Connect with us

Näringsliv

Ny rapport: Skånes näringsliv har klarat pandemin bättre än Stockholm och Västra Götaland

Publicerad

den

Foto: News Øresund Sammanställning fakta: Øresundsinstituttet

Vissa delar av näringslivet i Skåne har drabbats hårt under coronapandemin, men vissa branscher har dragit nytta av den nya situationen, och det diversifierade näringslivet i Skåne har varit en styrka. Det visar en analys av omsättningsutvecklingen i skånska företag som presenteras i rapporten Skånsk konjunktur från Sparbanken Skåne, som är framtagen i samarbete med Øresundsinstituttet. Rapporten släpps i sin helhet den 25 maj.

Utvecklingen i näringslivet var inte bara negativ under förra året. I fem av elva branscher, som ingår i SCB:s regionala omsättningsstatistik, ökade omsättningen förra året i Skåne.
• Fastighet
• Information och kommunikation
• Jordbruk, skogsbruk och fiske
• Handel
• Byggverksamhet

Det visar den årliga rapport om skånsk konjunktur som är framtagen av Øresundsinstituttet på uppdrag av Sparbanken Skåne.

Skåne klarade sig lindrigast av storstadsregionerna
När alla branscher sammanräknas minskade dock omsättningen i Skåne med 0,5 procent, att jämföra med minus 3 procent i Stockholm och minus 4,7 procent i Västra Götaland. I riket som helhet minskade omsättningen med 3,2 procent. Siffrorna som har tagits fram i rapporten visar att Skåne har klarat sig relativt lindrigt undan krisen.

– Det har funnits indikationer på vilken typ av företag som drabbats hårt under pandemin och vilka som klarat sig bättre. När vi nu summerar första året med covid-19 i samhället kan vi se svart på vitt också i vilken omfattning branscherna påverkats, säger Rasmus Roos, VD på Sparbanken Skåne, i ett pressmeddelande.

Allra värst gick det för hotell- och restaurangbranschen i Skåne som under 2020 tappade drygt 20 procent av omsättningen jämfört med 2019. I Stockholm minskade intäkterna med knappt 34 procent och i Västra Götaland med knappt 28 procent. Branschen kulturella och personliga tjänster minskade näst mest, procentuellt sett. I Skåne med minus 10,7 procent.

– Coronakrisen har inte slagit jämnt över näringslivet. Många har tvingats till både permitteringar och uppsägningar, medan andra kunnat dra fördel av omställningen. Totalt sett har det skånska näringslivet ändå visat motståndskraft. Under pandemin har det varit en tillgång för Skåne att vara en flerkärnig region med ett diversifierat näringsliv och relativt spridda risker, säger Rasmus Roos.

Stor skillnad mellan vinnande och förlorande butiker i handeln
Sett till branschernas omsättningsstorlek, så ökade handeln – som är största branschen i Skåne – med 1,6 procent i Skåne, medan i Västra Götaland ökade den med 0,1 procent och i Stockholm minskade den med 0,5 procent. Inom handeln i Skåne skiljer det sig stort mellan vinnande och förlorande företag där exempelvis kläd- och skobutiker haft tvåsiffriga procentuella omsättningstapp medan butiker som säljer fritidsutrustning, möbler, data- och teleprodukter, samt inte minst näthandeln, upplevt tvåsiffriga försäljningsökningar istället.

Företagstjänster, den näst största privata branschen i Skåne sett till antal sysselsatta i näringslivet, minskade med knappt 6 procent i Skåne, i Stockholm föll omsättningen med 9,7 procent och i Västra Götaland ökade den med knappt 4 procent.

Den tredje största skånska branschen är tillverkning och utvinningsindustrin. Där minskade omsättningen i Skåne med 2,1 procent, medan den i Stockholm och Västra Götaland minskade med 2,9 respektive 11,9 procent.

I rapporten ”Skånsk konjunktur” som utkommer den 25 maj inkluderas en fördjupning i omsättningsutvecklingen, liksom en analys av konjunkturläget i skånska kommuner.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Infrastruktur19 april, 2024

Snälltåget kör fler tåg från Stockholm till Köpenhamn under perioden maj-september

Med start den 16 maj och fram till den 29 september i år utökar Snälltåget linjen Stockholm-Malmö och kör vidare...

Danmark18 april, 2024

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska...

Arbetsmarknad18 april, 2024

Miljarder i samhällsekonomiska vinster i Öresundsregionen om gränshindren över Öresund avvecklas, visar ny analys

Öresundsregionens arbetsmarknad är endast integrerad till 17 procent. Men om arbetsmarknaden skulle vara helt integrerad skulle detta leda till en...

Danmark18 april, 2024

Nordisk rapport: ingen tydlig koppling mellan valutapolitik och svängningar i tillväxten

Trots att de nordiska länderna valt olika valutapolitik, där Finland och Danmark har euro respektive en växelkurs som är bunden...

Danmark18 april, 2024

Innovation blir kärnverksamhet på Rigshospitalet

Efter att det senaste decenniet arbetat med ”innovation” mer och mer ingår det sedan förra året i kärnverksamheten på det...

Hållbarhet17 april, 2024

Naturvårdsverket: Sverige kommer inte att nå varken nationella klimatmål eller EU-målen med nuvarande politiska beslut

Naturvårdsverket analyserar varje år Sveriges förutsättningar för att nå de uppställda klimatmålen. Årets genomgång visar att avståndet till de nationella...

Infrastruktur17 april, 2024

Behov av ökat nordiskt samarbete inom transport och infrastruktur enligt ny rapport

Det behövs radikala förbättringar inom transportsektorn för att nå visionen om att göra Norden till världens mest hållbara och integrerade...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.