23 juli 2018 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

2A xx

Published on mars 28th, 2018 | by Johan Wessman

0

Konflikten på danska arbetsmarknaden skjuts fram i två veckor

2018-03-28:

De varslade stridsåtgärderna i samband med avtalsförhandlingarna för de offentliganställda i Danmark – strejk från 4 april och lockout från 10 april – måste nu flyttas fram två veckor efter beslut från forligsmanden Mette Christensen. Enligt Danmarks Radio berör avtalsförhandlingarna totalt 745 000 offentligt anställda i stat, regioner och kommuner. Foto: News Øresund

Den hotande konflikten på danska arbetsmarknaden skjuts fram två veckor. Det beslutade forligsmanden Mette Christensen sent på onsdagskvällen efter att parterna närmat sig sedan staten öppnat upp diskussionen om de ekonomiska ramarna i förhandlingarna. På lördag fortsätter förhandlingarna och då för de kommunanställda.

Under onsdagen fortsatte förhandlingarna om de statsanställdas avtal hos Forligsinstitutionen, en motsvarighet till svenska Medlingsinstitutet, utan att parterna kom till något resultat. Statliga ministern för offentlig innovation och chefsförhandlaren Sophie Løhde (V) berättar för Danmarks Radio att parterna har närmat sig efter att staten gett med sig när det gäller de ekonomiska ramarna.
– Nu ska vi använda tiden konstruktivt till att närma oss varandra. Jag har haft en utsträckt hand idag. Vi har kommit en bit på väg, men vi är inte i mål ännu, säger Sophie Lødhe enligt Danmarks Radio.

Fackföreningen FOA:s ordförande Dennis Kristensen skriver på Twitter att han tycker forligsmandens beslut är klokt.

Sent på onsdagskvällen beslutade forligsmanden Mette Christensen att de varslade stridsåtgärderna, strejk från 4 april och lockout från 10 april, skjuts fram i två veckor för att ge tid för fortsatta förhandlingar. I Danmark är såväl skärtorsdagen som långfredagen helgdagar. På lördagen fortsätter samtalen och då för de kommunanställda. Forligsmanden har möjlighet att skjuta fram en konflikt två gånger två veckor om det anses finnas förutsättningar att nå en överenskommelse. (News Øresund)

Läs mer om konflikten på Øresundsinstituttets faktasida

 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑