Samhälle
”Malmös utmaningar är inte unika, men kräver en bred palett av åtgärder”
54 åtgärdsförslag presenteras i slutrapporten från Malmös Tillväxtkommission. Det finns inga Alexanderhugg med en eller ett par åtgärder som kan prioriteras för att komma till rätta med stadens utmaning, det som krävs är istället en bred palett, enligt kommissionens ordförande Martin Andersson. Det framgick när slutrapporten från den oberoende kommissionen presenterades i Malmö under fredagen.
2013 presenterades Malmökommissionens slutsatser, en oberoende utredning inriktad mot social hållbar utveckling. När beslutet togs 2021 om att tillsätta en Tillväxtkommission i Malmö med fokus på hållbar och inkluderande utveckling fanns arbetet med den tidigare kommissionen med som inspiration.
– Jag vill poängtera att när vi tillsatte Tillväxtkommissionen var det inte någon form av kriskommission, det var en kommission för att vi vill göra mer. Det är mycket som pekar i rätt riktning, men vi vet också att väldigt många inte får ta del av den positiva utveckling som Malmö har sett. Vi vet också att genom att inte släppa in så tas inte all potential till vara och vi maxar inte allt det positiva som Malmö kan stå för. Vi vill mer och vi vill att staden ska bli mer jämlik, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, vid fredagens slutkonferens för Tillväxtkommissionen, och fortsatte:
– Malmökommissionen hade ett brett stort uppdrag hur vi kan bygga ett mer jämlikt Malmö med starkt fokus på hälsa, unga, socioekonomiska villkor, makt och inflytande. Sedan den slutrapporten ser jag att vi har förändrat mycket hur vi arbetar i staden. När vi sa att vi ska ta oss an tillväxten, den inkluderande tillväxten, kändes det naturligt att blicka lite på den metoden vi använt tidigare.
Kommunstyrelsen tog i onsdags beslutet att sända slutrapporten på remiss till kommunens förvaltningar, nämnder och bolag.
– Efter remissrundan bestämmer vi hur vi tar oss an den. Jag tror att vi kommer se att en del av förslagen är okomplicerade och att en del kan skapa diskussion och målkonflikter. Sen handlar det, som så mycket i politiken, om att prioritera, vad gör vi först och vad äger vi själva. En lång rad av förslagen är sådant som kräver nationella reformer och annat, sade Katrin Stjernfelt Jammeh.
”Tudelning finns överallt”
Malmös huvudsakliga utmaning är att staden är tudelad och att konsolidera de två berättelserna, menade kommissionens ordförande Martin Andersson som till vardags är professor vid Blekinge Tekniska Högskola och Lunds universitet. Det finns två berättelser om staden: det handlar dels om omställningen från industri till kunskapsintensivt företagande, men också om arbetslöshet, utanförskap och segregation.
– Näringslivet går bra, men hela staden är inte med, sade han.
Lösningen är inte en enskild åtgärd, utan flera, menar Martin Andersson.
– Det finns inget enskilt Alexanderhugg som kan lösa de problem som Malmö står inför, de problemen är inte unika för Malmö. Malmö har vissa unika fördelar, men problem med inkluderande tillväxt är inte unika. Tudelning finns överallt. Det kräver en bred palett av åtgärder inom olika områden, sade han.
Kommissionen har haft flera utmaningar i arbetet, berättade Martin Andersson. Bland annat att inkluderande och hållbar tillväxt inte är väldefinierade begrepp, att hitta enighet bland åtgärdsförslagen inom kommissionen och att arbetet startade mitt under pandemin.
Bland förslagen finns ett flertal kopplade till närheten till Köpenhamn/Danmark och norra Tyskland. Här finns unik potential för Malmö med utgångspunkt i stadens geografiska läge, menar Martin Andersson.
– Fehmarn Bält-förbindelsen är inte byggd än, men är en typisk investering som ger massor av förutsättningar. Potentialerna realiseras däremot sällan per automatik. I forskningen talas om så kallade enabling factors, kringfaktorer som kan möjliggöra. Malmö varit bra på det, hela investeringen i Hyllie är sätt realisera potentialen med Öresundsbronbron och närhet till Köpenhamn, sade han.
Kommissionen påbörjade sitt arbete i mars 2021 och har bestått av 16 kommissionärer inklusive ordförande och huvudsekreterare, men även referensgrupper och råd. 11 kunskapsunderlagsrapporter har tagits fram, berättade huvudsekreterare Kristina Olsson.
(News Øresund – Jenny Andersson)
Fakta: Åtgärdsförslag Köpenhamn/Danmark och Norra Tyskland
Malmö bör stärka sin roll som regional tillväxtmotor och leda samverkan med Köpenhamn
Verka för dansk representation i styrelser
Nationell påverkan i gränsregionala frågor
Främja användning och förbättring av det befintliga stödsystemet
Verka för avskaffande av gränskontroller
Verka för revidering av gällande avtal inom skatte- och socialförsäkringsområdena
Verka för att möjliggöra för medborgare från länder utanför EU att få tillstånd att arbeta på andra sidan Öresund
Verka för anpassning av pendlingskostnaden över Öresund
Verka för att förbättra tågtrafiken över Öresund
Verka för en förbättrad transportinfrastruktur
Ta fram en strategi för att realisera Malmö och Malmö-Lunds potential i den framtida regionförstoringen
Källa: Tillväxtkommissionen för ett inkluderande och hållbart Malmö, Malmö – en stad, två berättelser (slutrapport maj 2023)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen