vara en flerkärnig region med ett diversifierat näringsliv och relativt spridda risker, säger Rasmus Roos.

Stor skillnad mellan vinnande och förlorande butiker i handeln
Sett till branschernas omsättningsstorlek, så ökade handeln – som är största branschen i Skåne – med 1,6 procent i Skåne, medan i Västra Götaland ökade den med 0,1 procent och i Stockholm minskade den med 0,5 procent. Inom handeln i Skåne skiljer det sig stort mellan vinnande och förlorande företag där exempelvis kläd- och skobutiker haft tvåsiffriga procentuella omsättningstapp medan butiker som säljer fritidsutrustning, möbler, data- och teleprodukter, samt inte minst näthandeln, upplevt tvåsiffriga försäljningsökningar istället.

Företagstjänster, den näst största privata branschen i Skåne sett till antal sysselsatta i näringslivet, minskade med knappt 6 procent i Skåne, i Stockholm föll omsättningen med 9,7 procent och i Västra Götaland ökade den med knappt 4 procent.

Den tredje största skånska branschen är tillverkning och utvinningsindustrin. Där minskade omsättningen i Skåne med 2,1 procent, medan den i Stockholm och Västra Götaland minskade med 2,9 respektive 11,9 procent.

I rapporten ”Skånsk konjunktur” som utkommer den 25 maj inkluderas en fördjupning i omsättningsutvecklingen, liksom en analys av konjunkturläget i skånska kommuner.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad26 november, 2021

Dansk advokatbyrå har tappat tio av 13 svenska anställda under pandemin

Färre jobbansökningar från andra sidan sundet och HR-avdelningar som funderar på om de måste göra skillnad på anställda från olika...

Samhälle26 november, 2021

Kronprinsessparet informerades om gränspendlarnas tuffa situation under pandemin

Under ett samtal om effekterna av coronapandemin i Skåne – däribland kring smittoläget just nu, vaccineringen, vårdsituationen, men också kring...

Samhälle26 november, 2021

Smittspridningen ökar kraftigt i Skåne – men färre inlagda på sjukhus

Antalet konstaterade nya smittade med covid-19 i Sverige har fördubblats de senaste fyra dagarna fram till i torsdags då det...

Samhälle26 november, 2021

Kraftig smittspridning bland 6-11 åringar driver upp statistiken i Danmark

Antal konstaterat nya smittade med covid-19 i Danmark har den senaste veckan pendlat kring 4 000 personer per dag. På fredagen...

Fastighet26 november, 2021

Godkänt bygglov för två höga bostadstorn i Malmöstadsdelen Västra hamnen

Två bostadstorn på 18 respektive 26 våningar beviljades under torsdagen bygglov i Malmö. Projektet, som kallas Docks, består av 157...

Danmark24 november, 2021

Danmark inför återigen munskyddskrav i kollektivtrafiken och i butiker på måndag

På torsdagskvällen presenterade Folketinget nya coronarestriktioner som ska gälla från och med måndag den 29 november. Då införs krav om...

Life Science25 november, 2021

Läkemedelsproducent bygger ny fabrik i Malmö för 30 miljoner kronor och fördubblar produktionskapaciteten

Kontraktforskningsproducenten Bioglan i Malmö utökar produktionskapaciteten och bygger en ny fabrik i staden för 30 miljoner kronor. Fabriken kommer att...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.