Connect with us

Fastighet

KLP Ejendomme inviger nya kontorshuset Hubnordic och ger hyresgästerna tillgång till flera fastigheter i Köpenhamn

Publicerad

den

Søren Risager-Hansen, vd KLP Ejendomme, vid spadtaget till Hubnordic 2018. Foto:

Med storsatsningen Hubnordic i Ørestad tillför KLP Ejendomme 50 000 nya kvadratmeter kontor till Köpenhamnsmarknaden i höst. Service och flexibilitet är i fokus och bolaget samlar nu flera fastigheter i Köpenhamn under ett paraply som hyresgästerna kan nyttja. Det norskägda bolaget var tidig investerare i Ørestad där Hubnordic blir den tredje fastigheten, alla grannar med köpcentret Field’s.

Den 1 september i år slog norskägda KLP Ejendomme upp portarna till det nybyggda kontorshuset Hubnordic i Ørestad.
– Vi skulle egentligen ha haft invigningen före sommaren, men har skjutit upp det på grund av corona. Vi vill gärna markera öppningen genom att samla folk. Det är det som projektet i sin grundform handlar om, en levande och aktiv marknadsform, säger Søren Risager-Hansen, vd på KLP Ejendomme.

Bolaget var tidigt på plats i utbyggnadsområdet Ørestad som ligger nära Köpenhamns flygplats och Öresundsbron. Marken till Hubnordic har KLP ägt länge och dessutom har de utvecklat två andra kontorsfastigheter i samma kvarter.
– Hubnordic är en vidareutveckling av våra exis- terande fastigheter i området. Sammantaget ger det mer än 120 000 kvadratmeter inom en radie av 200 meter som vi marknadsför under ett paraply så att vi inte konkurrerar med oss själva. Eftersom vi fyller så mycket i den lokala miljön tar vi på oss uppgiften som samhällsansvarig investerare. Med nya butiker, restauranger och serviceupplevelser ger det något även för dem som bor i området eller på hotellen, för dem som går på Royal Arena, Field’s eller på bio, säger Søren Risager-Hansen.

Paraplytänket ska ge hyresgästerna ett större utbud och möjligheter att röra sig runt i byen.
– För våra hyresgäster har vi valt att samla våra fastigheter i Nordhavnen, city och Ørestad under ett paraply av kontorsutbud som en Hubnordic-gäst kan få tillgång till. Så oavsett om man primärt har sitt kontor i Ørestad, så kan man äta lunch i city och ha möte i Nordhavn.

Nybyggda Hubnordic i Ørestad. Foto: News Øresund

Søren Risager-Hansen tror att utvecklingen går i den riktningen och har fått många förfrågningar från andra pensionsbolag som är intresserade av konceptet. – Det finns något koncept som liknar det på marknaden, men vårt är mer helstöpt och varierat. Det kommer vi att använda när vi marknadsför det – the most ambitious workspace in Scandinavia. Vi gör entréplan till en marknadsplats för människor, en kundupplevelse.

Service kopplat till kontorsarbetsplatser är en global trend, menar Søren Risager-Hansen.
– Trender i London och andra större städer pekar i riktningen mot att kontor ska suppleras med värde- skapande element för kunden. Det ska finnas bekvämlighet på arbetet, att kontoret löser fler uppgifter än de rent arbetsfunktionella, så att man kan vara ledig sen. Arbetet kan kompletteras med att träna, handla, gå till frisören och kemtvätta och när hyresgästen sen kommer hem är de uppgifterna fixade.

Han skulle gärna se mer beslutskraft hos hyresgästerna för att förändra sin arbetsplats och kontor.

– För tillfället är efterfrågan inte lika hög som vi hade hoppats på när vi beslutade att bygga projektet spekulativt för ett antal år sedan. Det beror både på corona, men också på att marknaden, i alla fall i Köpenhamn, påverkas av globala trender. Trender som tar avstamp i globala sätt att arbeta, hyresgäster som är en del av internationella och globalt förankra företag. Utmaningen är att företagen hela tiden ändrar sin verksamhet, marknad och affärsmodell. Jag upplever att Köpenhamn har en god konkurrenssituation internationellt, men att det finns en viss beslutströghet bland företag. Den fanns även innan corona, och har förstärkts under pandemin. Trögheten knyts till att företagen ska hitta nya sätt att jobba på, de upplever konkurrens om arbetskraft, de ska effektivisera sina utvecklings- och samarbetsprocesser och även värdera vilka uppgifter de ska lösa själva och vad de ska outsourca. Stora företag har alltid varit i förändring och skär in i sin core business och re-definierar sig själva. Generellt upplever han dock en stabil efterfrågan och tror på en ketchupeffekt efter corona.

– Den globala trenden att flera storföretag rätt offensivt säger att medarbetarna inte behöver komma tillbaka utan kan jobba hemifrån ger mening i metropoler som London där det är dyrt att bo och medarbetarna pendlar långt varje dag, det sparar väsentlig tid. Vi tror att arbetet till stor del går tillbaka till kontoret igen, men de ska kunna något annat. Kontoren ska vara mötesplatser som ger ramar för utveckling och innovation. Man kan vara mer effektiv på arbetet med fler skärmar, bättre bord och genom att kunna prata med kollegorna, det tror jag många kommer att upptäcka, säger Søren Risager-Hansen.

KLP Ejendomme fastigheter på Arne Jacobsens Allé 13 och 15-17 i Ørestad. Foto: News Øresund

Bolaget äger mark i bland annat Sydhavnen där de kan bygga mer, men söker mer ny mark som ligger stadsnära och med tillgång till offentlig transport. Bolaget märker att konkurrensen har ökat om objekten.
– På KLP Ejendomme har vi märkt en ökad konkurrens på investerarsidan på Köpenhamnsmarknaden. Det har funnits utländska investerare på marknaden tidigare också, men det har tillkommit många duktiga och stora, starka investerare både de som är mer opportunistiska och de som har mer långsiktiga planer. Vi kan också se fler svenska fastighetsföretag, inte minst med transaktionen där kontorshuset Neroport såldes till Genesta i våras. Den typen av kapital som kommer in och törs ta risker är intressant. Det är positiva tecken, men det har självklart också gjort att priserna är dyrare. Kanske till och med dyrare än vad marknaden egentligen har täckning för.

KLP Ejendomme är norskägt pensionsbolag som finns i Norge, Sverige och Danmark. Bolaget investerar långsiktigt och sköter förvaltningen själva, det gör att det främst är Köpenhamnsområdet som är intressant, menar Søren Risager-Hansen.
– Vi har en lokal organisation, skulle vi sprida oss ut i flera marknader skulle vi behöva jobba med affärsmodellen. En del institutionella investerare har outsourcat förvaltningen så att driften är utlagd hos Newsec, Deas eller liknande. För oss är det viktigt att ha en löpande interaktion med fastigheterna, underhållsplan och se på företagen och dialog med hyresgäster.

Framöver tror Søren Risager-Hansen på ett ökat hållbarhetsfokus och på en flexiblare kontorsmarknad.
– Det finns inget tvivel om att hållbarhet får en annan betydelse framöver än tidigare. Tidigare har det varit något som aktörerna har tagit på sig som en tröja, en utvändig sak. Men i framtiden kommer det vara något som man tar på sig som ett ansvar, för att bidra till ansvariga investeringar och utveckling. Hållbarhet får en ny betydelse också för att de generationer som ska in i det som vi bygger nu kommer ha andra krav och förväntningar på hållbarhet – det är något vi lever, inte något vi pratar om, säger han och fortsätter:
– Plug and play, bekvämlighet och hög flexibilitet är saker som är svåra att manövrera i ett gammalt investeringstänk. 20-årskontrakt – never going to happen again. Man behöver förändra sin produkt utifrån marknaden, även villkoren, säger han.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Intervjun är gjord i förbindelse med analysen: Kontorsmarknaden i Öresund – byggprojekt och efterfrågan som publicerades av Øresundsinstituttet i september 2021.

 

KLP Ejendomme
Dotterbolag till norska pensionsbolaget KLP Eiendom som äger fastigheter i Norge, Sverige och Danmark. KLP Ejendomme äger åtta kontorsfastigheter och två hotell i Köpenhamn. Hubnordic är namnet på bolagets koncept med kontor och service där den nybyggda fastigheten är HUB one och de två tidigare fastigheterna på Arne Jacobsens Allé också ingår.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad17 maj, 2024

Inkomstgränsen höjs för när Öresundspendlarnas skatt ska skickas tillbaka

Även offentliganställdas skattepengar ska skickas tillbaka till hemlandet när det nya Öresundsavtalet träder i kraft. Det innebär mer pengar från...

Danmark17 maj, 2024

Kommundirektörer från Stockholm besökte Köpenhamn och bygget av Fehmarn Bält-tunneln

Köpenhamns arbete med gängkriminalitet, planeringen av den konstgjorda halvön Lynetteholm i hamninloppet till den danska huvudstaden, kommunernas samarbete med de...

Samhälle16 maj, 2024

Flygtrafiken från Köpenhamn ökade med över tio procent under april – på Arlanda ökade passagerarantalet med fem procent

I april använde 2,4 miljoner passagerare Köpenhamns flygplats Kastrup. Det motsvarar en ökning på över tio procent jämfört med samma...

Forskning17 maj, 2024

Stockholms nya life science-center invigdes i samband med det danska kungabesöket i Stockholm

I förra veckan invigdes Stockholms nya life science-center Forskaren med dansk-svensk kunglig glans rapporterar fastighetsägaren Vectura. Det skedde i samband...

Danmark17 maj, 2024

Michael Bremerskov Jensen generalsekreterare för nybildade Dansk-Svenska Handelskammaren

Michael Bremerskov Jensen har utnämnts till generalsekreterare för Dansk-Svenska Handelskammaren som bildades av Dansk Erhverv och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren...

Arbetsmarknad16 maj, 2024

Positiva reaktioner från regionens organisationer på det nya Öresundsavtalet

Reaktionerna på att det nåtts en ny överenskommelse om ett nytt Öresundsavtal lät inte vänta på sig. Knappt hade den...

Forskning16 maj, 2024

Lundaprofessor ny rektor vid Malmö universitet

Mia Rönnmar blir Malmö universitets nya rektor. Det meddelade regeringen under torsdagen. Hon kommer att tillträda tjänsten den 1 augusti...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.