Samhälle
Mer fokus på Danmark och Fehmarn Bält-tunneln än på Öresundsregionen under Almedalsveckan
Danmark är på uppgång och Öresund på tillbakagång i den svenska politiska debatten. Det är News Øresunds spaning från Visby under Almedalsveckan som avslutas i lördags. Men visst fanns Öresundsregionen närvarande genom en debatt om Öresundsmetron och ett välbesökt Öresundsmingel. Men utan ett gemensamt Öresundshus och med många samtal i slutna mötesrum var varken Öresundsregionen, Greater Copenhagen, Skåne eller de skånska aktörerna samlat sett inte så synliga i år även om många var på plats och aktiviteten stor. Den kommande tysk-danska Fehmarn Bält-tunneln nämndes oftare än den idag 23-årsfirande Öresundsbron.
”Det blir danska straff för svenska brott”, säger Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) under sitt partiledartal.
”Det finns ett stort intresse från branschen och politiken att prata om Danmark”, säger Anna Engblom, senior advisor Greater Copenhagen, i en intervju i Visby med News Øresund.
Danmarks ambassadör i Sverige, Kristina Miskowiak Beckvard, har redan tidigare berättat för News Øresund hur hon upplever ett kraftigt ökande svenskt intresse för Danmark och om många ministermöten mellan länderna. Under Almedalsveckan deltog hon i en paneldebatt i Nordens tält, en lunch med Greater Copenhagen samt arrangerade två egna event tillsammans med två danska företag.
Tine Hylleberg, chef för handelsavdelningen vid Danmarks ambassad i Stockholm, säger till News Øresund att hon hoppas att det blir en tydligare dansk närvaro under Almedalsveckan nästa år.
Större fokus på kommande Fehmarn Bält-tunneln än på 23-årsfirande Öresundsbron
I den skånska diskussionen under Almedalsveckan lyftes den kommande dansk-tyska Fehmarn Bält-tunneln (invigs 2029) fram som motiv till att det behövs mer järnväg i Skåne och fler fasta förbindelser över Öresund. Öresundsbron, som fyllde 23 år på lördagen, nämns allt oftare som en framtida flaskhals när Fehmarn Bält-tunneln bidrar till ökade trafikflöden från Tyskland genom Danmark och upp mot Sverige.
Men visst fanns Öresund med i Almedalen. Malmö stad och Dagens Samhälle arrangerade under torsdagen en debatt under rubriken ”Öresundsmetron – nu finns möjlighet för Europas första internationella tunnelbana” medan Greater Copenhagen, STRING, Malmö stad och Helsingborgs stad på onsdagskvällen gemensamt bjöd in till ett välbesökt Öresundsmingel. Jens Kristian Lütken, arbetsmarknads och integrationsborgmästare i Köpenhamn, deltog såväl under metrodebattens som under onsdagskvällens mingel.
Omfattande skånsk och dansk närvaro under Almedalsveckan – trenden pekar mot slutna mingel och rundabordssamtal
Den skånska närvaron under Almedalsveckan var så omfattande att det inte går att räkna upp alla. News Øresund mötte de skånska riksdagsledamöterna Per-Arne Håkansson (S) och danskättade Niels Paarup-Petersen (C), hälsade på skånska utbildningsministern Mats Persson (L) och Malmöbaserade Ulrika Geeraedts som är medlem i Trafikverkets ledningsgrupp och programdirektör Nya Stambanor. Vidare noterades hur skånska profiler som Jan Wifstrand och Yasemin Arhan Modéer (numera hedersdoktor vid Lunds universitet) modererade flera debatter. Malmö, Lund och Helsingborg hade ledande politiker och tjänstemän på plats i Visby. Slutna mingel och rundabordssamtal för särskilt inbjudna tycks vara den rådande trenden, även om det finns undantag som t.ex. debatten om Öresundsmetron som nämnts här ovan. Region Skåne hade en politiker på plats samt några tjänstemän som deltog i andras evenemang. Regionala utvecklingsnämndens ordförande Anna Jähnke (M) presenterade Effektkommissionens arbete vid den skånska arenan Hållbar energi 2030. Även Lomma, Malmö universitet och Lunds universitet var på plats i Visby.
Nordiskt tält med generalsekreteraren Karen Ellemann på plats
I det gränsregionala perspektivet var Nordiska Ministerrådet med generalsekreteraren Karen Ellemann och Nordiska rådet starkt representerade med Nordens tält, egna medarbetare och flera debatter. Greater Copenhagen hade tre svenska medarbetare på plats i Visby plus politiker från Köpenhamn och Skåne. Även det tysk-dansk-svensk-norska politiska samarbetet STRING närvarade och samarbetade med Greater Copenhagen. Från näringslivet noterar News Øresund bland andra danska Ørsted och Novo Nordisk och från Skåne Sydsvenska Handelskammaren, Skanska, Peabs ena grundare Mats Paulsson, Alfa Laval samt offentliga ägda aktörer som Öresundskraft, Kraftringen och Sysav.
(News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år