Danmark
Liberal Alliance hotar fälla danska regeringen
En skattestrid mellan de borgerliga stödpartierna riskerar att leda till nyval i Danmark. Medan Liberal Alliance kräver sänkt skatt för höginkomsttagare, säger Dansk Folkeparti nej. Nu sågar Liberal Alliance den danska regeringens förslag till kompromiss i den nya budgetplanen och hotar med misstroendevotum.
I veckan presenterade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) den liberala enpartiregeringens förslag på budgetplan för åren fram till 2025, den så kallade 2025-planen. Den innehåller bland annat ett jobbskatteavdrag för låginkomsttagare, sänkt skatt för nyföretagare och sänkt skatt på aktie- och kapitalinkomster. Dessutom föreslår regeringen att den så kallade toppskatten – den extra skatt som läggs på inkomster över 467 300 danska kronor om året – sänks från 15 till tio procent för personer som tjänar mindre än en miljon danska kronor om året.
Förslaget är ett sätt att jämka samman stödpartiet Liberal Alliances krav på att toppskatten sänks med fem procentenheter för alla, med att ett annat stödparti, Dansk Folkeparti, motsätter sig detta.
Men Liberal Alliance är alltså inte intresserade av någon kompromiss, trots att den skulle innebära att toppskatten sänktes för nära 90 procent av dem som idag betalar den.
– En borgerlig-liberal regering ska vara en borgerlig-liberal regering – inte bara till namnet, utan också i handling, säger partiledaren Anders Samuelsen till Berlingske och viker inte en tum från sitt hot om misstroendevotum.
Dansk Folkepartis vice partiledare Søren Espersen kallar det för utpressning.
– Hans attityd har varit helt, helt orimlig. Närmast som ett bortskämt barn. Vi har inget större intresse av att Mette Frederiksen (Socialdemokraternes partiledare, reds anm) ska bli statsminister. Vi anser att vi haft bra avtal med Venstre. Men så är det. Om vi får ett val är det befolkningen som bestämmer, säger han till Berlingske.
Politiska bedömare menar att Lars Løkke Rasmussen är beredd på att det kan bli nyval och att hans turné runt i landet för att presentera 2025-planen snabbt kan omvandlas till en valkampanj. För närvarande visar opinionsundersökningarna på dött lopp mellan det röda och det blåa blocket. Utåt sett tar statsministern dock stödpartiernas utspel med ro.
– Nu har vi idag hört Liberal Alliance tala om sina kärnfrågor, andra partier har andra kärnfrågor. Så måste det vara. Men ändarna kommer att mötas till sist, säger Lars Løkke Rasmussen till Berlingske. (News Øresund)
Fakta/2025-planen
Planen är Venstreregeringens första bud och kommer att förhandlas med Folketingets partier. Här är några av de större punkterna:
- Nytt jobbskatteavdrag för låginkomsttagare.
- Sänkning av toppskatten med fem procentenheter för dem som tjänar under en miljon danska kronor om året.
- Jobbpremie på upp till 30 000 danska kronor för långtidsarbetslösa som får jobb.
- Sänkt barnbidrag – gradvis, utifrån antalet barn.
- Sänkt skatt på aktie- och kapitalinkomster.
- Sänkt skatt för nyföretagare.
- Avskaffande av den så kallade PSO-avgiften, en energiskatt som lagts på elräkningen och gått till utveckling av förnyelsebar energi. Flera partier – Konservative, Socialdemokraterne och Radikale – kritiserar 2025-planen i stort för brist på miljötänk, rapporterar Danmarks Radio.
- Serviceavgifterna i den offentliga sektorn får stiga med i genomsnitt 0,5 procent om året. Förslaget utgör en höjning jämfört med Venstres senaste valplattform, men får ändå kritik från forskare och partier, bland annat Dansk Folkeparti, som menar att det i själva verket innebär en reell sänkning av välfärdsnivån, i och med att en åldrande befolkning kräver mer vård och att Danmark tagit emot många flyktingar med låg utbildningsnivå. Det skriver Berlingske.
- Pensionsåldern höjs från 67 till 67,5 år från år 2025.
- En lag ska göra det möjligt att avvisa flyktingar på gränsen och skicka dem tillbaka till exempelvis Tyskland om regeringen bedömer att Dublinkonventionen brakat samman. Ett kontroversiellt förslag eftersom det kan innebära att Danmark bryter mot sina internationella åtaganden, skriver flera medier.
- Minskat mottagande av kvotflyktingar.
- Studiebidraget per månad sänks medan det räntefria studielånet höjs, så att båda blir lika stora. Lars Løkke Rasmussen har kritiserats eftersom han i valrörelsen i fjol lovade att inte röra studiebidraget, uppger Politiken.
- 24 miljarder danska kronor avsätts för att förhindra en skattesmäll för många bostadsägare, när ett nytt fastighetsvärderingssystem införs. Stödpartiet Konservative, med forskare i ryggen, är kritiska mot att beloppet är för lågt, rapporterar Berlingske.
Källa: Altinget.dk
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen