Connect with us

Intervjuer

Novo Nordisk i Malmö önskar mer samarbete med den svenska sjukvården och saknar en större bas för rekrytering

Publicerad

den

Niels Abel Bonde leder Novo Nordisks verksamhet i Sverige med bas i Malmö, där omkring 75 medarbetare finns. Foto: News Øresund

Nordens största läkemedelsbolag Novo Nordisk, som har huvudkontor i Bagsværd utanför Köpenhamn, är aktiva i Malmö på flera sätt. Dels har insulinproducenten placerat sitt svenska kontor i staden, och dels har bolaget fått med sig Malmö stad, Malmö universitet och Region Skåne i det globala partnerskapsprogrammet Cities Changing Diabetes. Novo Nordisk vill gärna ingå fler samarbeten med den svenska sjukvården och hoppas att rekryteringsunderlaget kan förbättras i Sydsverige.

I 2019 blev Malmö en del av partnerskapsprogrammet Cities Changing Diabetes, som idag samlar drygt 35 städer runt om i världen.

Städerna har därmed anslutit sig till kampen för att hantera sociala och kulturella faktorer som kan reducera förekomsten av övervikt och typ 2-diabetes i stadsmiljöer.

2014 startade Novo Nordisk nätverket i samarbete med Steno Diabetes Center Copenhagen och University College London på grund av ökningen av diabetes i städerna.

– Vi ska vara en del av lösningen och inte en del av problemet. Därmed ska vi ha en tät dialog med sjukvården om hur vi kan hjälpa Sverige – personer med diabetes i Sverige och sjukvården – med att uppnå en bättre diabetesbehandling, berättar Niels Abel Bonde, Managing Director i Novo Nordisk Scandinavia AB.

Enligt programmet var 437 miljoner människor över hela världen drabbade av diabetes 2017. Siffran beräknas stiga till 736 miljoner människor år 2045 om inte förekomsten av fetma begränsas, och målet är att minska denna med 25 procent.

Samarbetsprojekt så som Cities Changing Diabetes och andra förbättringsprojekt önskar Niels Abel Bonde att Novo Nordisk i Malmö kan ingå flera av framöver.

Han saknar ett samhälleligt initiativ och ansvar för att komma tillrätta med fetma och övervikt i hela Sverige, och så saknar han en större öppenhet från sjukvården om att samarbeta med industin.

Novo Nordisk har produkterna, och han upplever att de står starkt i den södra delen av Sverige, men att det fortfarande finns en brist på samarbeten längre norrut i landet där utmaningarna också existerar.

Novo Nordisks nya diabetestablett Rybelsus bygger på mer än 15 års forskningsarbete. Foto: Novo Nordisk

Ny diabetesbehandling på väg
Niels Abel Bonde berättar dock att ett annat av de önskade samarbetena är igång. Han förklarar att diabetesbehandlingen är en löpande innovation som hela tiden kommer till marknaden, och att det inom diabetes konstant utvecklas nya produkter och ny kunskap som ska implementeras i sjukvården.

– Det handlar om att sjukvården ska kunna följa med i den teknologiska utvecklingen, dels med bättre behandlingar, men nu lanserar vi snart en insulinpenna som kan ladda upp data i molnet och göra den tillgången bättre för både patienter och behandlare. Det är en helt annan diabetesbehandling.

Under hösten 2019 fick Novo Nordisk tummen upp av The US Food and Drug Administration (FDA) i USA till nästa generation av molekylen Semaglutid, som används till typ 2-diabetes genom en tablett istället för en injektion. Tabletten heter Rybelsus.

I början av 2020 ställde sig de europeiska kontrollmyndigheterna, Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) under The European Medicines Agency (EMA), positiva till att godkänna produkten som i början av våren blev godkänt av Europakommissionen.

Från kontoret i Malmö driver Novo Nordisk försäljning- och marknadsföring av koncernens produkter och koordinerar kliniska studier i Sverige. Foto: News Øresund

Påverkning av beslutstagare
Niels Abel Bonde förväntar sig att de nya produkterna kommer betyda att fler får sin arbetsplats i den gröna byggnaden på Carlsgatan 3 intill Malmö centralstation de kommande åren, där det idag finns runt 75 medarbetare.

Tidigare var kontoret i Malmö, som etablerades 2000, ett samlat kontor för Danmark, Norge, Finland, England och Sverige, men sedan 2007 har dessa varit åtskilda i respektive länder.

I Malmö arbetar de med försäljning och marknadsföring av Novo Nordisks produktportfölj i Sverige samt med klinisk forskning och kliniska prövningar i Sverige. Det innebär enligt Niels Abel Bonde att det finns en blandning av kunskap om hälsosektorn och kommersiell orientering i medarbetarstaben.

– Det är tillräckligt med försäljnings- och marknadsföringspersonal. Det tillväxtområde jag kan se att vi har är <i>governtment affairs </i>och inom överviktsområdet. Folk som kan jobba med beslutstagare i det svenska samhället eller det svenska sjukvårdssystemet på nationell eller regional nivå, berättar Niels Abel Bonde och fortsätter förklara:

– Det vi försöker närma oss är att få en större insikt i det svenska sjukvårdssystemet. Så att vi kan utveckla oss från att bara fokusera på våra produkter till att vara en del av sjukvårdssystemet och därmed kunna hjälpa till med bättre diabetesbehandling i Sverige. Och det kräver lite mer än att kunna sitt insulin bra – man ska även förstå vad det är för typ av sjukvårdssystem man agerar inom.

Novo Nordisks anläggning i Malmö ligger bara några få minuter från centralstationen, vilket innebär att även danska gränspendlare finns bland de anställda. Foto: News Øresund

Försäljare ska ha ämnesmässig och kulturell kunskap
Niels Abel Bonde menar inte att det är utbildningarna som är en utmaning. Han menar tvärtom att Lunds och Malmös universitet har många starka utbildningar inom bland annat HR, management, bioteknik och hälsoekonomi.

Utmaningen är snarare att hitta försäljnings- och marknadsföringsprofiler som har erfarenhet av läkemedelsindustrin, eller omvänt.

Han tillför att det framförallt är svenskar de har behov av – personer som har förståelse för svensk kultur och som pratar språket. Men personer med en stark marknadsförings- eller försäljningsprofik inom läkemedelsbranschen finns det inte tillräckligt många av i Malmö, tycker Niels Abel Bonde.

Han förklarar att de finns i Köpenhamn, men då pratar de inte svenska och har inte samma förståelse för den svenska kulturen och samhället som en svensk. De finns även i Stockholm, det de flesta andra liknande verksamheterna är placerade, men han menar att även om svenskarna är vana vid att pendla långt så är det en tävling som är svår att vinna.

– Alla våra kollegor och konkurrenter är ju Stockholmsbaserade. Det gör ju på ett eller annat sätt att basen för att rekrytera i Malmö är annorlunda än i en huvudstad, där rekryteringsunderlaget är lite större. Det finns fler människor och mer farma i Stockholm – så det att plocka från grannen gör man inte riktigt i Malmö. Det kan därför vara en utmaning att få de bästa personerna. Svensktalande, förklarar han.

News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen & Camilla Neve Lieknins

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark11 april, 2024

Pendlare längs Kystbanen upprörda över längre restid: ”Varför var det så viktigt att klippa bort Sverige?”

Pendlare längs Kystbanen, som utgörs av de fem kommunerna Helsingör, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm och Gentofte, har de senaste åren fått...

Samhälle11 april, 2024

Fler än på tio år flyttade från Östdanmark till Skåne i fjol

För andra året i rad ökade antalet flyttar från Östdanmark till Skåne under 2023 och med 1 642 flyttar ligger nu...

Danmark11 april, 2024

Danske Regioner hämtar inspiration från Skåne när det gäller biljettpriser och zonindelning i kollektivtrafiken

Skånes biljettaxor och zonindelning är förebilden när Danske Regioner ska övergå till digitala biljettsystem och samtidigt vill öka resandet med...

Arbetsmarknad11 april, 2024

Rapport från Google: 300 000 svenska jobb kan helt eller delvis ersättas av AI

Under de kommande tio åren kan sex procent av jobben i Sverige bli helt eller delvis ersatta av artificiell intelligens,...

Danmark11 april, 2024

Danmarks justitieminister vill tvångsupplösa Bandidos MC

Sedan danska Rigsadvokaten kommit fram till att det finns grund för att inleda en domstolsprocess för att upplösa Bandidos MC...

Näringsliv11 april, 2024

LKAB minskar produktionen efter problemen på Malmbanan

Den svenska gruv- och mineralkoncernen LKAB minskar produktionen med cirka en miljon ton per år. Två tågurspårningar på Malmbanan under...

Energi11 april, 2024

Danska planer på rekordstor batteripark i Trelleborg för lagring av vindkraftsel

Efter att i december 2022 fått Länsstyrelsen Skånes rekommendation till den svenska regeringen om att få bygga Skånes Havsvindpark i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.