Danmark
Köpenhamns kommun stämmer Danmarks Radio på miljardbelopp för 20 år gammalt avtal kring byggandet av DR Byen

2003 ingick Köpenhamns kommun och Danmarks Radio ett avtal i samband med byggandet av DR Byen i Ørestad i Köpenhamn, rapporterar Berlingske. DR var i behov av pengar och sköt upp en återbetalning på 107 miljoner kronor till kommunen. Men miljonlånet blev till ett miljardkrav och enligt experter som Berlingske har talat med är det ett egendomligt avtal som i slutändan kan välta hela DR:s ekonomi. Köpenhamns kommun kräver nu DR på flera miljarder danska kronor i ersättning samt att man utan kostnad kan överta DR:s byggnader om 50 år. Ärendet ska tas upp i Københavns Byret under nästa sommar.
För cirka 20 år sedan ingick statliga public service-bolaget DR och Köpenhamns kommun ett avtal kring byggandet av nya tv- och radiohögkvarteret DR Byen, ett avtal som nu ligger till grund för en tvist om miljardbelopp. Köpenhamns kommun krav på DR är omkring tre miljarder danska kronor i ersättning samtidigt som kommunen kan överta public service-bolagets byggnader från och med år 2073, vilket enligt kommunen är vad avtalet innebär. I ett par års tid har parterna diskuterat hur de ska kunna komma fram till en lösning men utan framgång. Därför har Köpenhamns kommun dragit ärendet till domstol och utfallet kan bli mycket kännbart för DR ekonomiskt, spår experter.
Enligt Berlingske, som har granskat konflikten, handlar det om ett avtal som slöts 2003 i samband med att DR behövde pengar för att finansiera bygget av DR Byen. Vid försäljningen av dåvarande Radiohuset och TV-Byen i Köpenhamn blev DR skyldig kommunen 107 miljoner kronor, men istället för att återbetala summan eller skjuta upp betalningen så fick kommunen en köprätt till nya DR Byens mark och byggnader. Köprättsprocenten i avtalet är i sin tur kopplad till den offentliga fastighetsvärderingen och med kraftigt stigande fastighetspriser har det blivit en enorm summa.
Experter inom statsvetenskap och politik som Berlingske talat med menar att det är osedvanligt att en kommunal och statlig aktör försöker lösa en tvist i domstol. Det är också svårt att förstå vad DR kunde vinna på det avtal som då slöts, menar Per Nikolaj Bukh, professor i ekonomistyring vid Aalborg Universitet.
– Detta är verkligen ett spektakulärt ärende som har utgångspunkt i ett avtal som ingen dödlig skulle kunna förstå, säger han.
(News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen