Forskning
Medicon Village i Lund ska byggas ut med nya höghus


Den skånske byggentreprenören Mats Paulsson firar sin 70-årsdag med att planera för en ny storsatsning på Medicon Village som ska byggas ut med nya höghus och ett internationellt cancercentrum. Foto: News Øresund – Johan Wessman
Forskningsbyn Medicon Village i Lund ska bli ytterligare två gånger så stor. Grundaren och byggentreprenören Mats Paulsson diskuterar med Lunds kommun om en utbyggnad på 200 000 kvadratmeter och en byggstart senast om 2,5 år. Målet är att skapa ett världsledande centrum för cancervård.
I morgon torsdag fyller byggföretaget Peabs storägare Mats Paulsson 70 år men han har inga planer på att sluta jobba, även om han talar om att minska arbetsbördan till en normal 40-timmarsvecka. Istället för presenter önskar han sig donationer till någon av familjestiftelserna. Hans budskap är enkelt och tydligt – näringslivet måste engagera sig mer i samhällsutvecklingen.
Mats Paulsson lade genom en donation på 100 miljoner kronor grunden till forskningsbyn Medicon Village som den 10 januari 2012 tog över de lokaler som Astra Zeneca lämnade när läkemedelsbolaget lade ner sin forskningsavdelning i Lund med 900 anställda.
Nu arbetar närmare 1 000 anställda i lokalerna som är fyllda med en blandning av Region Skånes biobank, cancerforskare från Lunds universitet, en life science inkubator och en växande skara företag.
– Idag arbetar 250 cancerforskare i 42 grupper i Medicon Village, det är 25 procent av cancerforskarna vid Lunds universitet, säger Mats Paulsson.
Medicon Village lokaler håller på att bli för små tycker Mats Paulsson som tillsammans med forskningsbyns vd Mats Leifland inlett diskussioner med Lunds kommun om en utbyggnad som skulle göra Medicon Village ytterligare två gånger så stort. Dagens uthyrningsbara yta på 80 000 ska kompletteras med ytterligare 200 000 kvadratmeter i hus som Mats Paulsson hoppas kunna bli upp till 14 våningar höga.
– Vi hoppas kunna komma upp till 8, kanske 10-14 våningar. Vi vill bygga på höjden, säger Medicon Village vd Mats Leifland och nämner att byggstarten kan bli redan om 2,5 år.
– Det får inte ta så lång tid, säger Mats Paulsson och nämner att det i Malmö är möjligt att bryta ut delar av stora projekt för en snabbare tillståndsgivning.
Mats Paulsson beskriver sig själv som otålig och att han tycker att beslut både ska fattas och verkställas med högt tempo.
– Bara besluten är väl genomtänkta. Och ser jag något som är fel ska det rättas till snabbt.
Så har tempot också varit högt när Mats Paulsson och hans bror Erik Paulsson från grunden byggt upp den nordiska byggkoncernen Peab med en omsättning på 43 miljarder kronor och huvudkontor i nordvästra Skåne.
För en tid sedan köptes brodern Erik Paulssons familjs ägande i Peab ut som en förberedelse på en kommande generationsväxling där broderns familj koncentrera sig på ägandet i en rad stora fastighetsbolag.
Mats Paulsson är noga med att betona att de enda uppdragen han behåller i börsnoterade bolag är rollen som vice ordförande i Peab och styrelseposten i delägda turistföretaget Skistar. Han berättar hur hans engagemang nu alltmer handlar om tre stora personliga engagemang:
* Medicon Village och ägarstiftelsen Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande.
* Hälsostaden Ängelholm.
* Golfanläggningen PGA of Sweden National i skånska Bara som i slutet av maj står värd för den internationella tävlingen Nordea Masters.
Intresset för hälso- och sjukvård går långt tillbaka i tiden då grannkommunen Ängelholms sjukhus skulle bolagiseras i Region Skånes regi. Mats Paulsson berättar hur han fick inblick i hur det är möjligt att skapa en effektivare sjukvård där man enligt dansk förebild ska kunna inleda en cancerbehandling senast sju dagar efter första undersökningen.
– Man ska inte behöva vänta på behandling när man fått besked, säger Mats Paulsson som talar av personlig erfarenhet – sonen Stefan gick bort i cancer endast 40 år gammal.
Nu är det hans mål att skapa ett världsledande cancercentrum i utbyggda Medicon Village. Det kommer att kosta upp emot två miljarder kronor att bygga. Då är det viktigt att övriga näringslivet ställer upp och visar sitt engagemang för samhällsutvecklingen menar Mats Paulsson.
Medicon Village har blivit ett exempel som visar att det framgångsrikt går att skapa nya verksamheter enligt den så kallade Triple Helixmodellen där offentlighet, akademi och näringsliv samarbetar.
Men det har inte alltid varit lätt. Mats Paulsson berättar att ha och Lunds universitets rektor Per Eriksson ibland haft för bråttom och fått personalen emot sig.
– Vi har jobbat väldigt bra tillsammans med Region Skåne och Lunds universitet. Men jag har kanske gått fram för fort ibland. Det handlar om information och förankring ute i organisationen. (News Øresund)
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan