Connect with us

Intervjuer

Med pingisväskan över Öresundsbron

Publicerad

den

Petra Sörling servar hem ett poäng i Frederiksborgcentret i danska Hillerød. Foto: Emil Persson

Cirkeln är sluten för Petra Sörling. Tjugo år efter sin första sejour i bordtennislaget i danska Hillerød kämpar hon återigen om medaljer för Hillerød GI Bordtennis. Mycket har förändrats sedan hennes första år i klubben, både för Petra Sörling, bordtennisen och Öresundsregionen. Även om benen var lite snabbare som 28- än som 48-åring är kärleken till bordtennisen och Danmark starkare än någonsin.

– Det ska bli otroligt roligt att spela i dag, säger en laddad Petra Sörling. När jag spelade Europaspel på 90-talet fanns en annan stress, det är den största skillnaden för mig i dag. Visst, jag var tjugo år yngre, och snabbare i ben och fötter då, men pingisen är en oerhört mental sport. Man kan vinna väldigt mycket på att vara den klokaste spelaren vid bordet, fortsätter hon.

Pingisbollarna smattrar på borden i Frederiksborgcentrets bordtennishall i allt högre tempo medan lagen värmer upp. I en av de två hagarna joggar två rumänska spelare runt och småpratar, medan ett par italienskor ser bestämda och fokuserade ut. På läktaren och vid barborden bakom stolsraderna är stämningen mer uppsluppen. Mellan kaffeklunkarna hörs åskådarnas skratt, de flesta här känner varandra sedan länge. Hillerød GI Bordtennis ska för andra året i rad stå värd för en av grupperna i Europacupen i bordtennis. Ett rumänskt och två italienska lag gästar de regerande danska mästarna i Frederiksborgcentret. I Hillerøds profilstarka lag finns landslagsspelaren och tidigare olympiern Mie Skov, veteranvärldsmästaren Pia Toelhøj och ordföranden för Svenska bordtennisförbundet som blev världsmästare tillsammans med Pia Toelhøj, Petra Sörling.

I slutet av 1990-talet pendlade Petra Sörling med flygbåtarna till pingisklubben i Hillerød. I dag finns bara flygbåtsterminalen kvar i Köpenhamn. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Petra Sörling bor i dag utanför Trelleborg, men de första erfarenheterna av spel i Danmark fick hon redan när hon bodde i Malmö i slutet av 1990-talet. Efter flera år i Malmö FF:s bordtennissektion flyttade Petras dubbelpartner Pia Toelhøj hem till Danmark. Petra Sörling följde efter, men då hon fortsatt bodde kvar i Skåne blev hon tvungen att pendla. En upplevelse som var annorlunda då, innan Öresundsbron fanns.

– Jag tog flygbåten från Malmö till Köpenhamn, och sedan bussen till Hovedbanegården. Sen blev jag antingen hämtad där eller fick ta tåget till Hillerød. Det var en otrolig omständlig resa. Väldigt många gånger när man kom från match missade man båten precis, då fick man sitta och vänta en timme tills nästa båt kom. Det hände också att jag missade sista båten. Då fick jag ringa någon klubbkamrat i Hillerød, ta tåget tillbaka och sova hos dem, säger Petra Sörling.

Jämfört med den förra sejouren i klubben har Petra Sörling kunnat träna mer på plats i Danmark nu, något hon på 1990-talet fick göra mer på egen hand.

– Det är annorlunda med bron. Då var vi inte många som pendlade över för att idrotta i Danmark. Jag kommer ihåg en kille som heter Anders Svensson, han spelade hockey i Malmö först, men började spela i Danmark (Rødovre, reds. anm.) när han blev lite äldre. Många gånger var det bara vi som tog sista båten hem, han med sin hockeytrunk och jag med min pingisväska, säger Petra Sörling.

I dag är det fler som gör resan över Öresund för att idrotta. Hillerøds herrlag i bordtennis har en svensk tränare, Ola Lindberg, som precis som Petra Sörling har lång erfarenhet av den danska idrottsrörelsen. I herrlaget finns Hugo Törngren, Christoffer Kjelsson och Patrick Skarsholm, och i damlaget har Petra Sörling sällskap av Annie Hedlund.

– Annie spelar i Eslöv, men är också reserv hos oss. Man kan spela i två länder nu, det kunde man inte när jag var barn. Det är jättekul att man kan det, och det gör det också lättare för oss att man får vara fler än fyra i ett lag numera.

Petra Sörling har många bollar i luften: hon har inte bara varit ordförande för Svenska bordtennisförbundet sedan 2003, hon är också vicepresident för Internationella bordtennisförbundet och vd för Rosengård Fastigheter i Malmö, som arbetar för en socialt hållbar stadsutveckling. Men även om bordtennisen alltid varit närvarande för Petra Sörling var spelarkarriären vilande under många år. Efter 18 år utanför pingishagen blev ett veteranmästerskap tillsammans med den tidigare lagkamraten Pia Toelhøj en väg tillbaka till spel.

– 1998 kom vi tvåa i den högsta serien och tog silver tillsammans. Det var det bästa klubben någonsin presterat – fram till 2018. Då var två tredjedelar återigen samma spelare. Tanterna kom tillbaka och fick vinna guld, säger Petra Sörling med ett leende.

Pia Toelhøj har också en dansk-svensk bordtenniskarriär. Hon och Petra Sörling träffades som elvaåringar, när Petra Sörling fick följa med på ett danskt juniorlandslagsläger i Olofström. De båda blev vänner, och efter många års brevväxling började Pia Toelhøj spela för Malmö FF:s bordtennissektion. Idrott över gränserna är något som ligger henne varmt om hjärtat.

– Bara titta i hallen i dag, är det inte fantastiskt? Här är danska, italienska, rumänska, serbiska och svenska spelare. Det gör vardagen lite roligare. Och bron har gjort det så mycket lättare än när jag spelade i Malmö på 90-talet. Därför får bron alltid lite extra kärlek från mig, säger Pia Toelhøj.

Petra Sörling är vd för Rosengård fastigheter. Genom sitt idrottande på andra sidan sundet har hon fått kunskaper och lärdomar som hon kunnat ta med sig in i yrkeslivet. Foto: Jenny Andersson

Det dansk-svenska bordtennissamarbetet sträcker sig långt utanför Hillerød. Petra Sörling möter ofta svenskor i det danska seriesystemet, och även på förbundsnivå finns samarbeten.

– Vi i det svenska bordtennisförbundet har ett nära samarbete med det danska, och det har naturligtvis blivit ännu bättre tack vare att jag spelar i Danmark. Ibland har man gjort saker i Danmark som man inte gör i Sverige, och finns det goda exempel att sprida, då har jag tagit kontakt med mina kollegor i danska förbundet. Vi har över 50 000 medlemmar i svenska förbundet och i Danmark ligger man på knappt 10 000, så vi har många gånger varit exempel för danskarna med. Samtidigt känner vi på det internationella planet att vi alltid har ett gott stöd från Danmark i större frågor. Vi hjälps åt i vardagen, men också i större strategiska frågor, berättar Petra Sörling.

Petra Sörling upplever att det finns skillnader mellan att spela i Danmark och Sverige, skillnader hon även burit med sig in i sitt arbetsliv.

– Den största skillnaden är mentaliteten. Om man tycker något, kring en laguttagning eller hur vi ska agera i klubben så är man oerhört direkt och rak här. Jag brukar skoja och säga att om man i ett damlag i Sverige varit lika rak hade de tjejerna aldrig mer träffats. Det är snabba beslut här, medan man i Sverige gärna vill känna efter och söka konsensus. Jag har sett det på förbundsnivå, klubbnivå, lagnivå och även i arbetslivet. Det är den största skillnaden.

Att idrotta på andra sidan Öresund har givit Petra Sörling kontakter, nätverk och andra kunskaper om Danmark, som hon kunnat ta med sig i yrkeslivet. Dessutom upplever hon att hon fått en djupare förståelse genom att vistas i en annan miljö än den svenska, både av sig själv och andra.

– Det som kanske ser ut på ett sätt är inte alltid så när man kommer under ytan. Man förstår varför saker görs på ett visst sätt, eller varför man tycker och tänker som man gör. Vi är ganska olika även om vi lever så nära varandra, säger hon.

– Jag har lärt mig att se hur otydliga vi svenskar kan uppfattas. Jag har lärt mig att vara mer tydlig. Det gör inte heller ont om alla inte tycker likadant ibland. Det kan växa något ur det, när man vågar prova att se saker på ett nytt sätt, säger Petra Sörling.

Efter sina många år i dansk bordtennis upplever Petra Sörling Danmark som hemma.

– Köpenhamn är definitivt mycket mer hemma för mig än Stockholm. Ska man göra något gör man det i Köpenhamn, och jag har många kompisar i Danmark. Köpenhamn är definitivt min huvudstad, säger hon.

Hon upplever att regionens stora infrastruktursatsningar gjort det lättare att se mer av hela Danmark.

– Även när jag spelade i Hillerød på 90-talet var vi till exempel i Esbjerg och spelade tävlingar. Men på den tiden var det väldigt många båtar för att komma dit, det kändes som om man skulle till Indien, skrattar hon.

Närmst i bild syns Petra Sörling med sina lagkamrater Mie Skov, som spelat olympisk bordtennis för Danmark, och Pia Toelhøj, som vunnit veteran-VM tillsammans med Petra Sörling. Foto: Emil Persson

Stjärnan Mie Skov räcker inte till i sista set. Efter att ha glänst i sin första singelmatch får hon frustrerat se sig besegrad av italienska Quattro Moro Cagliaris vassaste kort Andreea Clapa. Mie Skov har trots förlusten bjudit publiken på underhållning. Stundtals fint spel, med hårda smashar och luriga skruvar har blandats med att hon jublat ikapp med publiken vid bollvinster, och skrikit nästan lika högt vid de förlorade bollarna. Men då både Pia Toelhøj och Petra Sörling dragit det kortaste strået i sina matcher är Hillerøds förlust i den första lagmatchen ett faktum. Trots missräkningen är stämningen i hallen god, och det återstår två lagmatcher för Hillerød innan helgen ska summeras.

– De kommer igen i nästa, säger Karen Margrethe Hansen, som är funktionär och mamma till lagledaren Brian Hansen, och fortsätter:

– Men du ska veta att Petra är guld värd. Hon hjälper alltid till och ställer alltid upp.

När Petra Sörling får höra om berömmet släpper irritationen över förlusten något. Hon spricker upp i ett leende, men tonar ned sin egen roll.

– Det är så det funkar för mig. Jag hade varit här i dag även om jag inte spelat. Vi är ju ett lag.

News Øresund – Emil Persson

 

Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år

I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.

Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som getts ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.

Läs fler intervjuer i serien:
Göran Persson: ”Få ställen i Europa har bättre förutsättningar än den här regionen”
Helsingborgs-topp tror på en framtid med två förbindelser – minst
”Jag vill bo där det händer”
Internationell rekrytering lyfte dansk e-handelsjätte i Malmö
Optimistiska borgmästarveteraner anser att vardagen gör skillnad
”Du kommer också att se mig i talarstolen”
Kärleksflytten till Sverige blev inte som hon tänkt
Vd:n när bron öppnade: ”Det var ett magiskt ögonblick!”
Forskningsanläggning gjorde tyske Ralf Trant till Öresundsbo
Med en musikalisk mission
Tidigare vd: dansk-svensk kulturmix ger företag en spännande utgångspunkt
Flytten från Stockholm öppnade hennes ögon för Öresundsregionen
Olikheter mellan dansk och svensk kultur ger dynamik i arbetslivet
Biologen på Pepparholm
Köpenhamn blev en fristad när Malmö kändes för trångt
Hon har sin bas på båda sidor sundet
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Øresund11 oktober, 2024

Skånska kommundirektörer besökte tunnelfabriken till Fehmarn Bält-förbindelsen

Under torsdag-fredag har Skånes kommuner med hjälp av Øresundsinstituttet arrangerat en resa för skånska kommundirektörer till Köpenhamn och till Rødbyhavn....

Øresund11 oktober, 2024

Fullsatt på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn när Øresundsinstituttet förhandspresenterade ny analys av samarbetet över Öresund

Med Sveriges nya ambassadör i Danmark, Hans Wallmark, som värd samlades på torsdagskvällen diplomater, akademiker, politiker, tjänstemän och företagare med...

Danmark10 oktober, 2024

Bostadsförmedlingen Boplats Syd etablerar sig på andra sidan sundet

Från och med den 17 oktober kan bostadssökande vända sig till Boplats Syd för att söka lägenhet även i Köpenhamn....

Danmark10 oktober, 2024

Danmarks regering vill reformera utbildningen

Under tisdagen presenterade den danska regeringen förslag på två omfattande skolreformer. Dels slopar man den frivilliga ”10. Klassen”, dels vill...

Samhälle8 oktober, 2024

Sveriges bidrag till Nato: 600 armésoldater och åtta stridsflygplan

600 armésoldater till Lettland, åtta Jas Gripenplan och ett av marinens krigsfartyg. Det är några delar av Sveriges bidrag till...

Samhälle8 oktober, 2024

Danska polisen stärker gränsbevakningen mot Sverige efter ambassaddåden

Efter attackerna mot Israels ambassader i Köpenhamn och Stockholm stärker den danska polisen bevakningen av gränserna mot både Sverige och...

Arbetsmarknad7 oktober, 2024

Öresundsavtalet godkänt av Sveriges regering – bereds i Folketinget på fredag

Den svenska regeringen beslutade den 3 oktober 2024 om en proposition för att godkänna det nya Öresundsavtalet, som skrevs under...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.