Connect with us

Intervjuer

Novo Nordisk investerar 18 miljarder DKK i nya fabriker i Kalundborg och kommer att rekrytera 400 nya anställda

Publicerad

den

Michael Hallgren är produktionsdirektör för Novo Nordisk i Kalundborg, där läkemedelsföretagets största fabrik i världen ligger. Foto: Novo Nordisk

Novo Nordisks anläggning i hamnstaden Kalundborg på nordvästra Själland är branschens största produktionsanläggning i Medicon Valley med fler än 3 000 anställda och producerar ungefär hälften av världens insulin. Fram till 2027 kommer det danska globala läkemedelsföretaget att investera 18 miljarder danska kronor i sin produktion i Kalundborg. Fyra nya tillverkningsanläggningar kommer att byggas, befintliga tillverkningsanläggningar kommer att byggas ut och mer än 400 nya anställda kommer att rekryteras för att hålla jämna steg med försäljningstillväxten och efterfrågan på företagets diabetesprodukter. En farma-ingenjörsutbildning skulle gynna hela ’Produktions-Danmark’ och Medicon Valley, säger Michaell Hallgren, Senior Vice President på Novo Nordisk API Manufacturing i Kalundborg och USA.

Med en yta på 1 200 000 kvadratmeter, vilket motsvarar 168 fotbollsplaner, och en personalstyrka på cirka 3 300 anställda är Novo Nordisks tillverkningsanläggning i Kalundborg inte bara den största tillverkningsanläggningen för diabetes i Medicon Valley, utan också den största inom hela koncernen i hela världen.

Produktionsanläggningarna i hamnstaden på nordvästra Själland grundades 1969. Sedan millenniumskiftet har läkemedelsföretaget investerat mer än 18 miljarder DKK i anläggningen och Novo Nordisk kommer att fortsätta att investera i Kalundborg under många år framöver.

I december 2021 beslutade företaget att investera 17 miljarder DKK i tre nya tillverkningsanläggningar och en utbyggnad av den befintliga anläggningen i Kalundborg fram till 2027.

– Detta kommer att skapa ytterligare kapacitet i hela värdekedjan från produktion av aktiva farmaceutiska ingredienser till montering och förpackning. Investeringen kommer att skapa 400 nya arbetstillfällen. Investeringarna i fabrikerna understryker Novo Nordisks ambition att fortsätta stärka sin närvaro i Danmark och Kalundborg, säger Michael Hallgren, Senior Vice President på Novo Nordisk API Manufacturing i Kalundborg och USA.

I maj 2022 meddelade Novo Nordisk att man kommer att investera ytterligare 1 miljard DKK i anläggningen i Kalundborg, utöver investeringen på 17 miljarder DKK.

Under de kommande åren utökar Novo Nordisk anläggningen i Kalundborg och räknar med att skapa cirka 400 nya arbetstillfällen inom produktionen. Foto: Novo Nordisk

Merparten av Novo Nordisk-produkterna är knutna till Kalundborg
Vid anläggningen i Kalundborg produceras ungefär hälften av världens insulin med hjälp av bland annat genetiskt modifierad jäst. Ingredienser till företagets diabetespiller och andra läkemedel mot svår fetma och diabetes samt en rad biofarmaceutiska läkemedel tillverkas också i Kalundborg, och Michael Hallgren kallar anläggningen för en “hörnsten i Novo Nordisk globala produktionsstruktur”. Fabriken är därför av stor betydelse för världens diabetiker.

– Majoriteten av de produkter som Novo Nordisk tillverkar och marknadsför globalt har sitt ursprung i vår produktion i Kalundborg, och mer än 32 miljoner patienter världen över får läkemedel som kommer från Novo Nordisk produktionsanläggningar i Kalundborg, säger Michael Hallgren, som också är ansvarig för en nybyggd fabrik i USA, där 500 personer kommer att arbeta.

Antalet anställda vid anläggningen i Kalundborg har dock minskat med cirka 200 personer under de senaste fem åren, från cirka 3 500 anställda 2017 till 3 300 anställda 2022, enligt företagets siffror. Enligt Michael Hallgren beror detta främst på effektivitetsförbättringar och automatisering av produktionsanläggningen.

400 nya anställda ska huvudsakligen ha STEM-kompetens
Miljardinvesteringarna, som i slutändan kommer att leda till 400 nya arbetstillfällen i Kalundborg, har fått Novo Nordisk att inleda en global rekryteringskampanj för att hitta nya medarbetare till sina produktionsanläggningar i staden. Människor med färdigheter inom Science, Technology, Engineering og Mathematics (STEM) är de viktigaste personerna de behöver, säger Michael Hallgren.

– Vi anställer för närvarande nya kollegor i olika roller, bland annat automations- och robotingenjörer, processingenjörer, utvecklingsforskare, datavetare, processforskare, processoperatörer, projektledare, biträdande chefer och kvalitetssäkringsexperter, säger han.

Rekryteringsinsatser görs också genom ett nytt tvåårigt talangprogram som riktar sig till nyutexaminerade och forskarstuderande som är intresserade av att arbeta med läkemedelstillverkning.

– Förutom vanliga jobbannonser har vi inrättat ett Manufacturing Talent Program där vi rekryterar nyutexaminerade och framtida akademiker. För det här programmet söker vi en bred bakgrund bland de sökande inom vetenskap, teknik, IT och automation samt robotik, säger Michael Hallgren och förklarar att talangprogrammet kommer att ge en fast anställning på Novo Nordisk med tre rotationer under de första två åren av anställningen.

– Den första rotationen består av exponering av tillverkningsprocessen. Den andra delen kommer att bestå av dataanalys. Det tredje kommer antingen att vara inom IT/automation, robotik, produktionsutveckling eller i våra stora gröna fältprojekt där vi deltar i etableringen av hållbara och toppmoderna gröna produktionsanläggningar, säger han.

Novo Nordisk expanderar i Kalundborg med bland annat fyra nya tillverkningsanläggningar. Foto: Novo Nordisk

Novo vill ha farmaceutisk ingenjörsutbildning på masternivå
I Kalundborg, till exempel, gör Absalon University of Applied Sciences det redan möjligt att utbilda sig till bioteknikingenjör, maskiningenjör och bioanalytiker.

Från och med 2022 kommer masterstudenter i Danmark och från utlandet att få nya möjligheter att göra examensarbeten inom industri 4.0 och hållbarhet i samarbete med industrin i Kalundborg under ledning av Helix Lab, som är ett offentligt-privat forsknings- och utvecklingscentrum, säger Michael Hallgren, som tror att utbildningsutbudet kan stärkas ytterligare.

– Ett nästa steg för att stärka både Medicon Valley och ’Produktions-Danmark’ som helhet skulle därför kunna vara att inrätta utbildning riktad mot ’Produktions-Danmark’ och läkemedelsindustrin. Den kan ligga nära de produktionsanläggningar som sen anställer de utexaminerade, vilket gör att livsmedelskedjan förankras lokalt och att det blir lättare att rekrytera och behålla kvalificerad arbetskraft lokalt. Konkret ser vi till exempel potentialen i en ingenjörsexamen inom farma. Dessutom finns det ett behov av regelbundna utbildnings- och fortbildningsmöjligheter på flera nivåer, som är inriktade på omvandlingen till industri 4.0 och den gröna omvandlingen av tillverkningsindustrin i Danmark, säger Michael Hallgren och tillägger:

– Test-, demonstrations- och uppskalningsanläggningar kommer också att göra det lättare att locka till sig investeringar och starta företag. Dessa parametrar kommer också att stärka Medicon Valley och hela sektorn.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 


Life science i Østdanmark

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen beskæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.

Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.

Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Øresund11 oktober, 2024

Skånska kommundirektörer besökte tunnelfabriken till Fehmarn Bält-förbindelsen

Under torsdag-fredag har Skånes kommuner med hjälp av Øresundsinstituttet arrangerat en resa för skånska kommundirektörer till Köpenhamn och till Rødbyhavn....

Øresund11 oktober, 2024

Fullsatt på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn när Øresundsinstituttet förhandspresenterade ny analys av samarbetet över Öresund

Med Sveriges nya ambassadör i Danmark, Hans Wallmark, som värd samlades på torsdagskvällen diplomater, akademiker, politiker, tjänstemän och företagare med...

Danmark10 oktober, 2024

Bostadsförmedlingen Boplats Syd etablerar sig på andra sidan sundet

Från och med den 17 oktober kan bostadssökande vända sig till Boplats Syd för att söka lägenhet även i Köpenhamn....

Danmark10 oktober, 2024

Danmarks regering vill reformera utbildningen

Under tisdagen presenterade den danska regeringen förslag på två omfattande skolreformer. Dels slopar man den frivilliga ”10. Klassen”, dels vill...

Samhälle8 oktober, 2024

Sveriges bidrag till Nato: 600 armésoldater och åtta stridsflygplan

600 armésoldater till Lettland, åtta Jas Gripenplan och ett av marinens krigsfartyg. Det är några delar av Sveriges bidrag till...

Samhälle8 oktober, 2024

Danska polisen stärker gränsbevakningen mot Sverige efter ambassaddåden

Efter attackerna mot Israels ambassader i Köpenhamn och Stockholm stärker den danska polisen bevakningen av gränserna mot både Sverige och...

Arbetsmarknad7 oktober, 2024

Öresundsavtalet godkänt av Sveriges regering – bereds i Folketinget på fredag

Den svenska regeringen beslutade den 3 oktober 2024 om en proposition för att godkänna det nya Öresundsavtalet, som skrevs under...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.