Danmark
Lagförslag stoppar danska regioners medverkan i det näringslivsfrämjande samarbetet inom Greater Copenhagen
På tisdagen presenterades den slutliga formuleringen av det nya danska förslaget om en ny lag om näringslivsfrämjande arbete. Av den slutliga lagtextens förklaringar framgår det att de danska regionerna kan fortsätta att delta i det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen & Skåne Committee men inte när det gäller turism och andra näringslivsfrämjande frågor.
Danmarks näringslivsminister Rasmus Jarlov presenterade på tisdagen det nya förslaget till ”Lov om erhvervsfremme” (lag om näringslivsfrämjande arbete) för Folketinget. Syftet med den nya lagen är att förenkla och effektivisera det näringslivsfrämjande arbetet i Danmark. Antalet aktörer väntas minska, överlappningar i verksamheterna försvinna och dagens utbudsorienterade system ska ersättas av ett efterfrågestyrt stödsystem. Dessutom ska stödsystemet digitaliseras.
Lagen innebär även att det näringslivsfrämjande arbetet och turistfrämjande arbetet koncentreras till två nivåer: en nivå med kommuner samt nya tvärkommunala erhvervshuse med filialer och en övergripande nivå med den nya Erhversfremmebestyrelsen som har till föremål att understödja en sammanhängande decentral näringslivsfrämjande insats i Danmark. Regionerna får fortsätta sitt gränsregionala arbete men deras möjlighet att arbeta med egna näringslivsfrämjande och turistfrämjande insatser upphör. I de avslutande förklaringarna till det slutliga lagförslaget står det att ”Det betyder att regionerna inte kan ingå samarbeten på näringslivs- och turismområdet på samma sätt som i dag i bl.a. Greater Copenhagen, om det nuvarande föremålet i övervägande grad avser näringslivsfrämjande arbete”.
Kommuner och initiativ som The Greater Copenhagen & Skåne Committe och Øresunddirekt DK kommer i det nya systemet, som träder i kraft under 2019, att kunna ansöka om medfinansiering till lokala näringslivsfrämjande projekt från Erhvervsfremmebestyrelsen som bildas den 1 januari 2019. Danmarks Erhversfremmebestyrelse, DEB, kommer att bestå av 16 ledamöter från bland andra kommuner, regioner och näringsliv samt en ordförande som ska vara från näringslivet och som utses av erhvervsministern. Erhvervsfremmebestyrelsens se- kretariatsfunktion kommer att betjänas av Erhvervsstyrelsen från deras kontor i Silkeborg på Jylland.
The Greater Copenhagen & Skåne Committes styrelse väntas under kommande styrelsemöten den 23 november och 12 december att behandla erhversfremmelovens betydelse för Greater Copenhagen-samarbetet, bland annat i förhållande till stadgarna och rollfördelningen inom samarbetet.
GCSC omfattar idag två danska regioner och 46 danska kommuner samt en skånsk region och 33 skånska kommuner. Finansiellt är det dock de tre regionerna som svarar för finansieringen av arbetet inom GCSC. Vid höstens två återstående styrelsemöten väntas även Region Hallands ansökan om medlemskap i The Greater Copenhagen & Skåne Committee bli behandlad. (News Øresund)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen