Arbetsmarknad
Nordiskt jobbprojekt har hjälpt 350 unga – men svårt att få arbetslösa akademiker att lämna Köpenhamn
Efterfrågan på arbetskraft är störst i Norge, svenskarna är mest mobila medan det kan vara svårt att flytta unga arbetslösa från Köpenhamn. Det är några av erfarenheterna från Interreg-projektet Nordisk Jobbstart+ som hittills har resulterat i att 350 personer fått jobb över de nordiska gränserna. Det uppger projektledaren Morten Fabricius Meyer. Målet är att öka rörligheten på arbetsmarknaden mellan Sverige, Danmark och Norge.
Det finns stora skillnader i struktur såväl som i kultur på arbetsmarknaden i de nordiska länderna påpekar Morten Fabricius Meyer, projektledare för Interreg-projektet Nordisk Jobstart + som har haft 800 deltagare under projektets 1,5-åriga levnadstid. I Danmark är arbetslösheten bland nyutbildade akademiker mycket hög, särskilt för de med humanistisk och samhällsvetenskaplig utbildning i Köpenhamn, medan det i Oslo finns en akademikerarbetslöshet på under en procent. Även i Sverige är det svårt att hitta arbetslösa unga akademiker.
– De jobbar oftast med vad som helst för att inte få ett hål i CV:et, säger Morten Fabricius Meyer till News Øresund.
Däremot anser han att de danska unga akademikerna i Köpenhamn är mer kräsna när det gäller ett jobb utanför huvudstaden.
– För många unga i huvudstaden finns det en bild av att Köpenhamn är världens navel och det enda stället man kan jobba. Därför kan det vara svårt att få Köpenhamnarna att flytta eller börja pendla till ett jobb i Sverige. Det finns en större välvillighet ibland de arbetslösa unga i Jylland, säger Morten Fabricius Meyer till News Øresund.
Projektet, som får stöd av Interreg-programmet Öresund-Kattegatt-Skagerrak, har hittills hjälpt 350 personer till ett jobb. Den största delen är personer från Sverige som fått jobb i Danmark eller personer från Danmark som fått jobb i Norge.
Fokus för projektet Nordisk Jobstart + är på arbetslösa unga under 30 år med eftergymnasial utbildning. Idén är att hjälpa ungdomarna till ett jobb i andra delar av Norden genom att matcha dem med arbetsgivare och dessutom lotsa dem till rätt myndigheter, hjälpa dem med det praktiska kring flytten som till exempel att skaffa en bostad, tolka skatteregler och skaffa personnummer. Projektet samarbetar med rekryteringsbyråer, företag, a-kassor och arbetsförmedlingar för att hitta jobb till de unga. (News Øresund – Thea Wiborg)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen