Infrastruktur
Ny rapport från Nordregio: Dålig nordisk planering och samarbete kring gränsöverskridande transportinfrastruktur
Infrastrukturplanering för gränsöverskridande transporter är inte ett prioriterat område i de nordiska ländernas transportplaner. Även om EU:s politik spelar en viktig roll i planeringen av gränsöverskridande transportinfrastruktur är det nordiska perspektivet inte lika närvarande. Det framgår i en ny forskningsrapport från Nordregio och Umeå universitet.
Det finns många likheter mellan Danmarks, Finlands, Norges och Sveriges planeringssystem för transportinfrastruktur. Länderna har i stor utsträckning samma tidsram när det gäller planeringsperioden, något som skulle förväntas underlätta planeringen av gränsöverskridande transportinfrastrukturobjekt. Men den typen av planering prioriteras inte. Även om alla länders nationella transportplaner berör prioriterade gränsöverskridande projekt, är det nationella perspektivet klart mest framträdande.
Det konstateras i den första rapporten från forskningsprojektet Nordinfra, där planeringssystemet för transportinfrastruktur i Danmark, Finland, Norge och Sverige har granskats.
Sedan Nordiska ministerrådet för transport upplöstes 2005 har det inte funnits något formellt politiskt samarbete mellan de nordiska länderna kring planering av transportinfrastruktur. Planeringen av gränsöverskridande transportinfrastruktur utformas huvudsakligen utifrån ett europeiskt perspektiv, visar rapporten. Framför allt EU:s transportpolitik, där det transeuropeiska transportnätet (TEN-T), som syftar till att länka samman territorier i hela EU via ett huvudnät av korridorer, är viktig för de nordiska länderna, inte minst Scandinavian- Mediterranean och North Sea-Baltic korridorerna. Det är också EU:s politik för regional utveckling och sammanhållningspolitik som är ledande för gränsöverskridande samarbeten, inte minst genom de så kallade Interreg A-programmen.
Rapporten ger även en sammanfattning över tidigare forskning och litteratur kring utmaningar och möjligheter för gränsöverskridande transportinfrastruktur inom olika områden. (News Øresund)
Fakta: Nordinfra
Ett forskningsprojekt som genomförs av Nordregio och Umeå universitet och finansieras av Trafikverket. Syftet är att öka kunskapen om de institutionella förutsättningarna för utvecklingen av en mer samordnad transportplanering i Norden. I nästa steg kommer tre gränsöverskridande transportinfrastrukturplaneringsobjekt i Norden att studeras närmare. Syftet är att utforska hur den gränsöverskridande transportinfrastrukturplanering bedrivs och hur denna skulle kunna förbättras ytterligare.
Källa: Nordregio
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen