Connect with us

Näringsliv

”När företag går in i ett annat nordiskt land ska man se till att ta in en styrelsemedlem från det andra landet”

Publicerad

den

Helle Ahlenius Pallesen, direktör Øresundsadvokater, var en av talarna under en nordisk konferens om styrelsearbete i Köpenhamn. Foto: News Øresund

Det finns lärdomar att dra mellan de nordiska länderna när det gäller styrelsearbete. Det framkom när det nordiska styrelsenätverket SelectionF anordnade möte i Köpenhamn förra veckan. Ett par exempel är den svenska valberedningen som föreslår nya styrelsekandidater till årsstämman och fördelen för mindre företag att ta in en styrelseledamot från det andra nordiska landet man vill expandera till.

Det finns en tradition av att de nordiska länderna handlar med varandra. Det finns även många delar som liknar varandra, som språk, kultur och politiska system. Men det finns också skillnader. Det framhöll Helle Ahlenius Pallesen, direktör Øresundsadvokater och bland annat styrelseledamot i Svensk-danska kulturfonden, när hon talade på konferensen. För många mindre företag tas det första steget utanför det egna landet ofta i ett annat nordiskt land, menar hon. Ett sätt för företag att få inblick i en ny marknad och dess lagar och regler kan vara att ta in en styrelseledamot från det nya landet.

– Mitt budskap är att när företag går in i ett annat nordiskt land ska man se till att ta in en styrelsemedlem från det andra landet. Om exempelvis ett danskt företag går in i Sverige så se till att ta in en svensk i styrelsen. Jag har sett så många företag som har försökt starta ett kontor, en försäljningsavdelning, och har anställt säljare och så visade det sig att det blev fel. Mitt budskap är att börja ovanifrån. Ta inte med den vanliga styrelsen över sundet utan tillsätt en ny styrelse med lokala personer som kan marknaden och vet vem man ska ha fatt i, sade hon.

Det framkom att det även finns skillnader mellan länderna i det mer praktiska styrelsearbetet, bland annat hur agendan följs och hur ledamöterna till styrelsen väljs. Där tror Helle Ahlenius Pallesen att den svenska valberedningen, som är en arbetsgrupp som kommer med förslag till årsstämman om vem som ska väljas in i styrelsen, kan vara aktuell även för de andra nordiska länderna.

– Valberedning är ett bra och billigt system, sade hon och fortsatte:

– Den kan fokuserade på att få in kvinnor och att få mix i styrelsen. Fördelen är också att om man redan sitter i styrelsen så har man också en valberedning vända sig till. Det är ett redskap som vi kan använda i hela Norden, sade hon.

Styrelsearbete kräver tid och ska vara värt mödan

Sanna Suvanto-Harsaae, styrelseproffs med erfarenhet från bland annat SAS, Finnair och BoConcept, gav flera perspektiv på arbetet i en styrelse. Bland annat om skillnader mellan länderna där danskar inte är så oroade när förutsättningarna ändras, de byter strategi, medan svenskar tar fram en riskanalys för att vara medveten om vad som kan komma. Det är små, men viktiga skillnader och olika sätt att hantera utmaningar, menar hon. Hon lyfte även fram att det i Finland finns en särskild ersättning för styrelseledamöter som kommer utifrån.

– Finland har hittat en intressant sak, en mötesersättning som är högre för utländska deltagare. Det visar att man är medvetna om och uppskattar att det tar mer tid. Det fungerar bra, sade hon.

När det gäller engagemang i internationella styrelser tycker Sanna Suvanto-Harsaae även att en kandidat ska ställa sig frågan om hen verkligen vill detta. Hennes erfarenhet är att man inte ska göra det för att det är bra för ens cv eller för att man borde eftersom det kräver mycket tid. Samtidigt finns många möjligheter i Europa och hennes råd är att anpassa cv och hissamtal utifrån ens strategiska förmågor snarare än konkreta resultat som vid jobbsökande.

– Nyckelråd till någon som ska ta en styrelseplats generellt är att kolla om dina värderingar och företagets värderingar stämmer överens. Det kan vara bra om det är en stark ägare till företaget då syns ofta värderingarna tydligt, sade hon.

Geopolitikens intåg i styrelserummen

Det finns för närvarande många utmaningar för företag och förändringar som sker i snabb takt. En styrelse som inte kan tackla alla de frågor som är på tapeten är inget stöd till ledningen, menade Helle Thorning-Schmidt, tidigare statsminister i Danmark och numera styrelseproffs.

– Komplexiteten är hög. Det är därför vi måste ha mer komplexa styrelsediskussioner och styrelsesammansättning, sade hon och fortsatte:

– Alla mina styrelser har påverkats av Ryssland. Det var som ett godståg som kom in i styrelser och sa ok ni kanske inte vill hantera geopolitik, men geopolitiken har ringt er och ni behöver hitta svar. Det händer just nu och är en intressant förändring. Det är väldigt få styrelserum som inte har påverkats av den här förändringen.

Den ideella organisationen SelectionF, som arrangerade mötet och där Helle Thorning-Schmidt även är styrelseledamot, har som mål att öka antalet kvinnliga kandidater till styrelser. Helle Thorning-Schmidt lyfte fram flera av sina egna åsikter på området.

– Jag vill inte höra att människor inte vill bli valda för att de är kvinnor. Män var faktiskt helt nöjda med att bli valda för att de var män i tusentals år så vi kan ta nästa hundra år. Om en styrelse säger att vi behöver få in kvinnor i styrelsen så är jag okej med att bli vald på grund av det. Det är legitimt och vi har kvalifikationer som ska uppnås så det är inte en issue, sade hon.

Hon vill även avliva myten om att kvinnor inte vill ha in andra kvinnor i styrelser och ser det som nästa steg att få männen att initiera diskussionen huruvida ett företag har en majoritetskultur eller inte.

Lägg inte alla krav på listade bolag

När det gäller krav på företag så framförde Adam Kostvál, europeisk noteringschef på Nasdaq, sin hållning att de inte bara bör vara inriktade mot börsnoterade bolag utan även mot olistade bolag.

– Företag som listas skapar fler jobb, de utmanas från styrelse och investerare att växa mer. Diversitet är superviktigt, men även andra regler är viktiga. Fokusera inte bara på krav för listade företag, man måste ha ett holistiskt synsätt. Det riskerar annars att skapa en förlust för samhället om företag väljer att inte lista sig för att reglerna är för många. Då håller företagen sig privata och tillväxten syns inte i pensionskapitalet och i våra hushåll, sade han.

SlectionF är en ideell organisation som verkar i Sverige, Danmark och Norge med att förmedlar kontakt mellan kvinnliga styrelsekandidater och bolagsstyrelser.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Kultur27 september, 2023

Folkmusiktrion Dreamer’s Circus får Dansk-svensk kulturfonds kulturpris

Den dansk-svenska trion Dreamer’s Circus, bestående av danska Rune Tonsgaard Sørensen och Nikolaj Busk samt svenska Ale Carr, har spelat...

Infrastruktur26 september, 2023

Danska tågpriser blir upp till 13 procent dyrare nästa år

Tågresor i Danmark kommer att bli dyrare från årsskiftet, enligt Politiken med en ökning på upp till 13 procent. Resenärer...

Arbetsmarknad22 september, 2023

Skattereglerna i Norden behöver förenklas, visar ny analys

Skattereglerna för både medborgare och företag som arbetar över gränsen kan vara oförutsägbara, och arbetsgivare riskerar stor och onödig administration...

Arbetsmarknad22 september, 2023

Ny rapport: Greater Copenhagen starka inom grön forskning, men släpar efter i innovationskraft och investeringar

Det är organisationen Greater Copenhagen som tagit fram rapporten ”Grön tillväxt i Greater Copenhagen”, som tittar närmare på hur storstadsområdet...

Näringsliv22 september, 2023

Forsea byter namn till Öresundslinjen efter ägarbytet

Öresundslinjen blir det nya namnet på de stora färjorna som trafikerar linjen Helsingborg-Helsingör. Namnbytet är ett led i integrationen med...

Danmark22 september, 2023

Den 1 oktober får äldre dieselbilar inte längre köra in i danska storstäders miljözoner

Från den 1 oktober får inte längre äldre persondieselbilar som följer Euronorm 4 eller lägre köra in i miljözonerna i...

Samhälle22 september, 2023

Öresundsdebatten vecka 38: Gängmedlemmar flyr Sverige av oro för sina liv, danska straff för svenska brott och kommunal dragkamp om Öresundsförbindelser

Gängkrigen i Sverige eskalerar och landet har inte varit så farligt sedan andra världskriget och gängmedlemmar flyr nu landet av...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.