Danmark
MRSA från gris smittar allt fler danskar
Överanvändning av antibiotika vid grisuppfödning gör att allt fler danskar smittas av resistenta MRSA-bakterier. Nu anklagar en överläkare grisuppfödarna och kräver ökade politiska insatser.
Siffror från danska Socialstyrelsen visar att det registrerades 2 094 fall av MRSA i Danmark under 2013, en ökning med 35 procent jämfört med året före. Det finns också ett stort mörkertal, eftersom många är smittade utan att veta om det. Enligt Henrik Westh, överläkare och chef för kunskapscenter om MRSA i Region Hovedstaden, beräknas mer än 20.000 danskar vara smittade utan att det registrerats.
Sedan 2012 har fyra danskar dött av den MRSA-variant som sprids från grisar. Enligt Henrik Westh ger svinuppfödarna alldeles för mycket medicin till sina djur när de är sjuka.
– Det är en massiv överanvändning inom danskt jordbruk, säger han till News Øresund.
Hittills har MRSA-varianten som sprids från gris hållit sig inne i grisstallen. Men nu registreras allt fler fall där patienterna inte har haft kontakt med levande djur.
– På ett eller annat sätt kommer bakterierna ut från grisgårdarna. Det är ett stort problem, och det växer, säger Henrik Westh.
Antalet danskar med den särskilda MRSA-typ CC398, som smittar från djur, nästan tredubblades förra året. Så nu utgörs 31 procent av alla MRSA-fall av den varianten. De allra flesta, 87 procent, av de smittade hade haft direkt kontakt med grisar eller bott med personer som haft detta, enligt siffror från Statens Serum Institut.
I länder som Storbritannien screenas, undersöks, patienter som läggs in på sjukhus i jakt på bakterien.
– Jämfört med andra länder är våra problem så små att det inte anses ekonomiskt försvarbart att screena alla patienter, säger Henrik Westh.
Om resistensen ska kunna bekämpas krävs det kraftiga politiska insatser, säger han och efterlyser ett brett samarbete mellan de olika ministerierna. (News Øresund-Peter Mulvany)
FAKTA: Svårt att behandla MRSA
- MRSA blockerar behandling med penicillin och antibiotika. I värsta fall fungerar inte behandlingen alls.
- MRSA står för Methicillinresistent Staphylococcus aureus.
- MRSA är en typ av stafylokocker som är resistenta mot flera antibiotika. Den är inte resistent mot alla antibiotika och kan fortfarande behandlas, men behandlingen kan vara långvarig och ibland resultatlös.
- Den vanligaste smittkällan för MRSA är direkt kontakt med andra människor.
- Smittade personer som dagligen arbetar med grisuppfödning bör inte behandlas, eftersom de återigen kommer att utsättas för MRSA när de återvänder till sitt arbete.
Källa: Statens Serum Institut (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen