Norden
Nordiska politiker vill utreda en gemensam förbundsstat
På tisdag startar Nordiska rådets årliga session och nio parlamentariker har kastat in en brandfackla i debatten. De menar att en nordisk förbundsstat skulle lösa gränshinder, förbättra miljön och stärka Norden internationellt.
– Alla partier och regeringar säger att de vill ha ett tätare nordiskt samarbete. Så vi tycker att det är dags att vi sätter igång en mer organiserad diskussion om framtiden: ska vi ha en förbundsstat, ett statsförbund eller hur ska det se ut, säger den danska politikern Finn Sørensen (Enhedslisten).
Han är en av de nio som skrivit under motionen, som samlar röster från samtliga delar av Norden – utom Sverige och Grönland. Men att svenskarna saknas beror mest på att tiden var alltför kort för att få ännu större uppslutning, tror Finn Sørensen. I likhet med honom tillhör de flesta motionärerna partier till vänster.
De argumenterar för att en gemensam förbundsstat skulle stärka det nordiska kulturlivet, näringslivet, forskningen och innovationen – bland annat eftersom gränshindren skulle försvinna och ekonomiska besparingar kunna göras. Därför bör Nordiska rådet tillsätta en vetenskaplig utredning av hur samarbetet kan fördjupas.
Förslaget ska debatteras under tisdagen, som är den första egentliga dagen på årets session som arrangeras i Stockholm och pågår till torsdag. Finn Sørensen förutser visserligen motargument som att EU-samarbetet borde stärkas framför det nordiska, men är ändå optimist.
– Nu testar vi och ser hur det går. Vi kan ju ha sådan tur att det är någon från något annat parti som också vill diskutera saken. Vi har i alla fall lagt upp för en fri och öppen diskussion av det nordiska samarbetet, säger han.
En förbundsstat eller federation är enligt Nationalencyklopedin en suverän stat som består av icke suveräna delstater. Liknande förslag har tidigare lagts fram av historikern Gunnar Wetterberg, som pekar på att en nordisk förbundsstat skulle bli världens tionde största ekonomi, med över 25 miljoner invånare. (News Øresund – Anna Palmehag)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år