Forskning
ESS: klart med miljöprövning och medfinansiering från Italien
Neutronforskningsanläggningen ESS i Lund med datacenter i Köpenhamn får 999 miljoner kronor i italiensk medfinansiering. Därmed är 84 procent av byggkostnaden på plats. I veckan gav Mark- och miljödomstolen klartecken för ESS och nu diskuteras ESS styrelse datum för byggstart.
Finansieringen börjar falla på plats för det europeiska supermikroskopet European Spallation Source, ESS, i Lund. Utbildningsdepartementet meddelade under onsdagen att Italien går in med sex procent av den totala byggkostnaden. Sammantaget är nu 84 procent av finansieringen på plats.
ESS betalas primärt av den danska och svenska staten som tillsammans bidrar med 47,5 procent av utgifterna. Med det italienska avtalet har 10 av de 17 deltagande länderna ingått avtal om hur stort belopp de bidrar med och hur mycket som ges i kontanter och i form av instrument och utrustning. ESS-bygget i Lund skall påbörjas i sommar. Senare ska det byggas ett större datacenter på Köpenhamns universitet med it-system som ska behandla de stora mängder tal som produceras på anläggningen i Lund.
Utbildningsdepartementet upplyser om att de är i slutförhandling om att skaffa de sista 16 procent av finansieringen till den 1,84 miljarder euro dyra anläggningen. (News Øresund)
Fakta: Italien medfinansierar materialforskning i Lund och Köpenhamn
Att bygga neutronforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund med datacenter i Köpenhamn beräknas kosta de europeiska skattebetalarna 1,84 miljarder euro. Sverige har lovat betala 35 procent och Danmark 12,5 procent av den kostnaden.
Hittills har tio av de 17 värd- och partnerländerna – Sverige, Danmark, Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien, Polen, Ungern, Schweiz och Norge – utlovat pengar och bygghjälp. I dagsläget är 84 procent av den totala byggkostnaden finansierad.
De 17 partnerländerna bakom ESS: Sverige (värdland), Danmark (värdland) , Estland, Frankrike, Island, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Spanien, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern
Hittills utlovad finansiering:
Sverige: 35 procent
Danmark: 12,5 procent
Storbritannien: 10 procent
Frankrike: 8 procent
Italien: 6 procent
Spanien: 5 procent
Norge: 2,5 procent
Polen, Schweiz och Ungern: drygt 5 procent av byggkostnaderna (tillsammans)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen