Connect with us

Norden

Inkomstskillnaderna ökar i Norden – men inte på grund av lönen

Publicerad

den

Men de ökade skillnaderna i inkomster beror inte bara på att de lägsta inkomsterna har ökat långsamt. Inkomsterna har också ökat kraftigt för den procent av befolkningen som tjänar allra mest. Foto: News Øresund

Liksom på många andra håll i världen ökar inkomstskillnaderna i Norden. Utvecklingen drivs framförallt av att skatte- och bidragssystemen har blivit mindre omfördelande. Det slår Nordiska ministerrådet fast i rapporten Nordic Economic Policy Review 2018.

Inkomstskillnaderna har historiskt varit små i Norden. Men de senaste decennierna har de ökat snabbare i Sverige, Finland och Danmark än genomsnittet i OECD.

I Norden beror utvecklingen framförallt på att skatte- och bidragssystemen har blivit mindre omfördelande, enligt rapporten från Nordiska ministerrådet. Det hänger ihop med att olika bidrag inte har ökat i samma takt som lönerna.

– Det har funnits en medveten strävan – särskilt i Sverige, men även i de andra nordiska länderna – att stärka drivkrafterna till arbete genom att göra det mer lönsamt att arbeta i förhållande till att inte arbeta och vara bidragsförsörjd, säger Lars Calmfors.

Men de ökade skillnaderna i inkomster beror inte bara på att de lägsta inkomsterna har ökat långsamt. Inkomsterna har också ökat kraftigt för den procent av befolkningen som tjänar allra mest.

– Vi vet att det hänger ihop med två saker: kapitalinkomsterna är väldigt ojämnt fördelade och deras andel av de totala inkomsterna har ökat. Toppinkomsttaggarna får alltså en större andel av inkomsterna eftersom den största andelen av kapitalinkomsterna går till dem. Dessutom verkar kapitalinkomsterna i sig ha blivit mer ojämnt fördelade.

Trenden med ökande inkomstklyftor är internationell men orsakerna bakom kan variera. I USA och andra anglosachsiska länder har klyftorna framförallt ökat på grund av större skillnader i löner och andra marknadsinkomster.

– Den teknologiska utvecklingen brukar anses vara den viktigaste faktorn. Den har gynnat välutbildade, samtidigt som den har missgynnat mer lågutbildad arbetskraft. Men utvecklingen hänger också ihop med globaliseringen och svagare fackliga organisationer i de här länderna, säger Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet och en av redaktörerna för Nordic Economic POLICY Review 2018.

I de nordiska länderna verkar den teknologiska utvecklingen, globaliseringen och fackföreningarnas ställning inte ha påverkat inkomstfördelningen särskilt mycket.

– Fackföreningarna i Norden har visserligen också tappat medlemmar, men de har bevarat sin styrka bättre. Vi kanske också har ett utbildningssystem som – även om vi är missnöjda med det – har fungerat bättre än på många andra håll. Vi har förmodligen varit bättre på att skola om personer som har förlorat jobbet på grund av den teknologiska utvecklingen.

Även om inkomstklyftorna har ökat snabbt i de nordiska länderna visar rapporten från Nordiska ministerrådet också att offentliga välfärdstjänster har en utjämnande effekt. Om man inkluderar konsumtionen av sådant som skola, vård och omsorg när man beräknar inkomster minskar den relativa fattigdomen – andelen av befolkningen som tjänar mindre än 60 procent av medianinkomsten – kraftigt.

(News Øresund – Mandus Örarbäck)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Näringsliv2 veckor sedan

Öresundsbron 25-årsjubileum i fokus när svenskt affärsnätverk möttes i Köpenhamn

När det sydsvenska vd-nätverket Friends of Executive samlade 170 personer i en av Hotel D’Angleterres stora salar i Köpenhamn var...

Danmark2 veckor sedan

Arla Foods går samman med tysk mejerikoncern

I veckan meddelades det att Arla Foods krokar arm med sin tyska motsvarighet DMK Group, och blir därmed den största...

Danmark2 veckor sedan

Gängkriminaliteten borta från Pusher Street i Christiania

Ett år efter att Pusher Street i Christiania bokstavligen revs upp med gatsten, hashbodar och allt är droghandeln och gängkriminaliteten...

Samhälle2 veckor sedan

Flyttningen över Öresund ökar – men bara från Skåne till Östdanmark

Enligt ny statistik från Region Skåne har antalet flyttningar över Öresund ökat under året. Det beror dock inte på att...

Danmark2 veckor sedan

Kunglig närvaro vid Öresundbrons 25-årsfirande

Öresundsbron firar 25 år och precis som vid invigningen firas det med kunglig glans. Den 1 juli tar det svenska...

Danmark2 veckor sedan

Coop i Danmark tar bort plastlocken från yoghurtförpackningar

EU-bestämmelsen om att skruvlock i plast måste sitta fast på förpackningen har fått en oväntad konsekvens. I Danmark slopade Coop...

Politik2 veckor sedan

Helsingborg står värd för Sveriges första Natomöte

I maj nästa år gästas Helsingborg av Natoländernas utrikesministrar för ett informellt utrikesministermöte. – Det är med stolthet som Sverige...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.