Näringsliv
Internationella investeringar under covid-19: ”Vi har inte kunnat ha samma dialog med nya företag”
Tre frågor till Asbjørn Overgaard Christiansen, ny vd för Copenhagen Capacity, som ser möjligheter i digitala lösningar för matchmaking mellan företag och talanger samt ljusglimtar i att huvudområdena life science, tech och gröna lösningar klarat krisen relativt bra. Samtidigt finns en minskad efterfrågan på investeringssidan som han tror kommer att märkas framöver eftersom det kan vara en process som tar flera år innan företag väl beslutar sig för att etablera sig i regionen.
Hur har ni märkt av coronapandemin – får ni lika många internationella förfrågningar om investeringar som tidigare eller har intresset för regionen förändrats?
– Vi upplever generellt en fallande efterfrågan och det råder inget tvivel om att vi kommer att märka det på antalet investeringar i Köpenhamn. För utländska företag är det vår erfarenhet att det är en process som tar mellan 1–5 år för etablering, så många av de företag vi nu ser etablerar sig är objekt som har startat för länge sen. Nu saknar vi att nya förfrågningarna kommer in. Vår pipeline har dränerats och vi har inte kunnat ha samma dialog med nya företag, men har fokuserat på att arbeta med de företag som är redan finns här och konsolidera och utvidga dem. Det är en större insats att fasthålla och etablera nya relationer när man inte kan resa.
– Delar av vårt arbete är inte lika efterfrågestyrt. Vi är proaktivt ute och talar med intresserade bolag på konferenser och evenemang i världen, men det har vi inte kunnat göra nu på grund av att reseaktiviteter inte har varit möjligt. Däremot har vi deltagit i online-arrangemang. Vi har satt igång ett stort covid-paket för företag och översatt det till engelska. Det gjorde vi ganska snabbt och tog även fatt i företagen för dialog och kontakt. Det vi upplever just nu, med pandemi och kris, är en konsolideringsvåg var ska man som företag ska finnas i världen. Det kräver mer arbete när man ska i dialog med enskilda företag om deras planer att finnas och stanna här. Så upplever vi också en större konkurrens, det är inte så många som lägger internationella investeringsplaner nu och de som gör det är konkurrensen hårdare om.
Har ni initierat några nya satsningar när möjligheterna att arrangera mässor och besök har minskat?
– Vi har själva hållit en del virtuella events, bland annat det största hackathon någonsin i dansk historia. Det var i april och ledde faktiskt till att ett företag etablerade sig i Danmark. Vi deltar som talare på många events och vår talangdel arbetar med att attrahera utländska talanger via virtuell matchmaking. Vi har alltid sådana kampanjer digitala, medan vi har haft matchmaking fysiskt. Där har vi nu också gått över till virtuella möten för utländska studenter som är i regionen för att matcha dem för studierelevanta jobb så att de enklare ska kunna stanna här, men också för utländska specialister. Det finns många företag som fortsatt saknar talanger, trots pandemin, bland annat inom datavetenskap.
Vad är regionens främsta styrkor som ni kan lyfta fram i marknadsföringen i det läge som är just nu?
– Vi satsar egentligen på tre huvudområden: life science, tech generellt och så hela vårt gröna område med clean tech och sustainable urban solutions. Det har varit intressant att se att de inte är bland de hårdast drabbade under pandemin. Det ser vi som en stor styrka. I Danmark har vi även haft ett starkt privat-offentligt samarbete under coronakrisen om beredskap och vi har sett privata företag som jobbat nära regionala aktörer. Det täta samarbetet och vår samhällsmodell, att man har stöttat företagen att komma igenom krisen, är väsentligt. I många andra länder har man stått mer ensam som företagare. Det täta samarbetet berättar vi också om.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen