Danmark
Nationalbanken: Omställningen till förnybar energi måste ske skyndsamt och med hög transparens

ALLINGE. Samhället behöver ställa sig in på att det kommer att komma fler ”chocker” i världsekonomin som kommer att påverka både inflationsutvecklingen och den finansiella stabiliteten framöver. Det är en av erfarenheterna efter energikrisen i Europa och Rysslands invasion av Ukraina, lyder det från en av Danmarks tre nationalbanksdirektörer Signe Krogstrup. Från Nationalbankens sida önskar man därför att energiomställningen till förnybar energi sker skyndsamt och att transparensen ökar över hur den ska uppnås.
Energiomställningen från fossil till förnybar energi kommer att påverka både prisutvecklingen och den finansiella stabiliteten i Danmark i framtiden. Det betonade nationalbanksdirektör Signe Krogstrup* vid ett samtal om energiomställningens betydelse för inflationsutvecklingen som Danmarks Nationalbank anordnade på fredagsförmiddagen på Folkemødet i Allinge.
– Men det handlar också om energiförsörjningen och geopolitik. Det har det senaste årets utveckling tydligt visat, löd det från Krogstrup.
Det är inte bara att energiomställningen sker skyndsamt som är viktigt för Nationalbanken, påpekade Krogstrup. Nationalbanken önskar också mer transparens i planerna för omställningen. Då kan investerare bättre värdera risker kring konkreta investeringar. Oväntade ”ryck” i ekonomin, både vad gäller priser och den finansiella stabiliteten, är Nationalbankens främsta orosmoment när ekonomierna ska ställas om från fossil till förnybar energi. Just därför är det viktigt att omställningen sker omgående, menade Krogstrup.
– Vi går in i en ny ekonomisk regim som vi önskar att förstå så gott som möjligt. Vi ska ställa in oss på att omställningen kommer att leda till ”disruption” (omvälvande händelser, reds. anm). Geopolitiska utmaningar och fluktuerande energipriser är samtidigt inget vi lägger oss bakom bara för att vi får fler gröna energikällor. Vår oro när det kommer till inflationsutvecklingen är att den blir mer ihållig och mer oförutsägbar. Det kommer att leda till att vi snabbt måste hantera det med penningpolitiken, vilket vi vill undvika.
Med i samtalet var också historikern Bo Lidegaard och Peter Møllgaard som är formand for Klimarådet i Danmark samt professor och dekan vid Syddansk universitet.
(News Øresund – Finn Möller)
*Danmarks Nationalbanks direktion består av tre ledamöter. Christian Kettel Thomsen är direktionens ordförande och är “kungligt utsedd” chef för Nationalbanken, vilket i praktiken innebär utsedd av regeringen att leda direktionen. De övriga två direktionsledamöterna är Signe Krogstrup och Per Callesen.
News Øresund bevakar på plats den danska demokratifestivalen Folkemødet i Allinge på Bornholm som pågår 15-17 juni.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen