Connect with us

Intervjuer

Novo Nordisk i Malmö önskar mer samarbete med den svenska sjukvården och saknar en större bas för rekrytering

Publicerad

den

Niels Abel Bonde leder Novo Nordisks verksamhet i Sverige med bas i Malmö, där omkring 75 medarbetare finns. Foto: News Øresund

Nordens största läkemedelsbolag Novo Nordisk, som har huvudkontor i Bagsværd utanför Köpenhamn, är aktiva i Malmö på flera sätt. Dels har insulinproducenten placerat sitt svenska kontor i staden, och dels har bolaget fått med sig Malmö stad, Malmö universitet och Region Skåne i det globala partnerskapsprogrammet Cities Changing Diabetes. Novo Nordisk vill gärna ingå fler samarbeten med den svenska sjukvården och hoppas att rekryteringsunderlaget kan förbättras i Sydsverige.

I 2019 blev Malmö en del av partnerskapsprogrammet Cities Changing Diabetes, som idag samlar drygt 35 städer runt om i världen.

Städerna har därmed anslutit sig till kampen för att hantera sociala och kulturella faktorer som kan reducera förekomsten av övervikt och typ 2-diabetes i stadsmiljöer.

2014 startade Novo Nordisk nätverket i samarbete med Steno Diabetes Center Copenhagen och University College London på grund av ökningen av diabetes i städerna.

– Vi ska vara en del av lösningen och inte en del av problemet. Därmed ska vi ha en tät dialog med sjukvården om hur vi kan hjälpa Sverige – personer med diabetes i Sverige och sjukvården – med att uppnå en bättre diabetesbehandling, berättar Niels Abel Bonde, Managing Director i Novo Nordisk Scandinavia AB.

Enligt programmet var 437 miljoner människor över hela världen drabbade av diabetes 2017. Siffran beräknas stiga till 736 miljoner människor år 2045 om inte förekomsten av fetma begränsas, och målet är att minska denna med 25 procent.

Samarbetsprojekt så som Cities Changing Diabetes och andra förbättringsprojekt önskar Niels Abel Bonde att Novo Nordisk i Malmö kan ingå flera av framöver.

Han saknar ett samhälleligt initiativ och ansvar för att komma tillrätta med fetma och övervikt i hela Sverige, och så saknar han en större öppenhet från sjukvården om att samarbeta med industin.

Novo Nordisk har produkterna, och han upplever att de står starkt i den södra delen av Sverige, men att det fortfarande finns en brist på samarbeten längre norrut i landet där utmaningarna också existerar.

Novo Nordisks nya diabetestablett Rybelsus bygger på mer än 15 års forskningsarbete. Foto: Novo Nordisk

Ny diabetesbehandling på väg
Niels Abel Bonde berättar dock att ett annat av de önskade samarbetena är igång. Han förklarar att diabetesbehandlingen är en löpande innovation som hela tiden kommer till marknaden, och att det inom diabetes konstant utvecklas nya produkter och ny kunskap som ska implementeras i sjukvården.

– Det handlar om att sjukvården ska kunna följa med i den teknologiska utvecklingen, dels med bättre behandlingar, men nu lanserar vi snart en insulinpenna som kan ladda upp data i molnet och göra den tillgången bättre för både patienter och behandlare. Det är en helt annan diabetesbehandling.

Under hösten 2019 fick Novo Nordisk tummen upp av The US Food and Drug Administration (FDA) i USA till nästa generation av molekylen Semaglutid, som används till typ 2-diabetes genom en tablett istället för en injektion. Tabletten heter Rybelsus.

I början av 2020 ställde sig de europeiska kontrollmyndigheterna, Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) under The European Medicines Agency (EMA), positiva till att godkänna produkten som i början av våren blev godkänt av Europakommissionen.

Från kontoret i Malmö driver Novo Nordisk försäljning- och marknadsföring av koncernens produkter och koordinerar kliniska studier i Sverige. Foto: News Øresund

Påverkning av beslutstagare
Niels Abel Bonde förväntar sig att de nya produkterna kommer betyda att fler får sin arbetsplats i den gröna byggnaden på Carlsgatan 3 intill Malmö centralstation de kommande åren, där det idag finns runt 75 medarbetare.

Tidigare var kontoret i Malmö, som etablerades 2000, ett samlat kontor för Danmark, Norge, Finland, England och Sverige, men sedan 2007 har dessa varit åtskilda i respektive länder.

I Malmö arbetar de med försäljning och marknadsföring av Novo Nordisks produktportfölj i Sverige samt med klinisk forskning och kliniska prövningar i Sverige. Det innebär enligt Niels Abel Bonde att det finns en blandning av kunskap om hälsosektorn och kommersiell orientering i medarbetarstaben.

– Det är tillräckligt med försäljnings- och marknadsföringspersonal. Det tillväxtområde jag kan se att vi har är <i>governtment affairs </i>och inom överviktsområdet. Folk som kan jobba med beslutstagare i det svenska samhället eller det svenska sjukvårdssystemet på nationell eller regional nivå, berättar Niels Abel Bonde och fortsätter förklara:

– Det vi försöker närma oss är att få en större insikt i det svenska sjukvårdssystemet. Så att vi kan utveckla oss från att bara fokusera på våra produkter till att vara en del av sjukvårdssystemet och därmed kunna hjälpa till med bättre diabetesbehandling i Sverige. Och det kräver lite mer än att kunna sitt insulin bra – man ska även förstå vad det är för typ av sjukvårdssystem man agerar inom.

Novo Nordisks anläggning i Malmö ligger bara några få minuter från centralstationen, vilket innebär att även danska gränspendlare finns bland de anställda. Foto: News Øresund

Försäljare ska ha ämnesmässig och kulturell kunskap
Niels Abel Bonde menar inte att det är utbildningarna som är en utmaning. Han menar tvärtom att Lunds och Malmös universitet har många starka utbildningar inom bland annat HR, management, bioteknik och hälsoekonomi.

Utmaningen är snarare att hitta försäljnings- och marknadsföringsprofiler som har erfarenhet av läkemedelsindustrin, eller omvänt.

Han tillför att det framförallt är svenskar de har behov av – personer som har förståelse för svensk kultur och som pratar språket. Men personer med en stark marknadsförings- eller försäljningsprofik inom läkemedelsbranschen finns det inte tillräckligt många av i Malmö, tycker Niels Abel Bonde.

Han förklarar att de finns i Köpenhamn, men då pratar de inte svenska och har inte samma förståelse för den svenska kulturen och samhället som en svensk. De finns även i Stockholm, det de flesta andra liknande verksamheterna är placerade, men han menar att även om svenskarna är vana vid att pendla långt så är det en tävling som är svår att vinna.

– Alla våra kollegor och konkurrenter är ju Stockholmsbaserade. Det gör ju på ett eller annat sätt att basen för att rekrytera i Malmö är annorlunda än i en huvudstad, där rekryteringsunderlaget är lite större. Det finns fler människor och mer farma i Stockholm – så det att plocka från grannen gör man inte riktigt i Malmö. Det kan därför vara en utmaning att få de bästa personerna. Svensktalande, förklarar han.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen & Camilla Neve Lieknins

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark3 oktober, 2024

VM i landsvägscykling till Danmark 2029

Vid ett möte i Zürich tilldelade internationella cykelförbundet Danmark världsmästerskapet i landsvägscykling 2029. Tempoloppen kommer att köras i Århus medan...

Danmark3 oktober, 2024

Fertilitetsbehandling utökas i Danmark – fler par och ensamstående får hjälp

Par och ensamstående i Danmark som lider av ofrivillig barnlöshet får bättre möjlighet till fertilitetsbehandling när antalet IVF/ICSI försök nu...

Danmark2 oktober, 2024

Utan invandring eller ökad nativitet kommer antalet invånare i Danmark att minska kraftigt

Om nuvarande fruktsamhetstal bland danska kvinnor ligger kvar på dagens nivå kommer Danmarks befolkning minska från sex till två miljoner...

Arbetsmarknad2 oktober, 2024

Ny analys: Lägre arbetskraftstillväxt och minskat bostadsbehov i Sverige – bara Malmö-Lund-regionen växer i Sydsverige

Sveriges befolkning kommer att minska i 160 av landets 290 under det kommande decenniet. Det riskerar att leda till ökade...

Danmark2 oktober, 2024

Danska ”ghettopakken” inför EU-domstolen – avgörande väntar nästa år

Den danska så kallade ”ghettopakken” från 2018, en samling lagar som ska hejda segregation och kriminalitet, ska prövas av EU-domstolen...

Danmark2 oktober, 2024

Folketingets öppnande: 223 förslag till lagändringar och nya lagar presenterades av den danska regeringen

I samband med Folketingets öppnade den 1 oktober presenterade den danska regeringen 223 förslag till nya lagar och lagändringar. Det...

Hållbarhet2 oktober, 2024

Malmö och Helsingborg i topp tre på lista över Sveriges bästa miljökommuner

Två av de tre bäst rankade kommunerna i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete finns i Skåne. Malmö hamnade...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.