Arbetsmarknad
Kraftig ökning av varsel i Sverige – slår hårdare i Stockholm än i Skåne

Hittills under mars månad har 18 367 personer varslats om uppsägning i Sverige. Det är en väsentlig ökning jämfört med hela mars månad förra året då antalet varslade personer var 3 292 stycken. Störst andel, 56 procent, finns i Stockholm medan Skånes andel är 6 procent. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen.
Bara under den senaste veckan, mellan 16 mars och 22 mars, har 13 698 personer registrerats hos Arbetsförmedlingen som varslade om uppsägning i Sverige. Hittills under hela mars månad rör det sig om 18 367 personer vilket kan jämföras med 3 292 personer under hela mars månad förra året.
– Antalet personer berörda av varsel ökade i rekordhög takt under tredje veckan i mars. Vi ser nu spridningseffekter på arbetsmarknaden – både geografiskt och över olika näringsgrenar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.
Det är storstadslänen som hittills berörs mest. 56 procent av varslen har gjorts i Stockholms län där 23 procent av Sveriges befolkning bor, 19 procent av varslen i Västra Götaland som har närmare 17 procent av befolkningen och 6 procent av varslen har skett i Skåne (1 163 personer) där cirka 13 procent av befolkningen bor.
Allra flest varsel finns inom hotell- och restaurangverksamheter, 8 558 personer, och därefter inom kategorin uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster, 3 918 personer.
Ännu är det osäkert hur många varsel som leder till uppsägning, menar Annika Sundén.
– Alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet. Utvecklingen framöver beror på hur långvarig krisen blir, men också på olika former av stödinsatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Regeringens förslag på krispaket kan innebära att färre blir uppsagda och arbetslösa.
Enligt Arbetsförmedlingen blev omkring 6 av 10 personer berörda av varsel uppsagda sex månader efter lagt varsel och 3 av 10 i slutändan arbetslösa under finanskrisen 2008.
(News Øresund)
Läs mer: Riksbanken och Sveriges regering vill rädda jobben och näringslivet
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier