Connect with us

Fastighet

Köpenhamn kan få 250 containerbostäder för studenter i höst

Publicerad

den

CPH Village demobostad på Refshaleøen i Köpenhamn. Foto: News Øresund

I mars väntas Folketinget klubba igenom ett lagförslag som tillåter tillfälliga studentbostäder i uppemot tio år på mark som ännu inte är bebyggd. Det har gett CPH Village en rejäl skjuts framåt i planeringen. De vill bygga 2 500 studentbostäder innan år 2020 och redan i höst väntas de 250 första bostäderna på Refshaleøen i Köpenhamn vara på plats. Därefter står Sverige, USA och Tyskland på tur för bolaget. Och bostäderna bygger de av gamla containrar.

Det är lätt att tro att initiativet till de tillfälliga containerbostäderna kommer från en arkitekt när man ser de två demobostäderna på Refshalevej 169G i Köpenhamn. Det råa stålet bryts av med mjukt trä och stora fönsterpartier. Men Frederik Noltenius Busck och hans kollega Michael Plesner som står bakom CPH Village har ingen tidigare erfarenhet inom byggsektorn. Deras idé att använda containrar för att bygga billigare studentbostäder i storstäder grundar sig i ett samhällsengagemang och en vilja att förändra.
– Vi har ingen bakgrund inom bygg. Det tror jag faktiskt har varit vår lycka, att vi har varit så naiva. Vi har inte varit begränsade av för mycket kunskap, säger Frederik Noltenius Busck.
Huvudfokus är hållbarhet och flexibilitet och då passar containrar perfekt, menar de.
– Folk kan förstå att det handlar om hållbarhet, en container har en klar kommunikation och inspirerar. Dessutom kan den flyttas vilket innebär att man kan tänka stad på ett nytt sätt.

| Läs artikeln i pdf här |

De båda uppstartarna träffades när de läste statsvetenskap respektive ekonomi på Köpenhamns universitet. De ville skapa något nytt och förändra, men visste inte hur och började arbeta inom näringslivet på varsitt håll. Men för ungefär tre år sedan slog de slag i saken och startade bolaget CPH Village som fokuserar på bostadsbristen bland unga, urbaniseringens problem och byggsektorns miljömässiga avtryck. Då fick de även ögonen på containrar som de tyckte löste mycket av problematiken.
– Det är inte nytt med containerbostäder i sig, men det som är annorlunda med vårt projekt är att vi så medvetet tar ett område i användning under ett begränsat antal år och sedan är inställda på att flytta. Det handlar dels om att hitta ett sätt att skapa stad trots att den kan och ska flyttas, och dels om att skapa kvalitet. Det ska kännas att du bor i ett hem.

CPH Village plan innehåller 2 500 bostäder innan år 2020 och då finns även Sverige, USA och Tyskland med i tankarna. Redan i september i år väntas de första 250 bostäderna stå klara på Refshaleøen i Köpenhamn. Ett avgörande besked som påverkat planeringen kom i mitten av januari när näringsminister Brian Mikkelsen (K) lade fram ett nytt lagförslag som ska modernisera den danska planlagen. I det första förslaget från i somras var tidsperioden för tillfälliga studentbostäder i så kallade perspektivområder, mark som ännu inte är bebyggd eller planlagd men som kommunen avser ska bebyggas på sikt, tre år. Efter synpunkter från organisationer och andra partier justerades tidsperioden till tio år i det förslag som ministern lade fram i januari.
– Att det ändrades från tre till tio år var avgörande, annars kan detta inte finansieras. Vi räknar med att lagförslaget kommer att gå igenom, politikerna är överens. Det är ingen som förlorar på det här, det är bara vinnare. Det finns en brist på studentbostäder, det offentliga ska inte betala något, de som äger marken får aktiverat sina områden, det skapar arbetsplatser och Danmark får något att visa fram när det gäller nya sätt att tänka stad, säger Frederik Noltenius Busck.

CPH Village demobostad på Refshaleøen i Köpenhamn. Foto: News Øresund

CPH Village är ett tvåmannabolag från början och sedan har det tillkommit två investerare. Men antalet personer som jobbar med projektet och idén är runt 50 stycken, uppskattar Frederik Noltenius Busck. De har tagit in kunskap och synpunkter från många olika håll och jobbar med samarbetspartners för själva byggprocessen, men även med markägarna i planeringen av området. Nu har även de danska pensionsbolagen börjat visa intresse för att investera i projekten så finansieringen är snart inget problem, menar Frederik Noltenius Busck. De totalt 2 000 bostäderna som de planerar i Köpenhamn kan därmed gå snabbare än förväntat, tror han. CPH Village roll när husen väl är uppförda blir att sköta driften och i deras planering läggs stor vikt vid gemenskap. Varje område ska ha ett gemenskapshus, en värd som planerar olika evenemang på området och de boende ska få erbjudande om service som bland annat livsmedel som levereras direkt hem. Dessutom är det viktigt att hyran är billig, menar de, och då behövs det tio år på en plats för att få ihop den ekonomiska kalkylen innan bostäderna flyttas till nästa område. Men själva bostäderna är byggda för att hålla mycket längre än så.
– Själva konstruktionen är stål, det är som en bro. Den kan hålla hundratals år. Vi har inte sparat på kvaliteten, vi vill hellre reparera när något går sönder än att köpa nytt, säger han.
Containrarna köper de av Mærsk, ombyggnaden sker på fabriker i Danmark och arkitekturen och designen är dansk vilket är ett medvetet val. Containrarna ställs på en 40 centimeter hög upphöjning dels för att slippa gräva i marken som i vissa fall är gammal industrimark som kan vara förorenad och dels för att rymma ledningar och rör. Demobostäderna i Köpenhamn ligger precis vid vattnet och det går i princip att hoppa i direkt från uteplatsen för att bada. Men läget är inte avgörande för en sådan här typ av studentby, tror CPH Village.
– Vi menar inte att de nödvändigtvis måste ligga precis vid centrum. Det här är ju ett löjligt bra läge. Vi vill gärna att studentbyn är en attraktion i sig själv. Om det tar 10 minuter med buss är det inget problem om det är ett bra ställe att bo.

Även om hjulen snurrar snabbt för CPH Village just nu har det har inte varit en spikrak väg.
– Det här är en klassisk historia om ett uppstartsföretag med två unga personer som inte har några pengar, äter rågbröd, bor på kompisars soffor och aldrig köper några nya kläder för att få råd.
Det tog nästan två år innan det lossnade med samarbeten och finansiering och ännu finns det utmaningar kvar att övervinna. Framförallt handlar det om tid.
– Det är en kamp mot tiden just nu. Vi behöver bygglov i maj för att kunna genomföra vår planering. Normalt tar ett bygglov uppemot sex månader och lagförslaget väntas klubbas igenom i mars. Som tur är har vi politiker och tjänstemän i kommunen som vill det här och som tittar på vissa delar i planeringen redan nu så att de har kunskap när den konkreta ansökan kommer. Sen kan det ju hända något som vi inte har kontroll över som påverkar planeringen, något tekniskt kring byggandet. Att tidsplanen inte håller eller att det blir dyrare.

Frederik Noltenius Busck hoppas att de snart kan anställa en direktör som kan driva bolaget. De är två uppstartare med självinsikt, säger han och skrattar. Nästa vecka kommer den svenske statssekreteraren Alf Karlsson från Näringsdepartementet på besök och enligt Frederik Nolentius Busck har det varit till stor hjälp när de lobbade för en lagändring att kunna visa att lagen redan fanns i Sverige. Nästa steg för CPH Village är att ta studentkonceptet utanför Danmark, men tankar finns även om att utgå från andra grupper i samhället.
– En del är att ta det vidare från Danmark, en annan del är att försöka se på andra grupper än studenter. Hur man kan utveckla staden flexibelt för andra grupper och ordna bra bostäder till människor som inte har så mycket pengar. Det är spännande.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Frederik Noltenius Busck, partner och medgrundare CPH Village. Foto: News Øresund

Fakta Frederik Noltenius Busck
Aktuell: delägare och medgrundare av CPH Village
Tidigare: har bland annat arbetat som hållbarhetskonsult på Cowi, konsult med ansvar för uppstart av NGO:en Somali Fair Fishing samt utvecklat Sticks’n’Sushis hållbarhetsprogram

Fakta CPH Village
Ett bolag startat av Frederik Nolentius Busck och Michael Plesner som arbetar för att etablera tillfälliga och flyttbara studentbostäder tillverkade av gamla containrar på ännu obebyggd mark i storstäder. I hyran ska det ingå tillgång till gemenskapshus, aktiviteter och service. Enligt bolagets planering ska det första området stå färdigt i höst i Köpenhamn med 250 bostäder och långsiktigt är målet att uppföra 2 500 bostäder i Danmark, Sverige, USA och Tyskland innan år 2020. Bolaget arbetar tillsammans med projektpartner såsom arkitekter, ingenjörer och markägare för förverkligandet.

Fakta Fler containerprojekt i Köpenhamn
I Köpenhamns finns just nu även ett annat containerbostadsprojekt i form av flytande studentbostäder. Det är uppstartaren Kim Loudrup som tillsammans med arkitektbyrån Bjarke Ingels som har placerat nio containrar på en 220 kvadratmeter flytande betongplatta i Köpenhamns hamn. Projektet kallar de Urban Rigger. I Nordhavnen finns sedan 2015 arkitektbyrån Arcgencys kontor som består av tio gamla skeppscontainrar. Nyligen lanserade hemlösprojektet Vendepunktet ett förslag om att bygga 24 bostäder för hemlösa på Jagtvej 69 som tidigare huserat det gamla ungdomshuset som revs för snart tio år sedan. I projektet finns även tankar om bland annat café, köksträdgårdar och verkstäder.

Frederik Noltenius Buscks tre favoritplatser i Öresundsregionen

Refshaleøen, Köpenhamn. Foto: News Øresund

1. Refshaleøen, Köpenhamn.
Gammal industri som är möjlig ram för vilda utbredningar. Här finns möjligheter till kreativt utforskande av nya livs- och affärsmöjligheter.”

 

Öresund. Foto: News Øresund

 

 

2. Øresund.
För segling i min familjs gamla båt. På havet är naturen i mina ögon allra mest majestätisk. Havet mellan Danmark och Sverige bjuder på utmärkt segling och massa möjligheter för skydd och upptäckter i små, trevliga hamnar.”

 

Skog, Sjælland. Foto: News Øresund

 

3. Bokskogen, Humlebæk.
“Bokskogarna som Karen Blixen beskrev så fint i “Sju romantiska berättelser” tycker jag är särskilt vackra i hennes kuperade Nordsjælland. Skogen är lika förtrollande varje vår och promenaderna i området ett härligt avbrott från stadens puls i Köpenhamn.”

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Norden17 september, 2024

Nordiskt AI-center ska lyfta regionens AI-kapacitet och konkurrenskraft

Under hösten ska organisationen AI Sweden, tillsammans med AI Finland och IKT-Norge, leda arbetet med att utforma ett förslag till ett nordiskt AI-center...

Hållbarhet17 september, 2024

Skellefteå Kraft inleder ny satsning på hållbart flygbränsle

Skellefteå Kraft har inlett ett samarbete med SkyNRG med ambitionen att bygga en fabrik för storskalig produktion av det hållbara...

Danmark17 september, 2024

Tyskland inför gränskontroller mot Danmark

Måndagen den 16 september införde Tyskland tillfälliga gränskontroller mot Danmark. Anledningen, enligt den tyska inrikesministeriet, är att det finns ett...

Danmark15 september, 2024

VisitDenmark skapar nationell dataplattform för besöksnäringen

Under namnet VisitData har den nationella danska turistorganisationen VisitDenmark skapat en gemensam dataplattform för den danska besöksnäringen. Samtliga 19 danska...

Norden14 september, 2024

Nordiska rådet genomför undersökning av hur bankkonton och betalningstjänster fungerar över gränserna

Hur fungerar det för gränspendlare att få lönen överförd mellan banker i två länder och hur fungerar mobila betallösningar mellan...

Samhälle14 september, 2024

Ny bok hjälper svensktalande att klara det danska språket

Lone Koldtoft är en eldsjäl när det gäller att hjälpa svenskar att klara språket i Danmark. Hon är adjunkt i...

Fastighet12 september, 2024

Priserna på ägarlägenheter i Köpenhamn har stigit med 653 procent sedan 1992 – nu har villapriserna i huvudstaden återhämtat sig från boprisfallet under 2022

På 32 år har priserna på ägarlägenheter (ejerlejligheder) i Danmark ökat med 507 procent. I Köpenhamn har prisökningen varit ännu...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.