Politik
Lag och ordning, elpriser och skatter är stora frågor i den svenska valrörelsen
Skärpta straff och satsningar på lag och ordning är ett tydligt tema i valrörelsen inför det svenska riksdagsvalet den 11 september. De flesta partier utlovar också klimat- och miljöåtgärder i sina valmanifest och utspel, men frågan är trots det inte särskilt stor i debatten. Det är däremot diskussionen kring elpriser, vilket inneburit att kärnkraften blivit ett ämne i valrörelsen.
Enligt en undersökning av Novus, som rapporteras av SVT Nyheter, är väljarnas viktigaste frågor inför valet i tur och ordning: sjukvård, lag och ordning, samt skola och utbildning. Den förstnämnda frågan har dock inte gett upphov till så många valutspel, förutom från Kristdemokraterna, som vill flytta ansvaret för sjukvården från regionerna till staten. Läs mer i Sydsvenskan. Inte heller fyller frågan om skola och utbildning så mycket i valrörelsen, även om Liberalerna exempelvis vill förstatliga skolan, som i dag är kommunal.
Här är några av de största frågorna i valrörelsen, som antingen ofta lyfts i den offentliga debatten eller som partierna själva tar upp i sina valmanifest:
Lag och ordning
Lag och ordning är ett stort tema i valrörelsen, framför allt efter flera dödsskjutningar på senare tid – varav den senaste skedde på köpcentret Emporia i Malmö – samt efter de våldsamma upploppen under våren i samband med Rasmus Paludans valturné i Sverige. Frågan brukar främst drivas av högersidan inom politiken, och så även den här gången. Moderaterna vill exempelvis bland annat införa visitationszoner enligt dansk modell, och Sverigedemokraterna har lagt fram ett 100-punktsprogram för att bekämpa brottslighet som bland annat innebär sänkt straffmyndighetsålder från dagens 15 år. Men även andra partier har kommit med utspel på området, så som Socialdemokraterna som vill att grova brottslingar ska sitta längre kvar i fängelserna. Många partier vill också ha fler poliser. Läs mer i Altingets stora sammanställning av partiernas vallöften.
Energi och elpriser
De höga elpriserna, främst i södra Sverige, har gett upphov till stor diskussion. Partierna till höger menar att regeringen bär ansvaret för prisökningarna eftersom de lagt ner kärnkraftverk, medan Socialdemokraterna anser att det är kriget i Ukraina som ligger bakom utvecklingen. Läs mer i Dagens Nyheter. Moderaterna driver tillsammans med de övriga partierna i högerblocket att kärnkraften ska byggas ut, medan det finns ett större motstånd mot det till vänster i politiken, framför allt från Miljöpartiet. Socialdemokraterna är dock inte negativa till kärnkraften i sitt energiutspel, där de dock fokuserar mer på att bygga ut den havsbaserade vindkraften, rapporterar SVT Nyheter.
Klimat och miljö
På klimatområdet har många utspel och löften kommit. Bland annat vill Miljöpartiet och Vänsterpartiet skydda 30 procent av den svenska naturen, medan Centerpartiet vill att antalet laddstolpar ska bli fler och att miljölagstiftningen ska ta större klimathänsyn och vara mer effektiv. Socialdemokraterna utlovar ett klimatkliv i industrin och även Moderaterna lyfter fram klimatet som en av sina viktigaste frågor. Någon större offentlig debatt kring frågorna har dock inte förekommit.
Skatter
Höjningar eller sänkningar av skatter är som alltid en fråga i valrörelsen. Medan Vänsterpartiet vill höja skatten på kapitalinkomster, sparande och fastigheter lovar Socialdemokraterna att inte höja skatterna för ”vanliga hushåll”. Det skriver Dagens Nyheter och Omni. Centerpartiet vill inte se några skattehöjningar alls och i stället sänka skatten på vissa typer av sparande. Moderaterna vill sänka skatten på arbete, och tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill de sänka skatten för pensionärer. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen