Politik
Krisen i det danska borgerliga blocket fortsätter
Krisen i det borgerliga blocket fortsätter. De fem partierna i Folketinget skulle få drygt 40 procent av rösterna om det var val idag. Efter en tid med intern diskussion och konkurrens börjar flera av partierna prata om hur samarbetet kan förnyas.
De fem borgerliga partierna i Folketinget – Konservative, Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige – har svårt att samla sig i ett gemensamt läger. Skillnaderna har synliggjorts i det tidigare regeringssamarbetet, under valrörelsen förra året och under det senaste året som opposition till den socialdemokratiska regeringen. Det är olika syn på den ekonomiska politiken, invandringspolitiken, EU-politiken och klimatpolitiken som särskilt skiljer de borgerliga partierna. Nu talar partierna om att återuppfinna det borgerliga samarbetet.
”Vi ska inte marschera i takt men vi ska åtminstone marschera samma riktning …” skrev Alex Vanopslagh, partiledare för Liberal Alliance, i en krönika i Berlingske. Søren Pape, partiledare för Konservative Folkeparti uppställde i samma tidning fem gemensamma riktmärken för de borgerliga att gå efter och Nye Borgerliges partiledare Pernille Vermund pratar om en borgerlig renässans. Samtidigt ifrågasätts det största borgerliga partiet Venstre som en samlande kraft för det blåa blocket, särskilt från Dansk Folkeparti som beskyller Venstre för att rikta sig mer mot det socialliberala Radikale Venstre.
Dansk Folkeparti har med sin nya viceordförande Morten Messerschmidt vässat sin islam- och EU-kritiska profil och siktar på att hämta hem väljare som har gått till det invandringskritiska Nye Borgerlige. Det nyaste borgerliga partiet Fremad, som tidigare ekonomi och inrikesminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille grundade i höstas, tycker däremot att det är bättre att samarbeta över mitten. Han har tidigare uppgett att klyftan mellan det nationalkonservativa och det liberala lägret i det borgerliga blocket är anledningen till att bilda ett nytt parti. Fremad är ännu inte berättigat att ställa upp till val eftersom de inte samlat in de drygt 20 000 väljarförklaringar som behövs.
Om det var val idag skulle de fem borgerliga partierna i Folketinget inte kunna samla mer än runt 42 procent av väljarnas röster, enligt Berlingske Barometer som är en sammanvägning av aktuella opinionsundersökningar. Regeringspartiet Socialdemokratiet står däremot högt i mätningarna med nära 33 procent av rösterna. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen