Connect with us

Samhälle

Interreg-projekt kan få 60 procents medfinansiering från EU framöver

Publicerad

den

Eskil Mårtensson är utvecklingsstrateg på Region Skåne och projektledare för programskrivningsarbetet för Interreg ÖKS 2021-2027. Foto: News Øresund

Den kommande programperioden för Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak (ÖKS) kommer att ha en budget på runt 125 miljoner euro från EU. Det är ungefär lika mycket som föregående period. I programförslaget, som lämnades från de elva regionerna i programgeografin till nationell nivå i de berörda länderna under fredagen, föreslås det bland annat att medfinansieringen från EU ska vara 60 procent istället för 50 procent som i det nuvarande programmet.

I fredags lämnades förslaget till programmet för Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerak (ÖKS) 2021-2027 in till näringsdepartementet i Sverige, Erhvervsstyrelsen i Danmark oh Moderniseringsdepartemnetet i Norge. De elva regionerna i programgeografin har arbetat med att ta fram ett programförslag. I processen har även Förvaltande myndighet (Tillväxtverket), EU-kommissionen och tjänstemän från nationell nivå varit inblandade och förslaget har dessutom varit på remiss. Nu lämnas det alltså till nationell nivå för beslut innan det ska godkännas av EU-kommissionen.

– Det väntas att den nationella nivån ska kunna godkänna programförslaget i slutet på september. Sedan ska det till EU-kommissionen. Förväntningen är att det nya programmet kan påbörja att ta emot ansökningar någon gång mellan mars och juni 2022, säger Eskil Mårtensson, utvecklingsstrateg på Region Skåne och projektledare för programskrivningsarbetet, till News Øresund.

Interreg ÖKS stödjer gränsregionala projekt och i det nuvarande programmet har medfinansieringen från EU varit 50 procent. I det nya förslaget ville politikerna att det skulle vara 60 procents finansiering från EU. Det måste dock EU Kommissionen godkänna.

Mer fokus på grön omställning

Det nya programmet kommer på samma sätt som det nuvarande att ha fyra områden, men det blir mer fokus på grön omställning. Dessutom ser det, enligt Eskil Mårtensson, ut att bli det enda Interreg-programmet i norra Europa med ett uttalat transporttema.

De fyra områden i det nya programmet är:

  1. Innovativ region för en smart och hållbar ekonomisk omställning.
  2. Hållbar, cirkulär och klimatsmart region
  3. Sammanhängande region med hållbar mobilitet
  4. Gränslös arbetsmarknadsregion

– Programmet har en starkare miljöprofil än tidigare. Inom de fyra områden finns till exempel målsättningar om förnybar energi, hållbar transport, klimatanpassning och cirkulär ekonomi, säger Eskil Mårtensson.

Den fjärde punkten kring arbetsmarknadsintegration tror även Eskil Mårtensson kan bli mycket relevant för projekt framöver.

– Insatser för att främja den gränsregionala arbetsmarknaden tror vi också kan spela en viktig funktion. Det finns ett behov av att kickstarta efter coronakrisen. Det kommer vara möjligt att starta projekt till exempel om gränshinder och gränsregional statistik.

125 miljoner euro till gränsregionala projekt

I det nuvarande programmet har 127 miljoner euro delats ut till drygt 80 tvärregionala projekt. Budgeten för nästa programperiod kommer sannolikt att hamna på runt 125 miljoner euro, enligt Eskil Mårtensson. Norge kommer även fortsatt att bidra med runt 10 miljoner euro till programmet.
– Programmet tar tag i de stora utmaningar vi ser framför oss i Greater Copenhagen och ÖKS-området, och det finns mycket pengar från EU till viktiga insatser. Så nu är dags för oss alla att börja utveckla projektidéer, säger Eskil Mårtensson.

(News Øresund  – Thea Wiborg)

 

Fakta: Interreg Öresund-Kattegat-Skagerak (ÖKS) 

Interreg är ett EU-program som stödjer territorialt samarbete. Tvärregionala projekt kan enligt nuvarande regler ansöka om 50 procents finansiering från programmet. Under 2014-2020 har de fyra insatsområden för Interreg ÖKS varit: innovation, grön ekonomi, transport och sysselsättning, och det har funnits 127,5 miljoner euro från EU och 10 miljoner euro i norska medel att söka i programmet.

Programgeografin för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerak täcker regionerna: Region Skåne, Halland och Västra Götaland i Sverige, Region Hovedstaden, Midtjylland, Nordjylland och Själland i Danmark samt fylkeskommunerna Agder, Oslo, Vestfold och Telemark samt Viken i Norge.

Källa: Interreg Öresund-Kattegat-Skagerak

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Life Science19 oktober, 2021

IT-företaget TECHNIA konsoliderar i Ideon Science Park i Lund: Närvaro till forskningsparkmiljön ger en bättre förståelse för life science-branschens behov

Tre frågor till Henrik Limborg, som under det senaste året har arbetat med att konsolidera IT-konsultföretaget TECHNIAs aktiviteter i Ideon...

Samhälle19 oktober, 2021

Danmark förlänger tillfälliga gränskontrollen mot Sverige och Tyskland till den 11 maj 2022

Hotet från militanta islamister och organiserad kriminalitet gör att Danmark förlänger den tillfälliga gränskontrollen mot Sverige och Tyskland med sex...

Arbetsmarknad15 oktober, 2021

Rekordstor arbetskraftsbrist i Danmark och historiskt låg arbetslöshet

Efter återöppningen av samhället i Danmark har det funnits ett stort behov av arbetskraft och flera branshcer upplever brist. Danmarks...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Arbetslösheten i Sverige sjunker – arbetskraftsbristen allt tydligare

I slutet av september hade den svenska arbetslösheten sjunkit till 7,5 procent från 9,0 procent samma månad ifjol. I Skåne...

Veckobrev18 oktober, 2021

News Øresunds veckobrev v. 41

Klicka här för att läsa det svenska veckobrevet v. 41 Klicka här för att läsa det danska veckobrevet v. 41...

Arbetsmarknad15 oktober, 2021

Malmös kommunalråd: Återstarten efter pandemin ger kraft till mer Öresundssamarbete

Gränshinder måste lösas och många parter sluta upp för att skapa större möjligheter att arbeta över Öresund. Det var Sedat...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Köpenhamns arbetsmarknadsborgmästare ber danska transportministern om fler Öresundståg

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), borgmästare för arbetsmarknad i Köpenhamn, har skickat ett brev till danska transportministern Benny Engelbrecht (S) där hon...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.