Samhälle
Malmös befolkning växer med 33 000 fram till 2019
Mellan 2016 och 2019 ökar antalet invånare i Malmö med 33 000 till 357 000 personer. Folkökningen är lika stor som hela Vellinge. Eller Ringsted på andra sidan Örsund. Dessutom väntas det under perioden bo cirka 25 000 asylsökande i staden och som har rätt till kommunal service. Det meddelade Malmö kommunstyrelses ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh vid en pressträff på onsdagen där hon krävde att EBO-lagen görs om och att staten öronmärker pengar till nya skolor.
– Vi vet att 50-55 procent av alla nyanlända väljer att skaffa eget boende och då är Malmö attraktiv som stad. Vi har anpassat vår befolkningsprognos efter det men jag vill betona att siffrorna är osäkra, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh senare till News Øresund.
Antalet asylsökande i Malmö saknar motsvarighet i modern tid. Många asylsökande bor i Malmö i väntan på besked om uppehållstillstånd och de som får uppehållstillstånd blir folkbokförda i Malmö. Siffrorna är dramatiska. Befolkningsprognosen skrivs upp med hela 62 procent och ska nu utgöra underlag till en reviderad budget för kommunen och till en långsiktigt hållbar strategi.
Den nya prognosen pekar på att Malmös befolkning kommer att växa med 33 000 personer under 2016-2019 så att antalet invånare i slutet av perioden uppgår till 357 000 personer. Till det kommer cirka 25 000 asylsökande under perioden och som ännu inte fått uppehållstillstånd och därför inte räknas in i befolkningen men som har rätt till kommunal service.
Fram till 2019 behöver Malmö bland annat att bygga 26 nya skolor och varje år behövs 4 000 nya bostäder. Varje ny skola kostar mellan 200 och 300 miljoner vilket innebär en samlad investering på mer än fem miljarder kronor. Det ställer staden inför stora utmaningar och därför kräver Malmö nu ett statligt investeringsstöd.
– Vi har satsat stenhårt på Malmös skolor och ser nu att betygen ökar. Därför måste vi få hjälp att betala för de nya lokalerna så att inte det behovet går ut över välfärden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
– Vi kommer att klara det här, men vi måste ha hjälp.
Men det är inte bara pengar som behövs. För att snabbt komma få igång skolbyggen och ett ökat bostadsbyggande krävs det även statliga regeländringar som förenklar och kortar tillståndsprocessen.
– Vi har växlat upp dialogen med byggherrarna för att vara lyhörda för vad vi kan göra annorlunda för att öka bostadsbyggandet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Malmös kommunala bostadsbolag MKB har redan tidigare växlat upp byggandet till 500 nya lägenheter per år under 2015 och 2016 vilket är en historiskt hög nivå. Enligt vd Terje Johansson rekryteras nu nya medarbetare för att kunna öka nyproduktionen ytterligare.
MKB har också öppnat för nya lösningar. Vid vissa nybyggen överväger de att med hänvisning till det akuta läget i Malmö att inte följa reglerna om offentlig upphandling utan istället direktupphandla för att vinna tid. En annan idé som testas är att MKB erbjuder Malmöborna hjälp med att hyra ut hela eller delar av sina bostäder.
– Vi håller just nu på att värdera d 40-talet förslag vi fått in från Malmöborna. Det handlar främst om villor, säger Terje Johansson till News Øresund.
Hela kommunen står inför en stor omställning för att klara den snabbt växande befolkningen.
– Att växa så snabbt är en utmaning för Malmö stads verksamheter. Men det innebär också möjligheter. För att utnyttja möjligheterna måste vi vara beredda att ställa om och öka effektiviseringen, sade Malmös stadsdirektör Jan Inge Ahlfridh vid presskonferensen.
Malmö pekar på att stora globala företag som Ikea och IBM sett Malmöbornas olika bakgrund som en fördel och därför etablerat sig i staden.
Malmös planeringsdirektör Jan Haak berättade att staden nu ska göra fördjupande analyser och konsekvensbedömningar för att hjälpa kommunens verksamheter att planera sitt arbete på bästa möjliga sätt. Malmö har redan anställt 1 900 nya medarbetare för att klara av flyktingmottagandet.
En särskild politisk ledningsgrupp med kommunstyrelsens presidium och beredningsansvariga kommunalråd har nu bildats för att hantera den nya situationen. (News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna