Intervjuer
Nordisk fokus på form, design och arkitektur med världsmålen som ram
I Malmö ligger Form/Design Center som samlar aktörer inom arkitektur, design och konsthantverk. Centret har ett brett samarbete med aktörer i Sverige, men har också ett interregionalt perspektiv med FN:s världsmål som ram. Det kan bland annat handla om nordiska projekt som Sustainordic eller att tänka över gränsen till Danmark i samband med evenemang som Arkitekturdagarna i Malmö eller arkitekturkongressen UIA 2023 i Köpenhamn.
I det gamla kornmagasinet i den äldsta delen av Malmö, precis bakom Lilla Torg, ligger Form/Design Center. Det är en plats med utställningar, arrangemang och projekt samt möten och samtal om arkitektur, design och konsthantverk. I kaféet doftar det kaffe när Dorte Bo Bojesen, vd för Form/Design Center, tar emot. Här kan gästerna sitta och arbeta, bläddra i aktuella designmagasin, dricka kaffe eller köpa olika slags konsthantverk. På våningarna ovan finns utställningar. Vid tidpunkten för intervjun hänger textiler, som Borås universitets avgångselever har designat och skapat i olika tekniker, material och färger från taket.
– Alla de teman som vi tar upp genom samarbets- och utvecklingsprojekt ska utmynna i en utställning och/eller ett programformat. Det är genom utvecklingsprojekt som vi är med och genererar kunskap. Alla aktiviteter ska fokusera mot ”Gestaltad Livsmiljö” med fokus på arkitekturens och designens roll för att utveckla hållbara livsmiljöer för alla, med helhetsperspektiv, interdisciplinärt samarbete samt inkludering och formgivning som viktiga nyckelord. Därigenom får vi fokus på kvalitet och hållbarhet samt öppnar upp för innovation på nya nivåer. Vi tolkar och navigerar hela tiden i världen omkring oss, lokalt mot det globala och tvärtom; ”Gestaltad livsmiljö” och Agenda 2030 är essentiella ramverk och nu också med EU:s satsning på New European Bauhaus, berättar Dorte Bo Bojesen och konstaterar att det är svårt att göra en snabb hisspitch för Form/Design Center.
Centret etablerades 1964 och är en mötesplats för aktörer, som arbetar med arkitektur, design och konsthantverk och en plattform för kunskapsdelning med civilsamhället. 2018 utsågs Form/Design Center till en ”nationell nod för gestaltad livsmiljö”, en slags nationell samlingspunkt i en regional kontext för arkitektur, form och design, och centret får nu permanent statligt stöd.
– Vi ska agera som facilitator. Vi ska främja förståelsen för våra ämnesområden och teman, och utgöra länken till politiken och ser oss som brobyggare mellan näringslivet, akademin och den offentliga sektorn, säger Dorte Bo Bojesen.
Det finns inte något motsvarande center i Danmark, som inkluderar arkitektur och design såväl som konsthantverk.
– Det är ju en av de saker som gör Form/Design Center unikt i Norden. Det finns inte någon annan som har samlat alla tre ämnesområdena, säger hon och förklarar ytterligare:
– Vi är inte ett museum som Designmuseum Danmark i Köpenhamn, med en samling, och har därför en annan frihet att utveckla aktuellt innehåll. Vi gör själva två-tre utställningar per år, resten är utställningar som har utvecklats av andra samarbetspartners i vårt stora nätverk och som vi tar in beroende på vilka teman vi vill ta upp.
Huset, med kafé, butik, arrangemang och utställningar, såväl som en digital kanal, ska locka både vanliga besökare och branschfolk.
– Vi är en kulturinstitution och ett besöksmål och det är ett populärt ställe för många Malmöbor, men också danskar som besöker Malmö, säger Dorte Bo Bojesen, som själv är dansk men har bott i Sverige i många år.
– Vi har riktigt många danskar som kommer förbi. Det är både professionella besökare och en allmänt intresserad publik. Når man kommer hit en lördag då vi ligger runt cirka 400-500 besökare, så är det riktigt många danskar emellanåt. Dels beroende på den aktuella utställningen, men också för att många har för vana att titta in på Form/Design Center som de ser som en trevlig plats att besöka, i det gamla kornmagasinet med aktuellt innehåll, säger hon.
Många samarbetar med danska aktörer
Form/Design Center är en liten organisation, men genom samarbete med andra relevanta aktörer sätts många initiativ och projekt i gång. Dorte Bo Bojesen nämner branschorganisationerna Sveriges Arkitekter, Svensk Industridesign (SVID) och Svensk Form som de största samarbetspartnerna, men tillägger:
– Och så finns det andra aktörer, som Business Sweden, Svenska institutet och relevanta universitet och forskningsinstitut samt Malmö stad och Region Skåne. I ett nordiskt perspektiv finns DAC, Dansk Designcenter, DOGA i Norge, Designforum Finland och Islands Designcenter.
På det hela taget har Form/Design Center mycket samarbete med aktörer i de andra nordiska länderna. De har till exempel nyligen haft utställningen ”Jävla kritiker” som skapades i samarbete mellan arkitekter, kritiker och journalister från Sverige, Danmark och Norge.
– Det är en rätt smal, nördig utställning där vi tar upp hur det egentligen ser ut med kritiken inom arkitektur. Man har arbetat utifrån en fiktiv plats, där det till exempel var en dansk journalist som skrev och en svensk arkitekt som utifrån den kritiken har gestaltat, eller formgett, ett rum eller en byggnad, berättar Dorte Bo Bojesen.
Även i relation till flera större evenemang tänker man över gränsen. Vid Arkitekturdagarna, ARKDGR, som är ett årligt evenemang i september som arrangeras i samarbete mellan Sveriges Arkitekter och Form/Design center, bjuds danska föreläsare in beroende på temat för årets event. I samband med att Köpenhamn är Arkitekthuvudstad år 2023 och den internationella arkitekturkongressen, UIA2023, ska hållas i Köpenhamn blir det också ett samtal med Dansk Arkitekturforening om hur Form/Design Center i samarbete med Malmö stad och Region Skåne kan bli en länk eller hybrid till konferensen.
– Det finns så många fina platser och aktiviteter som ligger i linje med det bestämda temat i Köpenhamn 2023: ”Copenhagen in Common” och UIA-temat ”Don’t leave anbody behind”, säger Dorte Bo Bojesen.
– Vi ser många synergier och vill vara med och skapa relevanta nätverk på tvärs över sundet. Jag upplever att vi har utvecklat verksamheten och våra relationer och på så vis har vi också örat mot Köpenhamn och Danmark när det är relevant i förhållande till vår uppgift, säger Dorte Bo Bojesen.
Det uppstår hela tiden nya möjligheter och nya samarbetspartners. Under hösten 2021 utlyste A.P. Möller Fonden en temautlysning för ansökningar kring nordisk samhörighet. Den danska entreprenörföreningen Maker kontaktade Form/Design Center och de tog fram en gemensam projektansökan till fonden. Projektet fick inte stöd, men själva arbetet med ansökan har varit till nytta, menar Dorte Bo Bojesen, eftersom en kontakt har skapats och det är möjligt att andra projekt kommer att uppstå:
– Bara det att dialogen har funnits där är viktigt. Det innebär också att du för din egen utvecklings skull har sett till att göra den ”omvärldsbevakning” som är så nödvändig; att undersöka vilka som finns och som skulle kunna vara intressanta att samarbeta med, och konstatera att här finns aktörer som vi inte kände till men som kan utgöra den pusselbit vi saknar eller inte visste att vi saknade. En insats och investering som jag tror är bra oavsett.
Nordiska och europeiska projekt och FN:s världsmål sätter också ramarna för interregionala projekt
Dorte Bo Bojesen ser dock ofta samarbete i ett större perspektiv. FN:s världsmål sätter ramarna för det mesta av arbetet, menar hon. Och därmed också det europeiska och nordiska. Form/Design Center har just blivit partner i New European Bauhaus, som är ett europeiskt initiativ som ska främja hållbarhet, inkludering och estetik inom byggande och stadsutveckling, också ur ett bredare perspektiv på samhällsutveckling:
– Precis som man i Sverige har gjort nationellt med politiken för ”Gestaltad livsmiljö”, så har man nu på europeisk nivå sagt att vi ser att det finns fackområden som har vissa kompetenser och metoder, som kan bidra till att sätta människan i centrum och driva på en hållbar samhällsutveckling, säger Dorte Bo Bojesen och fortsätter:
– Intressant är det att Ursala von der Leyen konkret diskuterar hållbarhet, inkludering, skönhet, som viktiga parametrar för utvecklingen av våra livsmiljöer. Estetik som begrepp har i Sverige inte använts i diskussionen under lång tid – har nästan kunnat betraktas som ett tabu – men vi måste börja tala om estetiken om vi ska skapa kvalitet och långsiktig hållbarhet. Inkluderingsperspektivet sätts också i centrum och genom ett co-designgrepp och metodik får vi just möjlighet att försäkra oss om att vi sätter människan i centrum och diskuterar: vem är det som ska bo här och hur kommer de att interagera med sin omgivning?
Det är också fokus på hållbarhet som är det viktigaste i det nordiska samarbetet framöver. Form/Design Center har bland annat varit projektledare för projektet Sustainordic, som har undersökt hållbar konsumtion och produktion i ett nordiskt perspektiv, i relation till FN:s tolfte världsmål. Projektet fick stöd av Nordiska Ministerrådet och ännu ett nordiskt projekt med stöd därifrån är på gång.
– Nordiska Ministerrådet har nu valt att skifta fokus i förhållande till sin vision för 2030 och de nordiska statsministrarna har enats om en strategi för 2020-2024, som har mer fokus på mål elva, som fokuserar på hållbar stadsutveckling. Där har vi blivit inbjudna tillsammans med Teknologirådet i Danmark till att driva ett projekt, som ska ta upp hållbara byggmaterial och arkitektur med fokus på trä. Vi ska diskutera kvalitet och estetik, men självklart koppla det till andra byggmaterial och hur man tänker kring biodiversitet och cirkularitet – hur vi går från best till next practice, säger Dorte Bo Bojesen.
Dorte Bo Bojesens engagemang märks tydligt både för de teman som Form/Design Center arbetar med och för samarbetet över såväl fack- som landsgränser.
– Jag ser att det finns en massa möjligheter, utmaningen är att hitta resurserna och finansiering för att kunna driva projekt framåt. Men faktiskt också att ha resurserna att kunna lägga örat mot marken; att vara dem som är ute och ”omvärldsbevakar” för att se vad som blir nästa grej. Att vi hela tiden är i framkant när det gäller de behov som finns av kunskapsskapande, -insamling och -förmedling inom våra ämnesområden, säger hon.
News Øresund – Thea Wiborg
Detta är en intervju som gjorts till analysen “Dansk-svenskt kultursamarbete – samarbete och utbyte av personal och publik mellan Sverige och Danmark”. Rapporten visar att den gränsöverskridande dynamiken och närheten mellan länderna är betydelsefull för de kultursamarbeten som förekommer. För rapporten genomfördes 23 intervjuer och en enkätundersökning med 123 svar . Rapporten släpptes den 24 mars och är den tredje delen av en större kulturanalys. Läs rapporten här
Fakta: Form/Design center
Form/Design Center ligger mitt i Malmö och är en samlingsplats för aktörer som arbetar med arkitektur, design och konsthantverk, men vänder sig också till besökare i allmänhet. På centret hålls arrangemang och det finns utställningar, kafé och butik. I 2018 utsågs centret till en nationell ”nod för gestaltad livsmiljö”, det vill säga en samlingspunkt för arkitektur, form och design. Utgångspunkten är att samla in och förmedla kunskap om utvecklingen av de platser där människor bor, arbetar och lever, med fokus på hållbarhet. Centret har cirka 110 000 besökare och arrangerar omkring 25 utställningar och 150 arrangemang om året.
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen