Samhälle
Näringsdepartementet tvekar om bidrag till Örestat


Örestat tar kontinuerligt fram statistik över exempelvis hur många som arbetspendlar eller flyttar över sundet. Bild: News Øresund – Jenny Andersson.
Vid årsskiftet tar merparten av pengarna till Öresundsstatistiken slut. Utsikterna för att få tillskott från det svenska näringsdepartementet är små, bland annat av rättviseskäl.
– Det blir svårt för oss att finansiera statistiken i en gränsregional region utan att finansiera alla. Det finns stora pendlingsströmmar även till Norge och stora behov av statistik även där, precis som i Tornedalen, och Sverige-Åland, säger Sverker Lindblad, ämnesråd vid näringsdepartementet, till News Øresund.
Läs mer: Ekonomisk kris för Öresundsstatistik
Örestat tar kontinuerligt fram statistik över exempelvis hur många som arbetspendlar eller flyttar över sundet – den enda aktören som gör det. Under de senaste åren har statistikdatabasen byggts upp och utvecklats genom flera EU-projekt, men det sista avslutas till årsskiftet. Då försvinner ungefär nio tiondelar av finansieringen.
Kvar inför framtiden blir cirka en miljon kronor årligen från Region Skåne, samt 300 arbetstimmar – motsvarande cirka 300 000 danska kronor – per år från danska staten.
Örestat har även sökt 500 000 kronor i årligt bidrag från den svenska staten, genom näringsdepartementet, men ännu inte fått svar. Anledningarna är flera.
– Det är svårt att ta beslut just nu, eftersom vi precis har fått en ny politisk ledning. Men det beror också på att det är svårt att få fram pengar till den här typen av verksamhet på nationell nivå. Den typen av anslag vi har är inget som man finansierar löpande drift av statistik med, utan det är projektpengar, säger Sverker Lindblad.
Näringsdepartementets inställning är att frågan snarare borde ligga på Nordiska ministerrådets bord. Då skulle man kunna få en gränsöverskridande statistik för hela Norden. Men Nordiska ministerrådet har hittills inte velat ta det finansiella ansvaret för denna statistik.
– Sverige ligger i mitten av Norden och har mest pendling till de andra länderna. De andra länderna har pendlingsströmmarna in i landet och tycker kanske att statistiken ligger mest i Sveriges intresse. Där vi tänker att ”varför inte köra det här nordiskt?” tycker de andra länderna att vi ska prioritera på annat sätt, säger Sverker Lindblad och fortsätter:
– Det finns goda skäl för att jobba för den här typen av gränsregional statistik. Argumenten finns där, det råder det ingen tvekan om. Men att hitta den långsiktiga lösningen, där ligger problemet. (News Øresund – Anna Palmehag)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen