Näringsliv
Kockums förlorar underhållet av ubåtar

Försvarets materielverk, FMV, stoppar underhållet av ubåtar och korvetter på Kockumsvarvet i Malmö. Beslutet beror enligt Försvarsmakten på en osäkerhet kring varvets framtida ägare.

Det svenska försvarets ubåtar har inte kunnat få årlig service på Kockumsvarvet i Malmö på grund av en konflikt mellan den tyska industrikoncernen Thyssen Krupp och Försvarets materielverk. Foto: Kockums AB
Sveriges fyra ubåtar och fem Visbykorvetter har sedan i våras inte kunnat få årliga översynsåtgärder utförda på skeppsvarvet Kockums i Malmö. Det framgår av ett internt mail från FMV som Ny Teknik har kommit över.
Kockums i Malmö ägs idag av den tyska industrikoncernen Thyssen Krupp och varvet producerar ubåtar och krigsskepp under namnet Thyssen Krupp Marine Systems. Enligt uppgifter i svenska medier har Thyssen Krupp hindrat Kockums från att sälja ubåtar på export till Singapore för att istället gynna företagets andra varv, tyska HDW. Det ställer till problem för den svenska marinen, som vill behålla kompetensen att bygga ubåtar i Sverige. Konflikten hårdnade under våren då FMV gav Saab i uppdrag att utreda en ny, framtida undervattensstrategi. Kort därefter började Saab rekrytera nyckelpersoner från Kockums och en tid senare meddelade den svenska försvarskoncernen att de förhandlar om att köpa loss Kockums från de tyska ägarna. Konflikten fick stor uppmärksamhet i media när FMV sände beväpnad personal för att hämta hem utvecklingsmaterial till den tysta motortekniken Stirling som finns i ubåtarna från Kockums men som ägs av svenska staten.
– Orsaken till att man stoppat underhållet är så vitt jag vet att framtiden är oklar kring vad som händer med Kockums. Om Saab eller någon annan tar över… eller vad som händer med bolaget. Vi väntar på att få besked så fort som möjligt, säger Thomas Brehmer, ställföreträdande chef på FMV:s avdelning för marin driftsstyrning till Ny Teknik.
Medan de svenska och tyska industrikoncernerna förhandlar om en försäljning är ubåtar och fartyg avskurna från det mesta underhållsarbete. Konsekvenserna kan enligt Ny Teknik bli, att fartygen inte kan vara i drift.
– I värsta fall kan resultatet bli att fartygen inte kan lämna kajen, säger Thomas Brehmer. (News Øresund)
Läs mer: Svensk-tysk ubåtskonflikt tvingar fram försäljning av Kockums
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen