Forskning
Många hälsoprojekt får stöd när Interreg delar ut ytterligare 28 miljoner euro
Vård, hälsa och life science är ett tydligt tema bland de 16 projekt som totalt tilldelats 28,2 miljoner euro i EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerraks senaste omgång. Tio av 16 projekt är inriktade på innovation – och ofta kombineras dessa båda teman.
– Det är flera projekt som ska jobba med hälsoinnovationer. Det kan handla om att med digitala verktyg effektivisera vårdkedjan, minska onödiga sjukhusbesök och snabba på innovationstakten. Det rör bland annat ofrivillig barnlöshet, journalsystem, kroniska sjukdomar och dialys för njursjuka, säger Magnus Schönning, programchef för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, i ett pressmeddelande.
Bland de tilldelade projekten finns också två projekt inom Grön omställning, tre inom Transport och mobilitet och ett inom Gränslös arbetsmarknad.
Detta är den andra omgången då projekt beviljas stöd inom Interreg Öresund-Kattegat-Skagerraks programperiod, som pågår 2021-2027. Totalt har programmet 140 miljoner euro att dela ut till projekt som omfattar partners i minst två av länderna Danmark, Sverige och Norge. Tidigare har 37,7 miljoner euro delats ut. Partnerna bidrar själva med 40-50 procent av den totala projektfinansieringen. (News Øresund)
Fakta: Två exempel på projekt med fokus på hälsoinnovationer
ReproUnion – ett dansk-svenskt projekt där forskare och sjukvård under många år och i flera omgångar samarbetat kring fertilitet och barnlöshet – tilldelas 6,7 miljoner euro för att skapa en innovationsplattform för att öka innovationstakten för fertilitetsbehandlingar och fungera som testbädd för de innovationer som görs. I projektet medverkar Lunds universitet, Köpenhamns universitet, Malmö universitet, Medicon Valley Alliance, Region Hovedstaden och LU Holding AB.
Projektet SmartClinic drivs av Region Sjælland tillsammans med Göteborgs universitet, Region Skåne och det danska vård- och mjukvaruföretaget Visikon. Projektet, som beviljats 2,2 miljoner euro, vill skapa en behandlingsmodell som innebär att kroniskt sjuka patienter kan övervakas på distans, med hjälp av en app där de kan få kunskap om sjukdomens förlopp och hur de kan övervaka sig själva. Målet är att patienterna mer sällan ska behöva ligga inlagda på sjukhus.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen