Connect with us

Danmark

Liberal Alliance hotar fälla danska regeringen

Publicerad

den

Lars Loekke Rasmussen foto Johan Wessman

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) pressas hårt av stödpartiernas krav på budgeten. Foto: News Øresund – Johan Wessman

En skattestrid mellan de borgerliga stödpartierna riskerar att leda till nyval i Danmark. Medan Liberal Alliance kräver sänkt skatt för höginkomsttagare, säger Dansk Folkeparti nej. Nu sågar Liberal Alliance den danska regeringens förslag till kompromiss i den nya budgetplanen och hotar med misstroendevotum.

I veckan presenterade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) den liberala enpartiregeringens förslag på budgetplan för åren fram till 2025, den så kallade 2025-planen. Den innehåller bland annat ett jobbskatteavdrag för låginkomsttagare, sänkt skatt för nyföretagare och sänkt skatt på aktie- och kapitalinkomster. Dessutom föreslår regeringen att den så kallade toppskatten – den extra skatt som läggs på inkomster över 467 300 danska kronor om året – sänks från 15 till tio procent för personer som tjänar mindre än en miljon danska kronor om året.

Förslaget är ett sätt att jämka samman stödpartiet Liberal Alliances krav på att toppskatten sänks med fem procentenheter för alla, med att ett annat stödparti, Dansk Folkeparti, motsätter sig detta.

Men Liberal Alliance är alltså inte intresserade av någon kompromiss, trots att den skulle innebära att toppskatten sänktes för nära 90 procent av dem som idag betalar den.

– En borgerlig-liberal regering ska vara en borgerlig-liberal regering – inte bara till namnet, utan också i handling, säger partiledaren Anders Samuelsen till Berlingske och viker inte en tum från sitt hot om misstroendevotum.

Dansk Folkepartis vice partiledare Søren Espersen kallar det för utpressning.

– Hans attityd har varit helt, helt orimlig. Närmast som ett bortskämt barn. Vi har inget större intresse av att Mette Frederiksen (Socialdemokraternes partiledare, reds anm) ska bli statsminister. Vi anser att vi haft bra avtal med Venstre. Men så är det. Om vi får ett val är det befolkningen som bestämmer, säger han till Berlingske.

Politiska bedömare menar att Lars Løkke Rasmussen är beredd på att det kan bli nyval och att hans turné runt i landet för att presentera 2025-planen snabbt kan omvandlas till en valkampanj. För närvarande visar opinionsundersökningarna på dött lopp mellan det röda och det blåa blocket. Utåt sett tar statsministern dock stödpartiernas utspel med ro.

– Nu har vi idag hört Liberal Alliance tala om sina kärnfrågor, andra partier har andra kärnfrågor. Så måste det vara. Men ändarna kommer att mötas till sist, säger Lars Løkke Rasmussen till Berlingske. (News Øresund)

Fakta/2025-planen

Planen är Venstreregeringens första bud och kommer att förhandlas med Folketingets partier. Här är några av de större punkterna:

 • Nytt jobbskatteavdrag för låginkomsttagare.
 • Sänkning av toppskatten med fem procentenheter för dem som tjänar under en miljon danska kronor om året.
 • Jobbpremie på upp till 30 000 danska kronor för långtidsarbetslösa som får jobb.
 • Sänkt barnbidrag – gradvis, utifrån antalet barn.
 • Sänkt skatt på aktie- och kapitalinkomster.
 • Sänkt skatt för nyföretagare.
 • Avskaffande av den så kallade PSO-avgiften, en energiskatt som lagts på elräkningen och gått till utveckling av förnyelsebar energi. Flera partier – Konservative, Socialdemokraterne och Radikale – kritiserar 2025-planen i stort för brist på miljötänk, rapporterar Danmarks Radio.
 • Serviceavgifterna i den offentliga sektorn får stiga med i genomsnitt 0,5 procent om året. Förslaget utgör en höjning jämfört med Venstres senaste valplattform, men får ändå kritik från forskare och partier, bland annat Dansk Folkeparti, som menar att det i själva verket innebär en reell sänkning av välfärdsnivån, i och med att en åldrande befolkning kräver mer vård och att Danmark tagit emot många flyktingar med låg utbildningsnivå. Det skriver Berlingske.
 • Pensionsåldern höjs från 67 till 67,5 år från år 2025.
 • En lag ska göra det möjligt att avvisa flyktingar på gränsen och skicka dem tillbaka till exempelvis Tyskland om regeringen bedömer att Dublinkonventionen brakat samman. Ett kontroversiellt förslag eftersom det kan innebära att Danmark bryter mot sina internationella åtaganden, skriver flera medier.
 • Minskat mottagande av kvotflyktingar.
 • Studiebidraget per månad sänks medan det räntefria studielånet höjs, så att båda blir lika stora. Lars Løkke Rasmussen har kritiserats eftersom han i valrörelsen i fjol lovade att inte röra studiebidraget, uppger Politiken.
 • 24 miljarder danska kronor avsätts för att förhindra en skattesmäll för många bostadsägare, när ett nytt fastighetsvärderingssystem införs. Stödpartiet Konservative, med forskare i ryggen, är kritiska mot att beloppet är för lågt, rapporterar Berlingske.

Källa: Altinget.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Politik21 september, 2020

Historiskt budgetförslag med fokus på jobb och grön omväxling

Jobben, klimatet och välfärden stod i fokus när den svenska budgetpropositionen presenterades av finansminister Magdalena Andersson (S) under måndagen. Budgeten...

Samhälle21 september, 2020

Danskt stödpaket till caféer, barer och restauranger som tvingas stänga klockan 22

Efter att den danska regeringen fredag meddelat att restauranger, caféer och barer i hela landet måste stänga klockan 22 som...

Turism/kultur21 september, 2020

Planerna om ett statligt demokrati- och migrationsmuseum i Malmö slopas

I den svenska budgeten, som presenterades under måndagen, finns det inga pengar till att fortsätta planerna på ett statligt demokrati-...

Samhälle18 september, 2020

Smittspridningen ökar på den danska sidan Öresund

Spridningen av covid-19 har de senaste dagarna fortsatt att öka i Köpenhamn och övriga Östdanmark vilket föranlett nya åtgärder. I...

Samhälle15 september, 2020

Danmark inför landsomfattande restriktioner – fler uppmanas att arbeta hemifrån

Från och med klockan 12 på lördagen införs nya restriktioner för att begränsa spridningen av coronaviruset i Danmark. Reglerna gäller...

Life Science18 september, 2020

Stor efterfrågan får forskarparken COBIS att utöka med 3500 kvm

För att kunna möta efterfrågan så hyr forskarparken Copenhagen Bio Science Park (COBIS) in sig i Rigshospitalets intilliggande lokaler från...

Turism/kultur18 september, 2020

Covid-19 delar dansk turism: fullbelagt på hotell i Aarhus – 20 procents beläggning i Köpenhamn

Dansk turism har utvecklas i helt olika riktningar på Jylland och i Köpenhamn under sommaren. Zleep hotels har haft utsålt...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.