Forskning
Köpenhamn vill få med Skåne i kampen för läkemedelsmyndighet till Danmark


Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) tar det danska stödet till forskningsanläggningen ESS i Lund som exempel när han söker svenskt stöd för att placera den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA till den danska huvudstaden. Malmö kommunstyrelses ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh är mera försiktig i sina uttalanden om EMA och påpekade vid en fastighetskonferens i veckan att även det som är bra för Stockholm är bra för Malmö. Foto: News Øresund – Anna Palmbehag
Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) vill att hela Greater Copenhagen-regionen gemensamt ska försöka få den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA till den danska huvudstaden. Han får stöd från Region Skåne och Helsingborgs stad, medan Malmös Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är mer försiktig i sina uttalanden.
När Storbritannien lämnar EU kommer EMA att behöva flytta till ett annat europeiskt land och kampen om var det ska bli är redan igång. Tidigare har diskussioner förts om en gemensam svensk-dansk kandidatur, men nu har både Danmark och Sverige valt att föra individuella kampanjer.
– I den nya Copenhagen Science City, runt Rigshospitalet, har vi den största koncentrationen av life science-forskning i Skandinavien och vi hoppas kunna knyta till oss ännu mer. Tillsammans med regeringen har vi varit ute med bud på (ev bättre att översätta till anmält vårt intresse för) att få den europeiska läkemedelsmyndigheten till Köpenhamn. Sverige vill ha den till Stockholm, men jag räknar med att vi håller samman i Greater Copenhagen-regionen, sade Frank Jensen i sitt tal vid konferensen Real Estate Øresund i Malmö i veckan.
Som ett incitament påminde han om Danmarks stöd för att forskningsanläggningen ESS skulle placeras i Lund, både politiskt och ekonomiskt.
Frank Jensen lyfte också fram det faktum att Köpenhamn utpekats som världsbäst på att locka till sig internationella talanger, i en undersökning som gjorts av universitetet INSEAD, Human Capital Leadership Institute och The Adecco Group.
– Det är ingen dålig utgångspunkt för att kunna locka till sig en myndighet som den europeiska läkemedelsmyndigheten, sade han.
Tidigare har toppolitiker för såväl Region Skåne som Helsingborg i Sydsvenskan uttalat sitt stöd för den danska kandidaturen, även om de allra helst sett ett dansk-svenskt alternativ. Kommunalrådets ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh, är mer diplomatisk:
– Den balansgång vi har med den nya läkemedelsmyndigheten är att gentemot vår regering visa att om det går bra för oss går det bra för hela Sverige. Men det är också så att går det bra för Stockholm går det bra för oss, sade hon i sitt tal vid Real Estate Øresund-konferensen (News Øresund – Anna Palmehag)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen