Danmark
Nabolandskanalerne: ”Tv är en genväg för att lära känna varandra bättre”
Undersökningar visar på en minskad språklig och kulturell förståelse över gränserna i Norden och att svenska och danska ungdomar hellre pratar engelska än skandinaviska med varandra. Sedan 2006 har informationsinsatsen Nabolandskanalerne i Danmark försökt motverka den tendensen genom att uppmuntra danskarna till att se på svensk, norsk och tysk tv. Vibeke Lyngse, marknads- och kommunikationschef för Nabolandskanalerne, beskriver det som ett kulturpolitiskt projekt och att det historiskt sett funnits en politisk uppbackning i Danmark för att blicka ut mot grannländerna.
Vid ett besök på hemsidan nabolandskanalerne.dk hittar man en guide till några av de mest intressanta programmen på grannländernas tv-kanaler just nu. I alla fall enligt informationstjänsten Nabolandskanalerne. Det handlar om public service-kanalerna SVT, norska NRK, och tyska ARD och ZDF och ett sådant tips är ”Sov gott” på SVT, ett program där den svenska komikern och programledaren David Batra undersöker sömnsvårigheter och varför det drabbar allt fler människor.
Tredje säsongen av den norska succéserien Exit är ett annat exempel. Serien handlar om rika, karriärsdrivna människor i Norge som bakom fasaden begår destruktiva och desperata handlingar. Nabolandskanalerne har publicerat intervjuer med Exit-skådespelare på hemsidan och i sociala medier med särskilda hälsningar till de danska tittarna som de tackar för att de har följt serien.
Programtipsen på nabolandskanalerne.dk kommer från den danska informationsinsatsen Nabolandskanalerne, en tjänst som rättighetsorganisationen Copydan står bakom. Copydan ägs av cirka 30 organisationer som företräder rättighetsinnehavare till film- och tv-produktioner i Danmark och organisationen står även för rättigheterna till att distribuera de svenska, norska och tyska public service-kanalerna i Danmark.
Nabolandskanalerne fyller två syften
Någon motsvarande tjänst som uppmuntrar till att ta del av grannländernas tv finns inte på den svenska sidan, men Vibeke Lyngse, marknads- och kommunikationschef på Nabolandskanalerne beskriver att verksamheten fyller två viktiga syften i Danmark: dels har de ett kulturpolitiskt syfte i att öka förståelsen mellan grannländerna och dels i att tillgängliggöra grannländernas tv-utbud för danskarna.
– Det har alltid varit en tradition i Danmark att man har sett på grannländernas tv. Om man bodde i norra Jylland så tittade man på norsk tv, om man bodde i Köpenhamnsområdet så såg man på svensk tv och om man bodde i södra Jylland så var det tysk tv. Det har man haft ett stort intresse i att man fortsätter att göra eftersom det är våra grannar och vi delar en massa kultur, historia och språk men också sammanhang. Från politiskt håll har man därför tyckt det varit viktigt att man kan se på varandras tv-utbud, säger Vibeke Lyngse.
Informationstjänsten startade 2006 och då var uppfattningen att danskarnas intresse för att se på tv-program från grannländerna minskade. Framför allt ville ungdomarna hellre se på engelska eller amerikanska produktioner, förklarar hon.
– Man beslutade att starta informationsinsatsen för att man var rädd att tv-kanalerna skulle försvinna från tv-paketen, eftersom danskarna kanske inte hade samma intresse för dem längre. Därför sa man att vi gör något som gör danskarna uppmärksamma på innehållet i kanalerna och uppmärksammar att det finns en gemenskap som faktiskt är viktig att bevara.
Det finns inga tittarsiffror för hur många i Danmark som tittar på tv-kanalerna från Sverige, Norge eller Tyskland, men man kan se hur många som aktiverar nabolandskanaler via sin tv-distributör och det finns ett ökat intresse, förklarar hon.
– Aktiveringarna har mer än fördubblats de senaste tre åren, säger Vibeke Lyngse.
Relevanta samhällsproblem i båda länderna
Vibeke Lyngse berättar att en svensk tv-produktion som har lockat danskarnas intresse under många år är litteraturprogrammet Babel, men även stora dramaproduktioner som exempelvis ”Vår tid är nu” är populära.
– Det är utan tvivel så att det är stora dramaproduktioner som ofta lockar störst intresse. Men vi highlightar också dokumentärer, naturprogram och livsstilsprogram som ger en inblick. Däremot inte underhållningsprogram eller konceptprogram som går i alla länder, som till exempel den Store Bagedyst, säger hon.
Sömnsvårigheter, ett ämne som berörs i SVT-programmet Supersovarna, är till exempel ett lika relevant samhällsproblem i Danmark som i Sverige.
– Ibland kan det vara intressant att höra om en problemställning från några andra än de man brukar höra det ifrån. SVT har också gjort program som handlar om hjärnan och de har också varit populära. Det är generella problemställningar och ibland får man en lite annan tillgång till det genom att se andra berätta om problemet, säger Vibeke Lyngse.
Vad tror du att Nabolandskanalerne har betytt för att öka danskarnas förståelse för sina grannländer?
– Det är svårt att bedöma. Tv är en genväg till att lära känna varandra bättre, för tv ger en inblick i våra liv och i vår vardag men också i vår kultur och historia. Det ger en inblick och en kunskap om varandra som kan vara svår att få på ett annat vis, utan att det kräver något extra, säger Vibeke Lyngse.
(News Øresund – Erik Ottosson)
Fakta: Nabolandskanalerne
Nabolandskanalerne är en informationstjänst som drivs av Copydan, en organisation som står bakom rättigheterna för dansk tv-produktion och som ägs av omkring 30 danska rättighetsorganisationer. De flesta hushåll i Danmark som har ett tv-paket från en tv-distributör kan välja att aktivera kanalerna SVT1 och 2, NRK 1, ARD och ZDF. Läs mer: https://www.nabolandskanalerne.dk/tv-fra-nabolandene/sadan-ser-du-nabolandskanalerne/
Nabolandskanalerne marknadsför och informerar om programmen från Sverige, Norge och Tyskland och ser, i samarbete med de respektive tv-bolagen, även till så att vissa program får dansk textning.
Källa: Nabolandskanalerne
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen