Danmark
Många danskar ovetande om kommunalvalet i höst
Den 21 november är det val i de 98 danska kommuner och fem regioner, men 44 procent av danskarna känner inte till detta, enligt en undersökning som YouGov har gjort för Momentum. De viktigaste valfrågor är äldreomsorg, vården och jobb.
44 procent av deltagarna i en undersökning kunde inte svara på vilket val som avhålls den 21 november 2017. Jämfört med liknande undersökning inför förre valet 2013 är det färre som vet när region- och kommunalvalet ska avhållas. Då var det var tredje som inte kände till vilket val som närmade sig. Vid själva valet röstade 71,9 procent av de röstberättigade, vilket var en framgång jämfört med 2009.
Störst okunskap om att det snart är dags att rösta finns bland förstagångsväljarna. Här är det nästan tvåtredjedelar som inte vet om vilket val som avhålls i november.
– Det finns ett behov av att tänka på att runt 230 000 unga ska rösta för första gången och det är avgörande att de uppmärksammas på valet, säger Kasper Møller Hansen, professor på Köpenhamns universitet till Momentum.
Valkampen har inte börjat på riktigt, men valet blir sannolikt ett viktigt område för nästa veckas politikervecka, Folkemødet, på Bornholm. Enligt en undersökning från YouGov/Momentum är äldreomsorg, vård och sysselsättning de tre viktigaste valfrågor i kommunalvalet. Därnäst kommer klimat och miljö, skola och kollektivtrafik. Jämfört med 2013 har vård och klimat och miljö fått mer fokus bland väljarna.
– Vi är igång med att göra en ny sjukhusstruktur som ger en osäkerhet kring hur framtiden kommer att se ut. Många har fokus på om den nya strukturen för till besparingar andra ställen så det till exempel kommer alldeles för stora avstånd till andra delar av vården. Därför vill väljarna ha lokalpolitiker som jobbar för att säkra goda vårdförhållande lokalt, säger Johannes Andersson, valforskare på Aalborg universitet till Momentum.
I Danmark väljs politiker till region- och kommunfullmäktige den tredje tisdagen i november var fjärde år medan de nationella folketingsvalen inte har en fast dag för val. Det är statsministern som bestämmer när det är folketingsval inom fyra år från förra valet och ofta annonseras detta med tre veckors varsel så valkampanjen blir kort men intensiv. (News Øresund – Thea Wiborg)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen